به این معنا که پس از اجرای یک سیاست، آیا کارایی و عدالت با یکدیگر در یک راستا قرار می گیرند یا یکی به قیمت تقویت دیگری تضعیف می شود.
از سوی دیگر، در موضوع بهره برداری از منابع طبیعی پایان پذیر، از جمله نفت خام و گاز طبیعی، دو سؤال مهم پیش روی اقتصاددانان است.
پرسش نخست از سطح استخراج بهینه و صرف درآمد حاصل از آنها به صورت بهینه می پرسد و سوال دوم در این ارتباط است که از این منابع چگونه بهره مند شویم که حق آیندگان ضایع نشده و بی عدالتی در حق آنها صورت نگیرد.
این مسئله برای کشور ما به دلیل اثرگذاری درآمدهای نفتی در روند توسعه کشور و تلاش برای بهره مندی بیشتر و موثرتر از اهمیت بیشتری برخوردار است.
در این راستا، تحقیق «همسویی تحقق عدالت بیننسلی در بهرهبرداری از درآمد منابع هیدروکربوری با رفاه اقتصادی بلندمدت در ایران» در تلاش است تا با ارائه یک مدل نسلهای همپوش، متناسب با شرایط اقتصاد ایران، رابطه بین تحقق عدالت میان نسلی در بهره برداری از درآمد منابع نفت و گاز کشور و سطح رفاه جامعه را در خلال زمان بررسی کند.
در این تحقیق تلاش شده تا با مدلسازی وضع اقتصاد کلان ایران و تحقق بخشیدن به عدالت بین نسلی با رویکرد هارتویک، به تحلیل اثر تحقق عدالت میان نسلی در بهره برداری از درآمد منابع نفت و گاز ایران بر سطح رفاه جامعه در خلال زمان بپردازد تا مشخص شود که بین این دو همسویی وجود دارد یا مبادله ای میان آنها صورت خواهد پذیرفت.
نتیجه تحقیق حاکی از آن است که سطح مصرف خانوارها و همچنین میزان بهره مندی آنها از اوقات فراغت در هنگام تحقق عدالت میان نسلی بهبود یافته و وضعیت رفاه خانوارها در طول دوران زندگیشان بهبود قابل ملاحظهای پیدا خواهد کرد.
نظر شما