بر اساس بررسی که مرکز مطالعات Zeus در سال 2011 انجام داده است، هم اکنون در حدود 500 میدان گازی با ذخیره 3-5/0 تریلیون فوت مکعب در دنیا وجود دارد که برای احداث واحدهای مایع سازی با ظرفیت 2-3/0 میلیون تن در سال مناسب است.
از سوی دیگر، با در نظر گرفتن افزایش سریع مصرف جهانی گاز پیش بینی می شود در بازه زمانی 2020 تا 2030 مصرف گاز طبیعی از مصرف نفت پیشی گیرد که این مسئله منجر به توسعه قابل ملاحظه تجارت گاز شده و در نتیجه تغییرات عمده ای در روشهای انتقال گاز از مبدا به بازارهای مصرف به وجود خواهد آمد.
بازارهای گاز طبیعی که در گذشته منحصر به مصارف داخلی و یا انتقال به بازارهای همسایه توسط خط لوله بوده است، با ورود فناوریهای مایع سازی گاز طبیعی و امکان انتقال آن به صورت مایع، به سراسر دنیا گسترش خواهد یافت. پیش بینی می شود که تا سال 2020، حدود 20 درصد تجارت جهانی گاز به صورت مایع انجام شود. با توجه به پیش بینیهای صورت گرفته درباره افزایش قابل توجه تقاضای جهانی برای گاز طبیعی مایع شده، سرمایه¬گذاری بلند مدت بر روی این فناوری برای کشورهایی که دارای سهم قابل توجهی از گاز طبیعی در دنیا هستند، موضوعی ضروری است.
ایران نیز به عنوان دومین دارنده منابع گازی جهان، از ال ان جی در کنار خط لوله به عنوان روشهای اصلی صادارت گاز به کشورهای مختلف استفاده می کند. اما مشکلات متعارف در عملیات تولید گاز از مخازن، مشکلات متعارف در عملیات بهره برداری از پالایشگاه های گاز، نارسایی و مشکلات بهره برداری در سیستم انتقال (خطوط لوله و ایستگاه های تقویت فشار)، حوادث و نوسانات غیرقابل پیش بینی از عوامل تهدید و ایجاد اختلال در سیستم گازرسانی به شمار می روند.
این عوامل از هر دو بعد کمی و کیفی در عرضه گاز به مصرف کنندگان تاثیر مستقیم داشته و می توانند روند گاز رسانی به ویژه در فصل سرما را که سیستم گاز رسانی در حداکثر ظرفیت خود عمل می کند به شدت آسیب پذیر می کند.
به منظور افزایش اطمینان شبکه گاز و کاهش هزینه های ناشی از قطع گاز در شرایط بحران و پیک مصرف، راهکارهای متنوعی در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد که یکی از این راهکارها احداث واحدهای Mini LNG است.
در همین راستا انجام پروژه پژوهشی «تدوین سند راهبرد ملی و نقشه راه توسعه فناوری Mini LNG» به همت واحد مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز با توجه به رشد روز افزون مصرف گاز طبیعی و جایگزینی آن به جای دیگر منابع انرژی در کشور، تفاوت چشمگیر میزان مصرف در فصلهای مختلف سال، آسیب پذیر بودن سیستم گازرسانی، احتمال بروز مشکلات در عملیات تولید و بهره برداری و ...، طراحی و اجرای طرح مایع سازی و ذخیره سازی گاز طبیعی ضروری به نظر می رسد.
نظر شما