۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۵
  • کد خبر: 255471
عربستان سعودی؛ مازاد عرضه و چالشهای ژئوپولتیک

تحولات بازار نفت حاکی از وجود مازاد عرضه و افزایش سطح ذخیره‌سازیهای ‌نفت است که منجر به کاهش و فشار بیشتر بر قیمتها شده است. هرچند رشد سریع تولید در آمریکا و سایر کشورهای غیراوپک نقطه آغازین سقوط قیمتها بود ولی با سیاست سهم بازار که از سوی عربستان و حامیانش مطرح شد و منجر به عدم اجماع اوپک برای تثبیت و کنترل بازار شد، تداوم یافت.

نتایج سیاست سهم بازار طی یک سال و نیم گذشته نشان می‌دهد که تنها سه کشور عضو اوپک یعنی عربستان، امارات متحده عربی و عراق قادر به افزایش تولید و سهم خود در بازار بوده‌اند و دیگر اعضا از این سیاست منتفع نشده و منافع جمعی تضمین نشده است، ضمن آن که با سقوط قیمتها درآمد هر یک از اعضا نیز به شدت کاهش یافته است.

کاهش شدید قیمتها سبب افزایش فشار بر کشورهای تولیدکننده شده است و عربستان سعودی نیز این فرصت را برای افزایش فشار بر کشورها و حل مشکلات سیاسی و ژئوپولتیکی مغتنم شمرده است و با حمایت برخی کشورهای حوزه خلیج فارس این سیاست را به‌شدت پیگیری می کند. در حقیقت برخلاف اهداف تشکیل اوپک مباحث و چالشهای‌ سیاسی بر منافع اقتصادی کشورهای عضو سایه افکنده است.   

در مقطع کنونی با وجود این که همه کشورهای عضو اوپک و غیراوپک از وجود مازاد عرضه در بازار آگاهی کامل دارند، اما مشکلات و چالشهای سیاسی به دلیل مسائل ژئوپلتیکی سبب شده تا تولید نفت با حداکثر توان ادامه یابد. مازاد عرضه تبعات منفی اقتصادی برای کلیه صادرکنندگان نفت‌خام در بردارد که ایران و دیگر کشورهای عضو اوپک از گزند آن در امان نیستند.

به گزارش امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، ونزوئلا، نیجریه، روسیه و دیگر کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک با پائین آمدن قیمت نفت‌خام روز به روز نا امیدتر می‌‌شوند. هرچند با برداشته شدن تحریمهای ایران درشانزدهم ژانویه 2016 فرصتی مهیا شده است تا بتوان سهم از دست رفته در بازار نفت‌خام را بازپس گرفت و درآمدهای نفتی را افزایش داد ولی افت شدید قیمتها سبب از بین رفتن منافع تولیدکنندگان شده است.

دانیل یرگین کارشناس نام آشنای سیاست بین‌الملل و اقتصاد می گوید: «امروز روزی است که کشورهای تولیدکننده باید به دقت به بررسی موضوع قیمت نفت و ارزیابی آن بپردازند.» وی در یکی از برنامه‌های تلویزیونی شبکه سی ان بی سی امریکا گفت با وجود این که تصمیم برای کاهش تولید از سوی اعضای اوپک و کشورهای غیراوپک در این مقطع از زمان می‌تواند بر بازار جهانی نفت تاثیرگذار باشد لیکن به نظر نمی‌رسد که در آینده نزدیک، اعضای اوپک و کشورهای غیراوپک بویژه روسیه به توافقی برای کاهش تولید و سروسامان دادن به بازار نفت برسند.

وی همچنین اظهارکرد: کشورهای حاشیه خلیج فارس تمایلی به کاهش تولید نفت‌خام خود ندارند. یرگین در ادامه گفت که دو هفته پیش در گفتگوئی با رئیس هیئت مدیره آرامکوی سعودی، این مقام سعودی اظهار کرد که ما نمی‌خواهیم با کاهش تولید جا برای دیگر کشورها مانند ایران که به تازگی از بند تحریمها رها شده‌اند باز شود تا بتوانند تولید خود را افزایش دهند.

مقامهای سعودی که با انگیزه‌های سیاسی بازار نفت‌خام را دچار نوسان کرده‌اند به منظور حل مشکلات ناشی از قیمتهای پائین نفت که به احتمال قوی به دلیل عرضه مقادیر جدید نفت‌خام از سوی ایران ممکن است دچار کاهش بیشتری شود با به راه انداختن هیاهوی فراوان اعلام کرده‌اند که قصد فروش بخشی از سهام شرکت دولتی سعودی آرامکو را دارند. 

کد خبر 255471

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =