نخستین سکوی فشار‎افزای گاز در پارس جنوبی راه اندازی می شود

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: با اجرای قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، صنعت نفت ایران برای نخستین بار به بهره‌مندی از سکوی فشار افزای گاز در دریا تجهیز می شود.

به گزارش خبرنگار شانا، محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس صبح امروز (سه‎شنبه، 18 آبان‎ماه) پس از آغاز آیین امضای موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی، با بیان این مطلب افزود: فاز 11 پارس جنوبی آخرین طرح توسعه این میدان مشترک گازی است که تعیین تکلیف می شود و به لحاظ برخورداری از سکوی فشار افزایی گاز با دیگر طرح‎های توسعه پارس جنوبی متفاوت است.

وی در تشریح ویژگی‎های فنی طرح توسعه فاز 11 گفت: در این طرح توسعه در مجموع از 2 بلوک A و B روزانه 2 میلیارد فوت مکعب گاز (معادل 56 میلیون مترمکعب) برداشت می شود که این گاز تولیدی به پالایشگاه فازهای 6، 7 و 8 و پالایشگاه فاز 12 که ظرفیت خالی دارند، منتقل خواهد شد.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، حجم ذخایر درجای گاز فاز 11 را حدود 21 تریلیون فوت مکعب عنوان کرد و افزود: تاسیسات طرح توسعه فاز 11 در سه بخش کلی شامل تاسیسات سرچاهی و منیفولدینگ، تاسیسات فرآیندی برای جداسازی آب همراه و تاسیسات صادرات گاز برای انتقال گاز به خشکی خواهد بود.


وی درباره تفاوت اصلی فاز 11 با دیگر طرح های توسعه پارس جنوبی به ضرورت ساخت و راه اندازی سکوی تقویت فشار گاز اشاره کرد و گفت: مطالعات نشان می دهد پس از گذشت حدود سه سال از تولید فاز 11 پارس جنوبی مخزن با افت فشار روبرو می‎شود؛ بنابراین از هم اکنون باید ساخت تاسیسات مورد نیاز برای فشارافزایی گاز مدنظر قرار گیرد.

مشکین فام با یادآوری این که در ایران فناوری ساخت سکوی فشارافزا در دریا وجود ندارد، ادامه داد: پیمانکاران داخلی ما در زمینه طراحی، ساخت و نصب پلت فرم های سرچاهی تجربه زیادی دارند؛ اما ساخت این سکوی ویژه پیچیدگی های خاصی دارد و ایجاب می کند پیمانکار بین المللی خبره ای در این زمینه با صنعت نفت ما همکاری کند.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز با اشاره به این که دیگر فازهای پارس جنوبی نیز به تدریج در سال‎های آینده با افت فشار روبرو می شوند و نیازمند ساخت تاسیسات تقویت فشارخواهند بود، افزود: امیدواریم فاز 11 به الگویی برای دیگر فازها تبدیل شود و بتوانیم فناوری ساخت سکوی فشارافزای گاز در دریا را در سالهای آینده به کشور منتقل کنیم.

برنامه ریزی برای ساخت 20 سکوی فشارافزا در پارس جنوبی

به گفته وی، در آینده باید حدود 20 سکوی فشارافزای گاز برای دیگر فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخت، نصب و راه اندازی شود و از این رو دقت و حساسیت کافی در ساخت نخستین سکو ضروری است.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در تشریح دیگر جزئیات طرح توسعه فاز 11 عنوان کرد: در این طرح توسعه 2 سکوی تولیدی هریک به وزن سه هزار و 200 تن و در مجموع دارای 30 حلقه چاه نصب و راه اندازی می شود.

مشکین فام ادامه داد: سکوی فشارافزا با ظرفیت 2 میلیارد فوت مکعب از قابلیت فشارافزایی به میزان 90 بار برخوردار خواهد بود.

وی با تاکید بر ضرورت نقش آفرینی هرچه بیشتر شرکت‎های ایرانی در اجرای این طرح توسعه ای گفت: هدف ما این است که سکوی فشارافزا در یاردهای ایران ساخته شود؛ اما از آنجا که این سکو حدود 20 هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفضیلی، ساخت و نصب سکو با وزن بیش از هفت هزار تن وجود ندارد؛ بنابراین باید زیرساخت‎های موجود را در کشور ارتقا دهیم.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس طراحی پیچیده، ضرورت چیدمان درست تجهیزات، رعایت مسائل ایمنی و امور عملیاتی را از ویژگی‎های این سکوی فشارافزا عنوان کرد و افزود: برای نصب این سکو باید از روش فلوت اور (Float Over) استفاده شود که فناوری آن در ایران موجود نیست.

وی تاکید کرد: با مقدمات گفته شده، طراحی مفهومی و پایه سکوی تقویت فشار گاز باید حتما از سوی مشاور بین المللی انجام شده تا به الگویی درست و دقیق برای بهره مندی ایران در دیگر فازهای پارس جنوبی بدل شود.

ایران در ساخت تاسیسات دریایی در منطقه خاورمیانه پیشتاز است

مشکین فام با بیان این که ایران در ساخت تاسیسات دریایی در میان کشورهای خاورمیانه پیش تاز است ابراز امیدواری کرد که با ساخت نخستین سکوی فشارافزای گاز فناوری آن در سال‎های آینده به ایران منتقل شود.

به گفته این مقام مسئول، استفاده حداکثری از یاردهای کشور برای ساخت سکو به پیمانکار تکلیف شده است و پیمانکار مکلف شده راهکارهای مقتضی را برای ارتقای زیرساخت‎های کنونی موجود در ایران ارائه دهد.

وی یادآور شد: ما به استفاده از کمپرسورهای گاز ترش پرفشار نیز بر روی سکوها نیازمندیم که فناوری آن نیز باید به کشور انتقال یابد.

تولید گاز از فاز 11، 40 ماه پس از امضای قرارداد

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با اعلام این که امروز موافقتنامه اصولی طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی امضا می شود،  گفت: پیش بینی می کنیم این موافقتنامه ظرف سه ماه و در ابتدای سال 2017 به مرحله امضای قرارداد برسد.

وی افزود: براساس برنامه ریزی، نخستین برداشت گاز از فاز 11، 40 ماه پس از امضای قرارداد محقق می شود که پس از حدود سه سال تولید، تجهیز به سکوی تقویت فشار گاز ضرورت دارد.

مشکین فام، زمان لازم را برای طراحی مفهومی و پایه ساخت سکو، 36 ماه و زمان لازم را برای ساخت این سکوی فشارافزا 60 ماه عنوان کرد.

وی درباره اقدام‎های انجام شده در گذشته برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی گفت: توتال سکوهای سرچاهی این طرح را در سال 2006 طراحی کرد که اگر توسعه فاز 11 همان زمان انجام می شد، نیازی به نصب کمپرسور و سکوی تقویت فشار گاز حداقل در آن بازه زمانی نبود؛ اما با توجه به گذشت 10 سال، هم اکنون باید افزایش فشار گاز را از ابتدای توسعه سکو مدنظر قرار دهیم و در طراحی های گذشته بازنگری کنیم.

اختصاص 2.6 میلیارد دلار سرمایه برای راه اندازی سکوی تقویت فشار

وی گفت: 4.8 میلیارد دلار سرمایه گذاری برای این طرح پیش بینی شده است که از این میزان، 2.6 میلیارد دلار به بخش ساخت، نصب و راه اندازی سکوی فشار افزایی گاز اختصاص خواهد یافت.

مشکین فام ادامه داد: در حالی که پیش از این قرار بود تولید گاز فاز 11 به عنوان خوراک کارخانه ایران ال ان جی مورد استفاده قرار گیرد، در طرح توسعه ای کنونی مقرر است یک میلیارد فوت مکعب از گاز تولیدی به پالایشگاه فازهای 6، 7 و 8 و یک میلیارد فوت مکعب به پالایشگاه فاز 12 منتقل شود.

وی یادآور شد: گاز تولیدی فاز 11 به صورت غیرمستقیم در تامین خوراک ایران ال ان جی موثر خواهد بود.

مشکین فام، ضمانت اجرایی اصلی طرح توسعه فاز 11 را میلیاردها دلار سرمایه ای دانست که از سوی پیمانکاران طرح تامین می شود.

وی با اشاره به همکاری شرکت پتروپارس به عنوان شریک ایرانی شرکت خارجی در این طرح توسعه ای، گفت: پتروپارس از شرکت‎های توانمندی است که هم در حوزه بیع متقابل و هم قراردادهای EPC صاحب تجربه است و باید از این فرصت برای انتقال فناوری، بهترین استفاده را داشته باشد.

مشکین فام ادامه داد: تا جایی که اطلاع داریم، قطر تاکنون فعالیتی در حوزه ساخت سکوهای فشارافزای گاز نداشته است.

وی به سوابق شرکت توتال در زمینه ساخت سکوهای فشارافزایی گاز اشاره کرد و افزود: شرکت نفت و گاز پارس از مدت‎ها پیش مطالعات خود را درباره نیاز فازهای پارس جنوبی به ساخت تاسیسات تقویت فشار گاز آغاز و مشخص کرده است کدام فازها در اولویت بهره مندی از سامانه های تقویت فشار گاز هستند.

کد خبر 272539

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =