منابع برای سرمایه گذاری در نفت از چه محلهایی باید تامین شود

بررسـی درآمد، هزینه، منابع و مصارف شرکت ملی نفت ایران در لایحه بودجه سال 1395 نشان می‌دهد سهم 14.5 درصد تنها کفاف هزینه‌های جاری نفت را می‌دهد، بنابراین تحقق اهداف توسعه‌ای این صنعت درگرو تأمین منابع از دیگر محلهاست.

به گزارش خبرنگار شانا، صنعت نفت ایران سرمایه موردنیاز خود برای توسعه را به‌طور حتم از طریق سرمایه‌گذاری خارجی و منابع داخلی تأمین می‌کند. تا پیش از سال 1384 حدود 70 درصد این منابع از طریق سرمایه‌گذاری خارجی و مابقی از طریق سازوکارهای بودجه‌ای و با استفاده از منابع داخلی تأمین می‌شد.

 با توجه به خروج شرکتهای نفتی خارجی فعال از ایران از سال 1384 تلاش شد بخش زیادی از منابع سرمایه‌ای موردنیاز صنعت نفت از طریق منابع داخلی تأمین شود.

بر اساس گزارشی از مرکز پژوهشهای مجلس، برای سال 1395 وزارت نفت امیدوار است تا در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC)، بخشی از منابع مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری را از طریق سرمایه‌گذاری خارجی کسب کند.

در این میان نمی‌توان نقش منابع داخلی در سرمایه‌گذاری را در نظر نگرفت؛ زیرا سازوکاری که در لایحه بودجه برای این منظور لحاظ می‌شود می‌تواند در تأمین منابع مؤثر باشد. بنابراین در لایحه بودجه سال 1395 تعیین میزان منابع شرکت ملی نفت ایران اهمیت بسیاری دارد.

مفروضات لایحه بودجه سال 1395 کل کشور (نرخ تسعیر ارز 29970 ریال، قیمت نفت در بودجه 40 دلار و صادرات 2.36 میلیون بشکه نفت خام، میعانات گازی و فروش میعانات گازی به پتروشیمی‌ها) نشان می‌دهد کل صادرات نفت خام و میعانات گازی به مبلغ 34.37 میلیارد دلار بالغ می‌شود.

از این میزان حدود 22.84 میلیارد دلار سهم دولت و مبلغ 6.54 و 4.98 میلیارد دلار به ترتیب سهم صندوق توسعه ملی و شرکت ملی نفت ایران خواهد بود.

 این در حالی است، عملکرد صادرات نفت (شامل نفت خام، میعانات گازی و فروش میعانات گازی به پتروشیمی‌ها) در سال 1394 روزانه حدود 1.4 میلیون بشکه تخمین زده می‌شود.

ساختار لایحه بودجه

در پیوست شماره 3 لایحه بودجه، ردیف 220000 درآمد - هزینه و منابع- مصارف شرکت ملی نفت ایران درج‌شده است. درآمدهای شرکت ملی نفت ایران که از محل: فروش نقدی نفت خام، فروش نقدی نفت خام برای بازپرداخت بیع متقابل، فروش نفت خام به شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، فروش گاز خام به شرکت ملی گاز ایران، فروش میعانات گازی صادراتی، فروش میعانات گازی به شرکت ملی پالایش و پخش، فروش خوراک به شرکتهای پتروشیمی، فروش خوراک پتروشیمی، صادرات نفتا و فروش گاز مایع کسب می‌شود.

درمجموع حدود 1981 هزار میلیارد ریال که طبق قانون تنظیم (2) و تبصره (1) لایحه بودجه سال 1395، فروش نقدی نفت خام، فروش نقدی برای بازپرداخت بیع متقابل و فروش میعانات گازی صادراتی (که معادل 14.5 درصدی شرکت نفت از صادرات نفت خام و میعانات گازی مندرج در تبصره (1) ماده‌واحده است) معاف از مالیات و سود سهام است.

 سرجمع هزینه‌های جاری شرکت شامل: هزینه‌های جاری، استهلاک و بهای تمام‌شده نفت خام تولیدی سهم دولت و صندوق توسعه ملی و بهای تمام‌شده میعانات گازی سهم دولت و صندوق توسعه ملی و پرداختهای تکلیفی است.

هزینه‌های جاری شرکت در سال 1395 به میزان 147.822 معادل (4.9 میلیارد دلار) در نظر گرفته‌شده که این رقم به‌طور دقیق برابر با سهم شرکت ملی نفت ایران از محل صادرات نفت خام و میعانات گازی (14.5 درصد) است.

از این رو از این محل چیزی برای سرمایه‌گذاری شرکت نفت نخواهد ماند بنابراین منابع لازم برای سرمایه‌گذاری باید از محل وام خارجی، داخلی و فروش اوراق مشارکت تأمین شود.

هزینه های شرکت ملی نفت 1  

هزینه و درآمد شرکت ملی نفت

کد خبر 255503

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =