یکی از مهمترین تغییرات انجام شده در این قرن تاکید بر برآوردهای راهبردی مکانی و توقف اندیشه ژئو استراتژی نظامی بود. به گونه ای که در دهه های پایانی قرن بیستم با کاهش جایگاه راهبردهای نظامی، دوران جدیدی از ترتیبات اقتصادی به وجود آمد.
در این میان ایران به دلیل قرار گرفتن در یکی از حساسترین مناطق دنیا با توجه به موقعیت مکانی و همچنین درگیر شدن در معادلات اقتصادی انرژی محور در عصر تفکر ژئواکونومی که نقش کشورها و ایفاگری آنها منوط به دادهها و داشته های اقتصادی آنهاست، از توانمندیها و ملاحظات ویژهای برخوردار است.
توجه به این تحولات ساختاری و تاثیری که این دگرگونیها بر جایگاه ایران به عنوان یکی از مهمترین بازیگران منطقه داشته، ضرورت برسی جایگاه ایران را باعث می شود.
زیرا این امکان فراهم است تا موقعیت ایران در بستر «ژئوپولی نومی» و با تکیه بر منابع طبیعی کشور و با ملاحظه دو عنصر «انرژی» و «دسترسی ارتباطی» در جایگاه بالاتر قرار گیرد.
از این رو در مقاله «نقش ژئواکونومی در اهداف استراتژیک ایران در قرن بیست و یکم جهان» تلاش شده با در نظر داشتن دو هدف روشن کردن ابعاد کلی وضعیت ژئواکونومیک ایران و دوم روشن ساختن نقش ژئواکونومی در اهداف استراتژیک ایران، برنامههای سیاست خارجی در عرصه انرژی بررسی شود و سرانجام پیشنهادهایی نیز در این باره ارائه شود.
نظر شما