۱۶ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۵
  • کد خبر: 257515
نفت، عامل ایجاد نهاد آموزش و مطبوعات در ایران

تاریخ پر فراز و نشیب ایران در خلال سالهای پشت سر گذاشته شده متاثر از عوامل گوناگونی بوده که درآمدهای ناشی از نفت یکی از مهمترین آنها است.

بررسیهای تاریخی گواه این واقعیت است که تحولات صورت گرفته بدون توجه به جایگاه نفت و آثار ناشی از آن عملی نادرست و مشکل است، تا آنجا که  می توان نشانه هایی از نفت را در شکل گیری زمینه های انقلاب اسلامی نیز مشاهده کرد.

اثرگذاری نفت در انقلاب اسلامی را می باید به واسطۀ دو متغییر مهم آموزش و مطبوعات فهم کرد، عواملی تاثیرگذار بر گروه های گوناگون جامعه که به ارتقا درک عمومی و سطح آگاهی جمعی مردم منجر شد.

درآمدهای ناشی از نفت امکان تحقق برنامه های نوسازی در کشور را باعث شد و این فرصت را فراهم کرد که دولت بدون بهره گیری از حمایتهای مالی مردم، روند نوگرایی نفت محور خود را آغاز کند و به برنامه هایی در زمینه های فرهنگی و اجتماعی را بنیان نهد که سبب بهبود وضع آمورش و حمایت از رسانه ها بویژه مطبوعات شد.

به عبارت دیگر دولت وقت برای جلب مشارکت، کنترل و مدیریت افکار عمومی نیازمند ابزارهای رسانه ای بود که بستر سیاسی – اجتماعی فعالیتهای خود را محقق کند.

از سویی دیگر استفاده از مطبوعات مستلزم باسواد بودن جامعه بود که دولت پهلوی دوم در راستای افزایش مخاطبان خود، به گسترش نهادها و سازمان های آموزشی در کشور اقدام کرد.

اما گسترش آموزش و تاثیر آن بر گرایش به مطبوعات  در خلال سالهای 1332 تا 1357 با اتکا به درآمدهای نفتی زمینۀ بروز نارضایتیهای عمومی و قرار گرفتن جامعه در مسیر انقلاب را سبب شد. 

مقاله «تبیین تاثیر درآمدهای نفتی در پیدایش نهادهای جدید (آموزش و مطبوعات) در ایران و نقش این عوامل در شکل گیربی زمینه های انقلاب اسلامی (1332 تا 1357/ 1353 تا 1979م)» با استفاده از روش شرح و تبیین و با استفاده از منبعهای مختلف تاریخی مانند سندها، کتابها، مقاله ها و نشریه ها، نخست به تبیین جایگاه نفت در شکل گیری دو نهاد مهم آموزش و مطبوعات پرداخته  و سپس نقش این عوامل را در شکل گیری زمینه های انقلاب اسلامی بررسی کرده است.

کد خبر 257515

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =