به گزارش خبرنگار شانا، بیژن زنگنه، وزیر نفت ظهر امروز (سه شنبه، 25 خردادماه) در بخش دوم صحبتهای خود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی، پس از شنیدن سخنان برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره عملکرد وزارت نفت، ضمن قدردانی از این سخنان، عنوان کرد: من نوکر ملت ایران هستم و اگر بحث جذب و بکارگیری سرمایه های خارجی را در دستور کار داریم، تنها به این دلیل است که از این طریق، با توسعه سریعتر میدانهای مشترک، اشتغالزایی و انتقال فناوری، مسیر را برای عزتمندی بیشتر ملت ایران هموار کنیم.
وی با اشاره به ظرفیتهای داخلی فراوان صنعت نفت، ادامه داد: صنعت نفت کشور ما در مباحث دریایی مانند لوله گذاری و ساخت عرشه های نفتی، قدرت بلامنازعی است و اگر توانستیم در اوج تحریمها، فازهایی مانند فاز 12 و فازهای 15 و 16 را به بهره برداری برسانیم، به مدد همین ظرفیتهای داخلی بوده است.
تصویب قراردادهای نفتی در دولت و نه مجلس، نص قانون است
وزیر نفت با اشاره به برنامه این وزارتخانه برای ایجاد شرکتهای اکتشاف و تولید و با ابراز تاسف از این که برخی به من برای این تصمیم انتقاد می کنند و معتقدند این شرکتها کارچاق کن خارجیها می شوند، اظهار کرد: این شرکتها صاحب شخصیت هستند، ظرفیتهای این مملکت خواهند بود و سرمایه هایی ماندگار برای کشور خواهند شد.
زنگنه با اشاره به مشکلات مالی که گریبانگیر وزارت نفت است، ادامه داد: امسال وضع منابع مالی نفت بهتر شده است، اما در مجموع صنعت نفت برای تحقق اهداف خود در برنامه پنجساله توسعه به 200 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد که 130 میلیارد دلار آن به بخش بالادست صنعت نفت مربوط می شود و عمده این نیاز باید از منابع خارجی تامین شود.
وزیر نفت در پاسخ به اظهارات یکی از نمایندگان خانه ملت درباره تصویب قراردادهای جدید نفتی در مجلس شورای اسلامی، گفت: در قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت که تصویب شده، وزارت نفت مکلف شده است شرایط عمومی و الگوی جدید قرادادهای نفتی را تصویب دولت برساند و اگر در قانون به ضرورت مصوب شدن قراردادهای نفتی از سوی مجلس نیز اشاره می شد، وزارت نفت از قانون تبعیت می کرد.
زنگنه ادامه داد: پس از 2 سال، متن مصوبه ای درباره مدل جدید قراردادی صنعت نفت تدوین و از سوی دولت تصویب شد و در این مسیر، با هر نهادی که حاضر به مذاکره بود، مذاکره کردیم و از نظرات صاحبنظران بهره مند شدیم.
وی به برگزاری حدود 40 ساعت جلسه در ستاد اقتصاد مقاومتی و جلسات با نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این زمینه اشاره و تصریح کرد: هم اکنون با توجه به برخی انتقادها، اصلاحات مدنظر برای اعمال در مدل قراردادی صنعت نفت را برای تصویب به دولت فرستادیم.
وزیر نفت با تاکید بر این که در قانون آمده است، شرایط عمومی و الگوی جدید قراردادی نفت به تصویب دولت برسد و نسخه ای از آن به صورت محرمانه برای در جریان قرار گرفتن نمایندگان خانه ملت، در اختیار مجلس قرار گیرد، یادآور شد: وزارت نفت تابع قانون عمل کرده است.
برداشت نفت از خزر به امکانات و تجربه کار در آبهای عمیق نیاز دارد
زنگنه در بخش دیگری از صحبتهای خود، به پرسش نماینده ای درباره استخراج نفت از خزر پاسخ داد و گفت: برداشت نفت از خزر در برنامه ما قرار دارد اما واقعیت این است که عمق آب در این منطقه که ذخایر نفتی کشف شده است، بیش از 600 متر است و ما نگرانیم که اگر بخواهیم آزمون و خطا در این محدوده داشته باشیم، به دلیل نبود امکانات و تجربه کار در آبهای عمیق، با مشکل روبرو شویم.
وی با اشاره به تفاوت کار روی چاهها در خشکی و دریا، یادآور شد: اگر هنگام اجرای عملیات در چنین سطحی، اتفاقی بیفتد و چاهی از کنترل خارج شود، عواقب آن جبران ناپذیر است و آلودگیهای طولانی مدت و بسیاری را در دریای خزر به همراه خواهد داشت.
به گفته وی، کار در خزر به دلیل عمق زیاد آب و نوع امواج آن، قابل مقایسه با کار در خلیج فارس نیست و به مراتب دشوارتر است.
وزیر نفت با بیان این که با درنظر گرفتن مجموع این مباحث، میدان نفتی سردارجنگل را به عنوان یکی از میدانهایی که امکان توسعه آن در قالب قراردادهای جدید نفتی وجود دارد، معرفی کرده ایم، افزود: تولید نفت در خزر در مقایسه با حضور و بحث حاکمیتی ایران در آبهای خزر اهمیت کمتری دارد.
کاهش 9 درصدی مصرف نفت گاز با تحویل سوخت در ازای بارنامه
وزیر نفت به اقدامهای انجام شده برای کاهش قاچاق سوخت اشاره کرد و گفت: توسعه گازرسانی از اقدامهایی است که با رفع نیاز به گازوئیل و نفت کوره، به کاهش قاچاق سوخت کمک کرده است؛ هم اکنون سوخت به کامیونها و اتوبوسهای میان شهری با بارنامه تحویل داده می شود که به واسطه این اقدام، مصرف نفت گاز غیر نیروگاهی حدود 9 درصد نسبت به پارسال کاهش یافته است.
هندیها برای نهایی کردن مذاکرات فرزاد بی تا شهریور فرصت دارند
زنگنه در ادامه، در واکنش به دیدگاههای یکی دیگر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره برخی میدانهای مشترک مانند لایه نفتی پارس جنوبی یا میدان فرزاد عنوان کرد: قبول دارم که وضع لایه نفتی پارس جنوبی، مایه شرمندگی است و درباره میدان فرزاد بی با هندیها مذاکره کرده ایم و به آنها تا شهریورماه برای نهایی کردن مذاکرات فرصت داده ایم.
وزیر نفت، جمع آوری گازهای همراه نفت را از اولویتهای این وزارتخانه دانست و در پاسخ به پرسشی درباره پالایشگاه ستاره خلیج فارس، با تاکید بر این که امسال واحد نخست (ترین) این پالایشگاه در مدار قرار می گیرد، اظهار کرد: پالایشگاه سراسر درهم ریختگی و آشفتگی بود و اگر کار آن را از صفر آغاز می کردیم، به مراتب بهتر از این بود که بخواهیم به چنین مجموعه آشفته ای سامان و نظم دهیم.
تشکیل انستیتوهای نفت، دستاورد همکاری مشترک نفت و دانشگاه
وی همچنین درباره فعالیتهای پژوهشی و فناورانه وزارت نفت به منظور افزایش ضریب بازیافت از مخازن، به همکاری این وزارتخانه با دانشگاهها و امضای قراردادهای مشترک با مراکز علمی و تحقیقاتی برای توسعه مخازن در بخش بالادست و همینطور تولید محصولات پایین دستی اشاره و تصریح کرد: این اقدام، ریشه ای ترین کار برای ساماندهی فعالیتهای مطالعاتی و تحقیقاتی و مصداق همکاری صنعت و دانشگاه است.
زنگنه یادآور شد: هم اکنون در دانشگاههای طرف قرارداد وزارت نفت، انستیتوهای نفت تشکیل شده است که این امر از دستاوردهای قراردادهای همکاری با نفت به شمار می رود.
ایفای مسئولیتهای اجتماعی در دستور کار وزارت نفت
وی همچنین در پاسخ به سخنان یکی از نمایندگان درباره وضع قراردادی کارکنان وزارت نفت، به وجود 100 هزار نفر نیروی اضافه در این وزارتخانه اشاره کرد و در واکنش به اظهار نظر دیگری مبنی بر سربسته بودن مناقصه های نفتی گفت: این موضوع را قبول ندارم و همانطور که همه مستحضر هستند دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور بر فرآیند مناقصه ها نظارت دارند.
زنگنه در پایان بر اهمیت ایفای مسئولیتهای اجتماعی و خدمت به مردم و جمعیت ساکن در اطراف تاسیسات نفتی اشاره کرد و گفت: به این منظور از رئیس جمهوری اجازه گرفته ایم بخشی از اعتبارات طرحها را به امور فرهنگی و اجتماعی در مناطق عملیاتی اختصاص دهیم.
وی در پایان بار دیگر از ابراز دیدگاههای نمایندگان مجلس شورای اسلامی قدردانی کرد.
نظر شما