بررسی تجارب مطالعات ارزش در جهان نشان می دهد، مطالعه ارزش تاسیسات پالایشگاهی در ایالت کالیفرنیای آمریکا در سال 1993 میلادی به دنبال مطالعه روی موضوعهای «جانمایی، فرآیند، تاسیسات الکتریکی، مکانیکی و لوله کشیها» انجام شد و یرانجام این مطالعات توانست منجر به صرفه جویی 60 درصدی معادل 35 میلیون دلار در هزینه ها مشتمل بر 500 هزار دلار کاهش هزینه سالانه بهره برداری و 11 درصد کاهش هزینه اولیه شود.
مطالعات ارزش از سال 1982 میلادی در شرکت ملی نفت برزیل (پتروبراس) استفاده شد و از سال 1991 میلادی به طور رسمی در این شرکت استقرار یافت و سازماندهی شد و فرهنگ سازی گسترده ای در این زمینه در دستور کار صنعت نفت برزیل قرار گرفت و حتی تشکل و سازمان درونی برای مطالعات ارزش ایجاد شد.
مطالعات ارزش پتروبراس تا پیش از سال 1991 در چهار پروژه شامل یک طرح پالایشگاهی، طرح ساخت پلتفرم تجهیزات مخابراتی، طرح فراوری و استحصال اوره و طرح ساخت پلتفرمی فراساحلی و عظیم، در مجموع منجر به صرفه جویی بیش از 60 میلیون دلاری در این طرحها و پروژه ها شد.
در همین راستا، وزارت نفت نیز مطالعات ارزش را در دستور کار خود قرار داده است و این موضوع را زیر نظر معاونت امور مهندسی خود پیگیری می کند و به این منظور شورای راهبردی مطالعات ارزش صنعت نفت به منظور سیاستگذاری و نظارت عالی بر همه اقدامهای مرتبط با مطالعات ارزش در صنعت نفت با هدف تضمین دستیابی به ترکیب بهینه هزینه و زمان و کیفیت در مسیر افزایش ارزش طرحها و پروژه ها تشکیل شده است.
بدون تردید، تمرکز بر ظرفیتهای قابل بهبود صنعت نفت به ویژه طرحها و پروژه های مرتبط با ازدیاد برداشت، توسعه میدانها، بازیافت مخازن و ...، کمک به ارتقای صحیح و کاربردی فرهنگ ارزش در سطح صنعت نفت، ارتقای کمی و کیفی تشکلها، شرکتها، مراکز دانشگاهی، انجمنها و اشخاص فعال در زمینه مطالعات ارزش و در نتیجه بهبود عملکرد کشور در این زمینه و انتشار گزارشها، تجارب و درس آموخته های مطالعات ارزش به ویژه در صنایع نفت و گاز جهان می تواند صنعت نفت را در حرکت بهتر به سمت مطالعات ارزش یاری دهد.
بخش بالادستی در صنعت نفت، حاشیه سود بالایی دارد و استفاده از فناوریهای روز، کلید دستیابی به این حاشیه سود بالاست. در این زمینه، مطالعات ارزش می تواند محملی برای تمرکز دانش و تجارب ذینفعان بر مسائل کلیدی نظیر مباحث بالادستی با هدف افزایش بهره وری منابع و سرمایه باشد؛ یا در شرایطی که امنیت انرژی، در گرو رعایت مسائل زیست محیطی است، رویکرد مشارکتی مطالعات ارزش می تواند در این زمینه راهگشا باشد. مطالعات ارزش، تکنیک مدیریتی و دانش و ابزار حل مسئله است و با رویکرد خلاقانه ای، منافع همه ذینفعان را مدنظر دارد. این مطالعات دنبال تغییر روشها و نگاهها و ایجاد، بهبود و افزایش بهره وری منابع و ابزاری برای بهینه سازی و داشتن نگاهی متفاوت و جدید است و به گام برداشتن در مسیری که هزینه و زمان اجرای پروژه بهینه است و افزایش کیفیت مدنظر قرار دارد، کمک می کند.
نظر شما