در این میان با توجه به اشتراکات میان ایران و هند، این کشور شریک مناسبی برای ایران است. به گونه ای که مردم هند نیز نگاه خوبی به ایران داشته و از ما به خوبی یاد می کنند. اشتراکاتی که با تحریم و دیگر محدودیتها از میان نمی رود. همین امر پایه مناسبی برای گسترش روابط دو کشور است.
نکته مهم در روابط دو کشور آن است که باید روابط فرهنگی و اقتصادی را به موازات هم گسترش دهیم و از سویی در امضای قراردادهای مختلف اقتصادی با این کشور ضمانتهای اجرایی را به شکلی محکم کنیم که مسایل گذشته تکرار نشود.
از جمله روابط اقتصادی ایران و هند خرید نفت خام ایران از سوی هند است که با توجه به نزدیکی دو کشور و همچنین نوع پالایشگاههای آنها اقدامی مناسب است؛ اما در این زمینه باید از نظر قراردادی اطمینان هایی داشته باشیم که پول نفت فروخته شده به طور کامل و مناسب و نه به صورت قطره چکانی واریز شود.
معتقدم باید تکلیف بدهی گذشته به صورت سریع و کامل مشخص شود و این که تنها بخشی از آن واریز شود را مورد انتقاد می دانم.
از دیگر زمینه های روابط اقتصادی ایران و هند در سفر نخست وزیر این کشور به ایران، سرمایه گذاری در بندر چابهار است که این امر منافع مناسبی برای دو کشور به همراه خواهد داشت و به واسطه آن می توان با پاکستان و افغانستان هم خطوطی را داشت و صادرات و واردات کشور را توسعه داد.
براین اساس، کشور هند را شریک مناسب تری برای ایران در مقایسه با دیگر همسایگان می دانم و چشم انداز روابط دو کشور را مناسب ارزیابی می کنم. شریکی که حتی از کشورهای اروپایی هم بهتر خواهد بود.
سید مجید مفیدی شمیرانی
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت
نظر شما