۱۳ آذر ۱۳۹۵ - ۱۹:۵۳
  • کد خبر: 273843
منابع ثانویه اوپک را بهتر بشناسیم

در توافق 171 اوپک، آمارهای منابع ثانویه (Secondary Sources) به عنوان مبنای پایش عملکرد کشورهای عضو سازمان درنظر گرفته شد. براین اساس، تولید نفت ایران، سه میلیون و 797 هزار بشکه در روز تعیین شد که برخی از آن به کاهش تولید نفت ایران تعبیر کردند.

به گزارش خبرنگار شانا، در نشست اخیر اوپک، میزان کاهش تولید هر کشور براساس میزان تولید در ماه اکتبر2016 و بر اساس منابع ثانویه تعیین شد الا ایران؛ بعنوان مثال میزان تولید عربستان بر اساس منابع ثانویه در ماه اکتبر 10 میلیون و 532 هزار بشکه در روز بوده است که از این میزان 4.5 درصد کاهش یافته است. 

میزان کاهش ایران اما بر مبنای بالاترین تولید تاریخی ایران در سال 16 سال گذشته، که در سال 2005 رقم خورده است یعنی 3 میلیون و 975 هزار بشکه در روز تعیین شده است که با کاهش 4.5 درصدی،  حدود 178 هزار بشکه در روز را شامل می شود. 

اگر قرار بود میزان تولید نفت ایران نیز براساس دیگر کشورها و براساس آخرین گزارش منابع ثانویه در ماه اکتبر کاهش یابد، باید شاهد رقم پایین تر بودیم. 

البته به این موضوع باید دقت کرد که منابع ثانویه میزان تولید را کمتر از میزان واقعی اعلام می کند.

ایران در حالی که میزان تولیدش را براساس بالاترین میزان تولید در 16 سال گذشته که در سال 2005 رقم خورده است کاهش می دهد می تواند بطور میانگین90 هزار بشکه در روز به میزان تولید خود براساس گزارش منابع ثانویه در ماه اکتبر 2016، که این رقم را 3 میلیون و 707 هزار بشکه در روز اعلام کرده است افزایش دهد؛ یعنی میانگین تولید نفت ایران در 6 ماه نخست سال 2017، به طور میانگین 3 میلیون و 797 هزار بشکه در روز خواهد بود.  

در اوپک، میزان دقیق تولید کشورها همواره محل بحث بوده و در نتیجه آمارهای منابع ثانویه در کنار اعلام رسمی کشورها مورد استناد قرار گرفته است. مثلاً در زمانی که پس از تحریم تولید نفت ایران به صورت پایدار از مرز 3 میلیون و 800 هزار بشکه در روز عبور کرد، منابع ثانویه رقم کمتر از 3 میلیون و 700 هزار بشکه را گزارش می‌کردند. عراق نیز همچون ایران اعلام کرده است که آمارهای منابع ثانویه کمتر از مقدار واقعی تولید را نشان می‌دهند.

پلاتس (Platts)، آرگوس (Argus)، هفته نامه (Petroleum Intelligence Weekly)، اتحادیه پژوهش انرژی کمبریج (Cambridge Energy Research Associates)، آژانس بین المللی انرژی (International Energ Agency) و اداره اطلاعات انرژی آمریکا (Energy Information Administration) 6 منبع اصلی منابع ثانویه هستند. 

2 منبع نخست، از موسسه‎هایی هستند که آمارهای ادواری در باره نفت و دیگر فرآورده‌ها و محصولات منتشر می‌کنند. پلاتس، قدیمی‌ترین موسسه فعال در این حوزه است که از سال 1909 به فعالیت می‌پردازد. Energy Intelligence، موسسه‌ای است که منبع سوم را منتشر می‌کند و CERA، چهارمین منبع، زیرمجموعه IHS است. IHS یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین مراجع اطلاعات در حوزه انرژی، حمل‌ونقل، مواد شیمیایی و ... به شمار می‌رود. آژانس بین‌المللی انرژی و اداره اطلاعات انرژی آمریکا هم نیاز به معرفی چندانی ندارند؛ اولی بیش از چهار دهه پیش با محوریت کشورهای واردکننده نفت تشکیل شد و دومی مرجع بزرگ، به‌روز و دقیقی از آمارهای انرژی همه کشورهای دنیاست.

آمارهای منابع ثانویه درباره تولید نفت کشورهای عضو اوپک همواره با آمارهایی که کشورهای عضو در گزارش‎های مستقیم خود به دبیرخانه اوپک ارسال می کنند، اختلاف دارد.

کد خبر 273843

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =