تزریق گاز دی اکسیدکربن در یکی از مخزنهای گازی

با افزایش غلظت گاز دی ‌اکسیدکربن در جو کره زمین به تازگی روشهای زودبازده کاهش انتشار این گاز مانند تزریق دی‌ اکسیدکربن با مقاصد ازدیاد برداشت و ذخیره ‌سازی زیرزمینی مطرح شده است.

بررسی بروی یخهای قطب جنوب مشخص کرده که با افزایش استفاده از سوختهای فسیلی میزان غلظت دی اکسید کربن در جو طی 200 سال اخیر از 280ppm به 380ppm رسیده است.

مصرف سوختهای فسیلی در سراسر دنیا باعث تولید سالانه 27 میلیارد تن دی اکسید کربن می شود که آثار سو بسیار بر آب و هوا دارد. این آمار در خصوص احتراق سوختهای فسیلی در کلیه بخشهای ایران از 271.7 میلیون تن دی اکسید کربن در سال 1377، به 453.7 میلیون تن در سال 1387 افزایش داشته است.

از این رو ارائه راهکارهای کنترل و کاهش انتشار این گازها، یکی از مهمترین الویتهای پژوهشی است که یکی از مهمترین روشها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، تزریق آنها در ساختار زمین شناسی است.

این فرآیند به عنوان یک فرآیند زودبازده مطرح است که می تواند سبب کاهش حجم زیادی از انتشار در جو شود.

در این روش دی اکسید کربن از منابع انتشار گرفته شده و توسط خط لوله به محل تزریق منتقل می شود و توسط چاههای تزریفی در سازندهای زیرزمینی ذخیره می شود.

از طرفی یکی از روشهایی که برای اقتصادی کردن فرآیند ذخیره دی اکسید کربن انجام می شود، پیوند این فرآیند با عملیات ازدیاد برداشت نفت و گاز است.

در این فرآیند میزان زیاد دی اکسید کربن در مخزن تزریق می شود که باعث ازدیاد برداشت نفت و یا گاز شده و کاملا عملیات را از لحاظ اقتصادی توجیه می کند.

در مقاله «بهینه‌یابی همزمان فرآیند ازدیاد برداشت گاز و ذخیره ‌سازی دی‌ اکسیدکربن در مخزنهای گاز طبیعی» فرآیند تزریق دی ‌اکسیدکربن با هدف ازدیاد برداشت گاز و ذخیره ‌سازی زیرزمینی دی‌ اکسیدکربن (EGR/CCS) در یکی از مخزنهای گازی جنوب ایران بررسی شده است. 

مطالعات نشان می دهد که تزریق دی ‌اکسیدکربن در مخازن گازی چنانچه در شرایط بهینه (الگوی تزریق و شرایط عملیاتی مناسب و در حالت دی‌اکسیدکربن خالص) انجام شود، نه تنها باعث تولید مقادیر زیادی از گاز باقی‌مانده مخزن (ازدیاد برداشت گاز) می‌ شود، بلکه می‌ تواند زمینه ذخیره ‌سازی و جلوگیری از انتشار مقادیر عظیم این گاز گلخانه‌ای را فراهم کند. 

در نهایت فرآیند ازدیاد برداشت گاز/ذخیره‌سازی دی ‌اکسیدکربن به علت افزایش ضریب برداشت مخزن و درآمدهای حاصل از مکانیزم توسعه پاک (CDM) و همچنین کاهش انتشار دی‌اکسیدکربن، می ‌تواند مزیتهای اقتصادی و زیست محیطی فراوانی داشته باشد.

کد خبر 258717

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =