به گزارش شانا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار در دیدار با ماساآکی کابایاشی، قائم مقام وزیر محیط زیست ژاپن به همکاری و تلاش دولت ژاپن در خصوص احیای دریاچه ارومیه بعنوان میراث ملی و جهانی اشاره کرد و گفت: دولت یازدهم استراتژیهای بسیار جدی همچون مدیریت منابع آب و کاهش مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی و تغییر الگوی کشت را برای احیاء دریاچه ارومیه در دستور کار خود قرار داده است.
وی افزود: یکی از ضرورتها برای تحقق کامل این اهداف، بهره گیری از تجربه های موفق دیگر کشورها همچون ژاپن است.
ابتکار با بیان این که اجرای موفق طرحهای پایلوت تغییر و اصلاح الگوی کشت و آبیاری منطقه و حوزه آبریزارومیه با همکاری ژاپن باید گسترش یابد، اظهار کرد: تداوم و تقویت حمایتها و کمکهای فنی و تخصصی دولت ژاپن منجر به شکل گیری تجربه موفقی برای احیای یکی از مهمترین دریاچه های جهان یعنی دریاچه ارومیه شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به این که همکاری برای احیای تالاب انزلی در حاشیه خزر و از جمله تالابهای مهم ایران از دیگر زمینه های همکاری مشترک میان دو کشور است، افزود: به دلیل ارزش بالای تنوع زیستی این تالاب و حاشیه آن برای ایران و منطقه، احیای آن اهمیت بسیار زیادی دارد.
ابتکار ضمن اشاره به آسیب جدی تالاب انزلی، همچنین برنامه ها و اقدامهای اجرایی خوبی که تا کنون با همکاری چندجانبه دولت ایران، مقامهای محلی و جایکا در این خصوص صورت گرفته است، اظهار کرد: در جریان سفر رئیس جمهور ایران به استان گیلان و بازدید از روند احیای تالاب و اجرای پروژه ها به نقش دولت ژاپن و جایکا در این باره نیز اشاره شد.
وی ابراز امیدواری کرد: به منظور مقابله هر چه سریع تر با روند تخریبی تالاب، این همکاریها در سطح وسیع تری ادامه یابد.
اقدام دولت برا یبهبود کیفیت هوای تهران
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن یادآوری قدمت دو دهه همکاریهای محیط زیستی میان ایران و ژاپن به ویژه در زمینه آلودگی هوای تهران و هفت شهر دیگر ایران، یادآور شد: همکاری ایران و ژاپن برای تدوین برنامه جامع و تکمیل مطالعات در زمینه کاهش آلودگی هوا، قدمتی 20 ساله دارد.
معاون رئیس جمهوری با تاکید بر عزم جدی دولت یازدهم برای مقابله با آلودگی هوا در ایران، تصریح کرد: مطلع هستیم که جایکا قرار است در همین زمینه پروژه مشترکی نیز با شهرداری تهران داشته باشد که بسیار مهم است و می تواند در انتقال تجربه موفق توکیو به ایران نقشی ارزنده داشته باشد.
ابتکار اشاره ای نیز به برخی اقدامهای دولت یازدهم طی 29 ماه گذشته برای بهبود کیفیت هوا در کشور داشت و ادامه داد: یکی دیگر از مهمترین چالشهای کنونی ایران، موضوع تغییرات اقلیم و اثرات سوء این پدیده بر ایران است.
معاون رئیس جمهوری با تاکید بر اهمیت اصلاح مدیریت غلط منابع و مصارف آب در ایران، تصریح کرد: ایران در حال حاضر در شرایط خشکسالی قرار دارد که بخشی از آن ناشی از گرمایش زمین و تغییرات اقلیم گسترده ای است که ایران با آن روبه رو شده و از جمله اثرات آن کاهش بارندگی، افزایش درجه دما و گرما و خشک شدن تالاب ها است.
گرد و غبار چالش جهانی است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به پدیده گرد و غبار در ایران به ویژه در بخشهای جنوبی و غربی کشور، گفت: بخشی از این پدیده ازعراق، عربستان سعودی و دیگر کانونهای خارجی نشات می گیرد و تاثیر زیادی بر سلامت، بهداشت، کشاورزی و سایر حوزه ها دارد که البته بخش مهم آن ناشی از عدم رطوبت و خشکی خاک در ایران و سایر کشورهای منطقه به دلیل تغییرات اقلیم و خشکسالی است.
وی ضمن تاکید بر این موضوع که گرد و غبار چالشی جهانی و فراتر از سطح ملی است و در نتیجه برای حل آن نیاز به تقویت استراتژیها و سیاستهای منطقه ای و بین المللی است، تصریح کرد: از همین رو امسال شاهد تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران برای مقابله با گرد و غبار در مجمع عمومی سازمان ملل بودیم.
ابتکار با بیان این که امیدوارم با همکاری ژاپن و جامعه جهانی ساز و کار مناسب و موثری برای مقابله با گرد و غباردر جهان و بویژه منطقه ایجاد شود، خاطر نشان کرد: در ادامه این فعالیت، در اجلاس آتی وزرای محیط زیست در نایروبی نیز، قطعنامه پیشنهادی دیگری در همین زمینه از سوی ایران به منظور ایجاد ساز و کار مناسب جهانی در این زمینه ارائه خواهد شد که ژاپن می تواند نقشی مهم در تصویب آن داشته باشد.
وی ادامه داد: با توجه به درگیری ژاپن با طوفان زردی که از چین وارد این کشور می شود، می توان با تبادل تجربه های موفق میان دو کشور، زمینه همکاری جدید را ایجاد کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پیش بینی وقوع طوفانها از اهمیت بسیار زیادی برای ایران برخوردار است و از همین رو در خصوص سیستم های پایش گرد و غبار نیز ژاپن می تواند همکاری خوبی با ایران داشته باشد.
معاون رئیس جمهوری تاکید کرد: یکی از مهمترین سیاستهای ایران برای مقابله با اثرات تغییر اقلیم و انطباق و سازگاری با این شرایط جدید، اصلاح الگوی کشاورزی و آبیاری در سراسر کشور است.
حضور بخش خصوصی در حوزه فناوریهای نوین و تکنولوژی سبز
ابتکار حوزه فناوری سبز را یکی دیگر از بخشهای مورد علاقه ایران برای همکاری میان دو کشور برشمرد و به ویژه بخش خصوصی ژاپن می تواند در حوزه فناوریهای نوین و تکنولوژی سبز، استانداردهای جدید صنعت، تنوع زیستی، تالاب ها، مدیریت آب، آموزش، تحقیق و پژوهش کمک ها و شمارکت دو جانبه خوبی با ایران داشته باشد.
وی تصریح کرد: بهبود کیفیت هوا، همچنین کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از جمله زمینه های مورد علاقه برای همکاری میان دو کشور است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره ای هم به برنامه ملی اقتصاد کم کربن دولت یازدهم داشت و افزود: برنامه مشارکت ملی ایران برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به صورت 4 درصد غیرمشروط و 8 درصد مشروط به رفع کامل تحریمها نیز در کنفرانس تغییرات آب و هوا پاریس ارائه شد.
ابتکار گفت: کاهش انتشار گازهای گلخانه ای تاثیرات بسیار زیادی در حوزه هایی همچون بهینه سازی مصرف انرژی، برخورداری از انرژیهای نو و حمل و نقل خواهد داشت و از این رو ایران نیز مایل است همگام با دیگر کشورهای دنیا در این باره به عنوان یک مسئولیت جهانی تلاش کند.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست را یکی دیگر از زمینه های همکاری ایران و ژاپن برشمرد و ادامه داد: نمایشگاه فرصتی دو جانبه برای ایران و دیگر کشورها در زمینه فن آوری های نوین و سبز و کمک به شرد سبز در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی از طریق اشتراک گذاری فناوری، دانش، اطلاعات و تجربه هاست.
معاون رئیس جمهوری ضمن اشاره به ایجاد صندوق ملی محیط زیست در ایران، گفت: یکی از منابعی که برای صندوق پیش بینی شده است، جذب سرمایه و حمایت های مالی بین المللی و منطقه ای برای حمایت از پروژه های زیست محیطی است که ژاپن میتواند برای پروژهای منطقه ای مانند کنترل گرد وغبار، توسعه اقتصاد سبز و کاهش گازهای گلخانه ای در این صندوق مشارکت کند.
ابتکار همچنین با اشاره به مذاکرات پیشین ایران با ژاپن برای برخورداری پروژه های محیط زیستی ایران از حمایتهای مالی دولت ژاپن از طریق صندوق ملی محیط زیست، گفت: ایران مایل به تخصیص این حمایتهای مالی از سوی دولت ژاپن است.
وی ادامه داد: موضوع افزایش همکاریهای فنی، آموزشی و توان افزایی در حوزه محیط زیست میان دو کشور برای ایران بسیار حائز اهمیت است.
اعلام آمادگی ژاپن برای گسترش همکاری های محیط زیستی با ایران
ماساآکی کابایاشی، قائم مقام وزیر محیط زیست ژاپن نیز با اشاره به همکاریهای گسترده محیط زیستی ایران و ژاپن طی سالهای گذشته، گفت: خوشبختانه با آغاز به کار دولت یازدهم و اهمیت این دولت به محیط زیست و توسعه روابط با سایر کشورها، این همکاریها توسعه بیشتری یافته است.
قائم مقام وزیر محیط زیست ژاپن ادامه داد: تلاشها و همکاریهای دولت ژاپن به ویژه در حوزه دریاچه ارومیه و تالاب انزلی با تاکید بر تقویت برنامه ریزی های این حوزه و آموزش و توانمندسازی تخصصی کارشناسان محیط زیست ایران، برای افزایش تعاملات محیط زیستی دو کشور است.
ماساآکی کابایاشی گفت: حفظ محیط زیست، اهمیت بسیار زیادی برای ژاپن دارد و از این رو از هر نوع همکاری در این زمینه استقبال می کنیم.
وی همکاری در زمینه تغییرات آب و هوایی و تاثیرات آن به ویژه با استفاده از ظرفیت دانشگاهها و متخصصان دانشگاهی، انتقال تجربیات در زمینه آلودگی هوا و کمک به رفع آن با استفاده از اشتراک گذاری تجربیات ملی، منطقه ای و جهانی در این باره، فعالیت برای دستیابی به اقتصاد و رشد اقتصادی سبز به عنوان یکی از اهداف مهم توسعه پایدار جهانی، همچنین همکاری مشترک در نمایشگاه بین المللی محیط زیست را از جمله موضوعات مورد علاقه ژاپن برای همکاری اعلام کرد.
قائم مقام وزیر محیط زیست ژاپن با استقبال از همکاری در زمینه برگزاری دوره های آموزشی محیط زیستی گفت: ژاپن آماده انتقال تجربه های خود به ایران است.
نظر شما