به گزارش خبرنگار شانا، آیین پایانی بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و رسانههای داخلی، ساعت 18:15 روز جمعه (21 آبانماه) با حضور محمد نهاوندیان؛ رئیس دفتر ریاست جمهوری، محمد صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان فرهنگ و ادب فارسی و حسین انتظامی، معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالن سخنرانیهای شبستان مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد.
عقبنشینی دولت به نفع صنوف
انتظامی، نخستین سخنران این مراسم، حضور نهاوندیان را در آیین پایانی نمایشگاه بیست ودوم به فال نیک گرفت و گفت: وقتی نمایشگاه با حضور رئیس جمهوری افتتاح و با حضور رئیس دفترش به پایان میرسد، این نشان از توجه ویژه دولت به مطبوعات و رسانههاست. بسیار خوشوقتم که نمایشگاه 22 در اندازه و شأن رسانهها برگزار شد. این تأیید رویکرد عمومی دولت است که کار را به صنوف واگذار میکند.
وی نمایشگاه مطبوعات را یکی از جلوههای این سیاست دولت دانست و افزود: سال بعد این پوسته خام ریاست و مسائل اجرایی خارج از نمایشگاه هم به صنوف واگذار خواهد شد. 80 درصد سیاستها و برنامهریزیهای نمایشگاه امسال هم برعهده صنوف بود.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی با تشکر از شورای هماهنگی مطبوعات کشور ادامه داد: امسال 900 رسانه در 630 غرفه فعالیت شبانه روزی داشتند. زیرا پس از پایان وقت نمایشگاه باید اخبار را در رسانههای خود منتشر میکردند. دلیل نشاط نمایشگاه امسال هم این بود که مطبوعات و رسانهها نمایشگاه امسال را از خود دانستند و به جشن سالانه خود توجه داشتند.
انتظامی در بخشی از سخنانش بر زحمات علی جنتی، وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد و گفت: رویکرد عمومی دولت از دیگر سیاستهای دولت است. جا دارد از فعالیت سه ساله جنتی، تشکر کنم که بسیاری از سیاستها با برنامهریزی او دنبال شد. در سه سال و اندی که گذشت، وزارت ارشاد هیچ مجوزی (در حوزه تأسیس رسانه) به بخش دولتی اعطا نکرد تا بخش خصوصی فرصت حضور پیدا کند.
معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره صحبتهای رئیس جمهوری ایران در آیین گشایش نمایشگاه بیست و دوم، توضیح داد: رئیس جمهوری به عنوان نخستین اقدام قول دادند مشکل یارانه مطبوعات را حل کنند که این موضوع در همان روز افتتاحیه با پیگیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عملی شد. کارگروهی با حضور مدیران رسانه که رتبه بالایی دارند، به علاوه روسای تشکلها به وجود آمد تا مشکلات فهرست شود.
انتظامی افزود: نکته دیگر در سه سال گذشته، عملکرد فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. اصلاح آییننامیه اجرایی ممنوعیت به کارگیری الفاظ و اصطلاحات بیگانه یکی از این کارهاست. امیدوارم ماهم نقشمان را در حفظ زبان فارسی به خوبی اجرا کنیم.
در ادامه این برنامه، اسد ذوالفقاری به نمایندگی از فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای روخوانی بیانیه این فرهنگستان درباره جایزه فرهنگستان برای رسانهها روی سن آمد و پس از او نوبت به غلامعلی حداد عادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی رسید.
زبان فراجناحی پارسی
حداد عادل در ابتدای سخنانش گفت: در سالهای اخیر توفقی داشتم به مناسبت اهدای جایزه فرهنگستان در نمایشگاه مطبوعات و رسانهها به زبان و ادب پارسی بپردازم. صحبت در این نمایشگاه همیشه سیاسی است. بحث مطبوعات از سیاست جدا نیست اما من تعمد دارم فقط درباره زبان فارسی صحبت کنم، چون موضوع زبان فارسی باید فراتر از جناحبندیهای سیاسی باشد. این زبان به عنوان یکی از 2 رکن اصلی ملیت ما و سرمایه و میراث بزرگ ماست.
زبان فارسی قوامبخش هویت ملی است که اندیشه نیاکان ما در آن نهفته است. این زبان ابزاری برای ممکن کردن ارتباط ما با دیگر پارسیزبانان دنیا و کسانی است که قرنها پیش اندیشه و عواطف خود را در قالب زبان فارسی به یادگار گذاشتند.
وی فارسی باستان را پدربزرگ و فارسی میانه را پدر زبان فارسی دانست و افزود: زبان فارسی نو با قواعد نو جا افتاده است و کتابی مانند شاهنامه که هزار سال پیش نوشته سروده شده، امروز مفهوم است و رواج دارد. این نشانه اصالت ملت ایران است و پاسداری از این زبان وظیفه فرد فرد ما، دولت و نظام است. بخشی از پاسداری به عهده فرهنگستان زبان و ادب فارسی گذاشته شده که بخشی علمی است اما مسائل اجتماعی در رفتار رسانهها از جمله اموری است که در سرنوشت زبان فارسی تاثیر دارد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه زبان فارسی ابزار رسانههاست تاکید کرد: به جرأت میگویم اگر رسانههای در پاسداری از زبان فارسی اهتمام نکنند، از فرهنگستان کاری ساخته نیست. چون این نهاد قدرت اجرایی ندارد و سازکاری عملی برایش پیشبینی نشده است. استادان فرهنگستان که خدمتگزار زبان فارسی و کشورند، کارشان این است نخست موضوع زبان را فراتر از صفبندیهای سیاسی بدانند و دوم در حفظ این زبان کوشش کنند. از جمله انتظارات ما از نویسندگان رسانهها این است که در نوشتن دقت داشته باشند و زمانی که لغتی خارجی مطرح شد، معادل فارسی برایش پیدا کنند.
حداد عادل افزود: همچنین انتظار داریم در رسانهها از اقدامات فرهنگستان پشتیبانی شود و اگر فرهنگستان زبان و ادب فارسی اصرار دارد از این زبان حمایت شود، رسانهها روی این موضوع حساسیت داشته باشند. مجموع این کارها باع شد از 4 سال پیش جایزهای برای کسانی که در حفظ این زبان اهتمام دارند، در نظر گرفته شود که مطبوعات ورزشی واکنش خوبی نشان دادند.
این جایزه مفهومی نمادین دارد؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب پارسی با بیان این جمله اضافه کرد: این نشانه قدردانی فرهنگستان از رسانههایی است که به زبان فارسی توجه میکنند. در فضای مجازی خیلی چیزها از دست رفته است. یکی خط و دیگری زبان فارسی. اگر این آشفتگی ادامه پیدا کند هم مسئولیت خبری لوث میشود، هم خط و زبان فارسی و میبینید که هرکسی با هرشیوهای در این فضا حرف میزند و مینویسد.
به گفته حداد عادل اگر روزنامهنگاران و خبرنگاران مایل به برگزاری کلاسهای ویراستاری بودند، فرهنگستان زبان و ادب فارسی برای برگزاری چنین کلاسهایی آماده است.
حاصل انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
نهاوندیان هم آخرین سخنران این مراسم بود که سخنانش را با تاکید بر وجود صداقت در نمایشگاه مطبوعات و رسانهها آغاز کرد و گفت: صداقت مفهومی اخلاقی است و از چالشهای جامعه این است که به اعتماد عمومی آسیب برسد. لازمه صداقت این است که ما معیارهای اخلاقی را در گزارشگری رعایت کنیم.
رئیس دفتر رئیسجمهوری در ادامه به موضوع انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پرداخت و افزود: حاصل انتخابات اخیر در آمریکا هر چه بود اما یک نتیجه داشت و آن هم شکست اخلاقی در آن بود. نحوه مناظرهها و نحوه پرداخت رسانهها به مسائل آمریکا یک چشمگشایی برای همه جهانیان داشت. حالا سئوال این است که رسانههای ایران کجای این مسابقه جهانی قرار دارند. باید نشان دهیم در این کشور و در رسانهها فضای آزادی بیان داریم اما اخلاق را نیز رعایت میکنیم.
وی افزود: با انگیزه دینی حتی حق نداریم دیگران را متهم کنیم. اگر مطلبی از کسی در رسانهای به دروغ منتشر شد باید به او فرصت داده شود که بگوید دروغ است. اگر میخواهیم عدالت در جامعه ما برقرار شود، چارهای جز اعتدال نداریم. مطبوعات باید کمک کنند فضای رشد و شکوفایی اقتصادی در جامعه با امیدواری حاصل شود، با سیاهنمایی حرکتی راه نمیافتد. امروز باید بر نقاط مشترک تاکید کرد و نه نقاط ضعف.
نهاوندیان درباره همافزایی چند هفته اخیر دولت و مجلس گفت: این موضوع باید در همه حوزهها دیده شود و همه به یکدیگر کمک کنند که اهل رسانه و قلم بزرگترین نقش را داشته باشند. یکی از وظایف دولت، حراست از آزادی بیان است و حمایت از توسعه و توانمندسازی رسانهها کار دیگر دولت است. کار سوم نیز این است که دولت به مسابقه بهتر شدن مطبوعات و رسانهها کمک کند.
در حاشیه
*سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی از سخنرانی خود در پایان مراسم به دلیل ذیق وقت صرفنظر کرد.
*هرمز شجاعیمهر، مجری دهه 70 سیما، اجرای این مراسم را برعهده داشت.
*هنگامی که محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس جمهوری در حال سخنرانی بود، یکی از حاضران که در ردیف دوم صندلیها نشسته بود، با برخواستن از جای خود به صحبتهای وی با صدای بلند انتقاد کرد.
*روزنامههای نوآوران، شهروند، خراسان، آفرینش، عصر مردم، همدلی، همشهری، سیاست روز، جوان و راه مردم، به ترتیب 10 روزنامه برگزیده جایزه فرهنگستان زبان و ادب فارسی بودند. در بخش رسانههای استانی، سیستان و بلوچستان، کیمیای وطن و اتفاقیه خراسان اول تا سوم شدند. در بخش مطبوعات ورزشی این جایزه، خبر ورزشی، گل و ابرار ورزشی به ترتیب اول تا سوم شدند. در قسمت مجلات خانواده، خانواده خوشبخت، خانواده جوان، خانه و زندگی، تدبیر و زندگی و خانواده، پنج مجله برگزیده بودند. در بخش خبرگزاریها هم خبرگزاری ورزش ایران (ایپنا)، خبرگزاری برنا، خبرگزاری رسا، خبرگزاری دانشجو و خبرگزاری مهر به ترتیب پنج خبرگزاری برگزیده جایزه فرهنگستان زبان و ادب فارسی بودند. همچنین در بخش پایگاههای خبری، ورزش 3، فرارو، تابناک الف و نسیم آنلاین پنج پایگاه برگزیده نام گرفتند.
نظر شما