مرتضی افقه، عضو هیئت علمی دانشگاه اهواز در گفتگو با خبرنگار شانا در بیان اهمیت نشست روز شنبه (20 آذرماه) کشورهای عضو و غیر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) توضیح داد: به دلیل رقابتهای سیاسی میان ایران و برخی کشورهای تاثیرگذار اوپک، در سالهای اخیر از تاثیرگذاری این سازمان مهم بر بازارهای جهانی نفت خام اندکی کاسته شد و از سویی بی تدبیری مسئولان در دولت گذشته که با تحریمها همراه شد، درآمدهای نفتی و اقتصاد کشور را با مشکلاتی همراه کرد.
وی افزود: در سالهای اخیر با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و سیاست قاطع و محکمی که آقای زنگنه در برابر عربستان در پیش گرفت، سبب شد برای نخستین بار در سه دهه گذشته عربستان پیشنهاد ایران را بپذیرد که نباید از نظر دور داشت که پذیرش عربستان متاثر از ضعیف شدن اقتصاد این کشور در اثر کاهش قیمت نفت بوده است.
افقه یادآور شد: در کنار اوپک در سه دهه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت مختلف وارد صحنه شدند که این همگرایی بی سابقه ارزیابی می شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: موفقیت اخیر ایران در پذیراندن شرایط تهران از یک سو و دیپلماسی قوی نفتی ایران با دیگر کشورها به ویژه روسیه این زمینه را فراهم کرد تا اوپک با کشورهای تولیدکننده غیرعضو این سازمان وارد مذاکره شود و از همگرایی آنان برای هدایت قیمت نفت استفاده کند.
به گفته وی، مذاکرات با موفقیت پیش رفت و توافقی تاریخی حاصل شد که در طول تاریخ یک دهه بازار نفت بی سابقه بوده است.
عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) دیروز (شنبه، ٢٠ آذرماه) در حالی برای دومین بار در کمتر از ١٠ روز گذشته گردهم آمدند که در نشست یکصد و هفتاد و یکم این سازمان در وین بر سر کاهش تولید روزانه یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکهای به اجماع رسیدند.
نشست دیروز که سبب کاهش روزانه ٥٦٠ تا ٦٠٠ هزار بشکهای نفت کشورهای غیرعضو اوپک شد میتواند تعادل را به بازار نفت برگرداند و قیمت نفت را بهبود بخشد.
یکصد و هفتاد و یکمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک و نشست مشترک دیروز اوپکیها و غیراوپکیها که یک میلیون و ٧٦٠ هزار تا یک میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه نفت از مازاد عرضه موجود در بازار میکاهد، بهعنوان توافقهایی تاریخی به شمار میآیند.
نظر شما