هجدهم آبانماه امسال دومین موافقتنامه اصولی شرکت ملی نفت ایران در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی امضا شد؛ موافقتنامه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با کنسرسیومی متشکل از شرکتهای توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) و شرکت پتروپارس. مطرح شدن برخی انتقادها و ادعاهایی مبنی بر «التماس به چینیها» با گذشت یک ماه از امضای این موافقتنامه، بهانهای شد تا مباحث منتقدان را بهطور اجمالی مرور کنیم؛ مباحثی که بیشتر بر چند محور کلی تکیه داشته است:
نخست، حضور توتال فرانسه به عنوان راهبر اصلی در توسعه فاز 11 مورد سوال قرار گرفت؛ سوالی که توضیحات مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در جلسه پیش از امضای موافقتنامه، تا حدود زیادی به آن پاسخ گفت. محمد مشکینفام در این جلسه که با حضور خبرنگاران برگزار شد، از نیاز ضروری پارس جنوبی به احداث و راه اندازی سکوهای فشارافزایی گاز سخن گفت و به این واقعیت اشاره کرد که ایران، سرمایه و فناوری ساخت و راهاندازی چنین سکوهایی در دریا را در اختیار ندارد. وی یادآور شد: راه اندازی سکوی تقویت فشار گاز در فاز 11 پارس جنوبی، نهتنها تقویت زیرساختهای داخلی را به همراه دارد، بلکه میتواند به عنوان الگو برای دیگر فازهای توسعهای این میدان گازی مورد استفاده قرار گیرد. در این میان، توتال از جمله شرکتهای برخوردار از این فناوری است و با فاز 11 پارس جنوبی نیز آشنایی دارد. به گفته مشکینفام، این شرکت، سکوهای سرچاهی طرح توسعه فاز 11 را در سال ٢٠٠٦ طراحی کرد که اگر توسعه این فاز همان زمان انجام میشد، نیازی به نصب کمپرسور و سکوی تقویت فشار گاز حداقل در آن بازه زمانی نبود؛ اما با توجه به گذشت ١٠ سال، هماکنون باید افزایش فشار گاز را از ابتدای توسعه سکو مدنظر قرار داد و در طراحیهای گذشته بازنگری کرد. در آینده باید حدود ٢٠ سکوی فشارافزای گاز برای دیگر فازهای پارس جنوبی تعریف، ساخت، نصب و راهاندازی شود، بی شک دقت و حساسیت کافی در ساخت نخستین سکو بسیار ضروری است.
محور دوم نقدها به این موافقتنامه، به حضور شرکت ملی نفت چین مرتبط بود؛ موضوعی که با وجود گذشت حدود یک ماه، مجددا این روزها بر سر زبان برخی منتقدان سرسخت وزارت نفت افتاده است. سوالشان این است: چرا شرکتی که در سال اول فعالیت دولت یازدهم خلع ید شد، حالا طرف توافق شرکت ملی نفت ایران شده است؟ به نظر می آید شرکت ملی نفت ایران پیشتر با عملکردش به این پرسش پاسخ داده است. شرکت سیانپیسی چین در حالی از توسعه میدان آزادگان جنوبی کنار گذاشته شد که همزمان با آن رویداد، به کار خود در طرح توسعه میدان آزادگان شمالی ادامه داد. این اقدام شرکت ملی نفت ایران نشان داد تصمیمات این شرکت بر اساس عملکرد پیمانکاران و نه بر پایه موضع گیریهای خاص و یکطرفه است. سیانپیسی که در 18 آبان ماه امسال، به عنوان یکی از اعضای کنسرسیوم طرف توافق با شرکت ملی نفت ایران معرفی شد، همان شرکتی است که اگرچه به دلیل عملکرد نامطلوب از آزادگان جنوبی کنار گذاشته شد، اما با اجرای تعهداتش در آزادگان شمالی، در این میدان به کار خود ادامه داد و فاز اول توسعه این میدان مشترک را به نتیجه رساند و برای فاز دوم توسعه هم اعلام آمادگی کرده است. آزادگان شمالی از مهمترین میدانهای مشترک غرب کارون است که چندی پیش با حضور رئیسجمهوری بهطور رسمی افتتاح شد و هم اکنون با ظرفیتی بیش از میزان هدفگذاری شده در فاز اول توسعه، در مدار قرار دارد؛ این یعنی شرکت ملی نفت جز به مصالح و منافع کشور نمی اندیشد و نسبت به رفتار پیمانکاران واکنشی مقتضی، متناسب و منطقی نشان میدهد. این همان نکتهای است که برخی منتقدان مغرض از درک آن عاجزند و یا خود را به تجاهل میزنند. به زبان دیگر، شرکت چینی آنجا که به تعهداتش عمل نکرد، با واکنش منفی مواجه شد و هنگامی که به تعهداتش پایبند بود، درهای همکاری را گشوده دید. حالا این آقایان به اصطلاح منتقد از کجای این منطق روشن، برداشت التماس به شرکت چینی کردهاند، الله اعلم!
و اما موضوعی که این روزها بیشتر موجبات دلواپسی این عده قلیل را فراهم کرده است، امضای تفاهمنامه با توتال است. نه از این حیث که «چرا توتال؟»، بلکه با این نگاه که «چرا تفاهمنامه؟». این عده قلیل که اگر قرارداد بسته می شد، زمین و زمان را به هم می دوختند که «چرا قرارداد؟»، حالا به امضای تفاهمنامه واکنش نشان میدهند. در پاسخ توصیه میشود این دوستان مروری بر مفاهیم تفاهمنامه و موافقتنامه داشته باشند تا تفاوتهای این دو را دریابند. آنچه بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم توتال، سیانپیسی و پتروپارس امضا شد، موافقتنامه اصولی بود. پس از آن توصیه می شود، اصول دستیابی به قرارداد همکاری را نیز مرور کنند تا پیش نیازهای قرارداد و نقش موافقتنامه را به یاد بیاورند.
فاز 11 پارس جنوبی، آخرین فاز توسعهای این میدان مشترک گازی است که قرار است به الگوی انتقال فناوری در این میدان بدل شود. میدان گازی پارس جنوبی هم اکنون با تولید روزانه 470 میلیون متر مکعب در یک قدمی گنبد شمالی ایستاده است و کشورمان تنها یک قدم با تحقق آرزوی دیرین برابری با قطر در تولید از پارس جنوبی فاصله دارد. موفقیت ها را بیشتر دریابیم...
نظر شما