دلایل تکوین ملی‌شدن صنعت نفت براساس نظریه محرومیت نسبی

جنبش ملی شدن صنعت نفت، یکی از برگهای زرین تاریخ ایران و سرآغاز تغییرات شگرفی در حوزه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران بوده است.

این جنبش واکنشی علیه سیاست داخلی رضا شاه و سیاست خارجی او به عنوان یک عامل دست نشانده بود که به دلیل حضور مردم در صحنۀ سیاست و محقق شدن خواست آنها،  سرآغاز فصل نوینی برای مطالبات مردم مبتنی ‌بر استقلال‌‌ خواهی و استبدادستیزی به شمار می رود.

تاکنون نویسندگان متعددی از ابعاد گوناگون، دلایل و عوامل شکل‌‌گیری و ناکامی جنبش ملی‌شدن صنعت نفت را بررسی کرده‌‌اند، اما در مقاله «علل تکوین جنبش ملی‌شدن صنعت نفت براساس نظریۀ محرومیت نسبی» تلاش شد تا ضمن افزودنِ زاویه ای جدید در تحلیل جنبش صنعت نفت با تمهید پشتوانۀ نظری مبتنی بر محرومیت نسبی، در مقام پاسخ‌گویی به این سؤال برآید که چه عواملی سبب شد تا مردم و رهبران ایران در برپایی جنبش ملی‌شدن صنعت نفت پافشاری و مشارکت داشته باشند. 

پژوهش پیش‌رو با روش توصیفی و تحلیلی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات به‌صورت مطالعات کتابخانه‌‌ای و اسنادی شامل کتابها، مقاله‌های تخصصی و اینترنت بوده است. 

نتایج تحقیق نشان می‌‌دهد عناصر بین‌‌ الاذهانی استقلال ‌‌خواهی و استبداد ستیزی موجود در فرهنگ سیاسی ایران، محرومیتی را که حاصل انتظارها و توانایییهای مردم و رهبران ملی- مذهبی به‌ منظور رسیدن به پیشرفت است، سبب شده است تا ایرانیان بر حقوق خود اصرار ورزیده و زمینه ‌های ملی‌کردن صنعت نفت را فراهم کنند.

کد خبر 256938

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =