مخالفان تثبیت سقف تولید اوپک به 10 کشور رسیدند

وزیر نفت گفت: چهار کشور در نشست 166 اوپک خواهان تثبیت سقف تولید اوپک بودند که اکنون از این تعداد 2 و نیم کشور به جمع هشت کشور مخالف تثبیت سقف تولید پیوستند.

به گزارش خبرنگار شانا، بیژن زنگنه صبح امروز (سه شنبه 25 فروردین ماه) در نشست با خبرنگاران درباره پالسهای منفی که از سوی عربستان ارسال می شود و درباره این که آیا این پالسها نشان از کاهش بیشتر قیمت نفت خواهد داشت، زیرا عربستان مشکلی برای کاهش بیشتر قیمت نفت ندارد، گفت: این سئوال خیلی سیاسی و بسیار کلی است؛ اتفاقهایی که در یمن افتاده خیلی بد است اما فکر نمی کنم حتی اگر کسانی بخواهند قیمت نفت را پایین تر از این هم بیاورند نتوانسته باشند و آنها تا حد امکان قیمت نفت را پایین آوردند.

وی درباره این که آیا اطمینان دارید قیمت نفت پایین تر از این نمی آید، گفت: نمی توانم اطمینان دهم زیرا انسان عاقل در بازار نمی تواند اطمینان دهد.

وزیر نفت افزود: آنها که می خواستند به ما ضربه بزنند هر طوری که توانستند کوتاهی نکردند و اوضاع کنونی بازار برآیند آن شده است.

زنگنه با بیان این که  هم اکنون بیش از 10 کشور عضو سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در یک طرف قرار دارند، گفت: در اوپک اگر یک مخالف هم وجود داشته باشد، نمی توان تصمیم گرفت چون اوپک نیاز به اجماع دارد، نه تنها اجماع، بلکه وزن تولید را در اوپک نمی توان نادیده گرفت.

وی با بیان این که در نشست  166، هشت کشور خواستار کاهش سقف تولید اوپک و چهار کشور موافق تثبیت سقف تولید بودند، افزود: از این چهار کشور هم اکنون 2 و نیم کشور به جمع 8 کشور پذیرفتند که صلاح نیست نام این کشورها عنوان شود.

اوپک جای تعامل است

وی در پاسخ به سئوال دیگری در باره رویکرد ایران در اوپک پس از رفع تحریم و این که آیا این رویکرد تهاجمی خواهد شد یا نه گفت: طبق پیش بینی، ما می توانیم در طول چندماه به تولید پیش از تحریم برسیم. ضمن این که پارسال آزمایش تولید میدانها را انجام داده ایم و کسانی که می گویند بازگشت ایران به سطح پیشین چند سال طول می کشد، باید منتظر بمانند و عملکرد ما را ببینند.

زنگنه تأکید کرد: اوپک آنقدر بالغ است که با وجود بازگشت ایران به سهم پیشین، خودش را طوری تنظیم کند که به بازار لطمه ای نخورد.

وزیر نفت افزود: محافظه کارترین اعضای اوپک هم معتقد نیستند که تولید اوپک باید از رقم روزانه 30 میلیون بشکه فراتر رود و ما معتقدیم این مقدار دست کم باید پنج درصد کاهش یابد.

زنگنه افزود: اوپک جای تعامل است و ما نیز با کسی جنگ و دعوا نداریم و اهل تعامل و رفتار منطقی هستیم و این رفتار را در آینده هم ادامه می دهیم، اما اصل کلی این است که در اوپک قدرت تابع میزان تولید و ظرفیت مازاد تولید است.

وی گفت: هر یک از اعضا یک حق رای دارد، اما اعضای با توان تولید بالاتر، تولید ناخالص داخلی، ارزش افزوده، منابع مالی و انسانی بیشتر، قدرت بیشتری خواهند داشت.

دستاوردهای سفر چین

زنگنه همچنین در باره دستاوردهای سفر چین گفت: چینی ها در باره این که آیا پس از تحریم روابط اقتصادی و کاری ما با آنها ادامه می یابد نگرانی داشتند و ما می خواستیم به آنها اعلام کنیم که روابط با چین و روسیه به همان میزانی که با ما دوستی کرده اند از یادمان نمی رود.

وی افزود: چین به هر شکلی دوست و شریک راهبردی ماست زیرا این کشور بیشترین میزان خرید نفت را در سالهای گذشته از ما داشته و میزان خرید نفت این کشور رو به افزایش است؛  البته دوستی هم باید دو طرفه باشد و تعاملات ما در حوزه نفت، کالا و خدمات توسعه یابد.

 وزیر نفت تصریح کرد: در سفر به چین در باره تحقق فاینانس نیز مواردی با همکارانی که از بانک مرکزی با ما بودند مطرح شد و سرانجام پیشرفتهای خوبی در این باره به دست آمد.

از چین مطالبه نفتی نداریم

وزیر نفت درباره این که آیا ایران ناچار است تا از چین به عنوان شریک راهبردی نام ببرد، گفت: بدون شک چین پس از تحریمها شریک راهبردی ایران خواهد بود و این گونه نیست که وقتی از کشوری به عنوان شریک راهبردی نام برده می شود یعنی این که منافع خودمان را لحاظ نکنیم؛ هر کشوری به دنبال حداکثر کردن منافع خود است و ایران نیز از این امر مستثنی نیست.

وی با بیان این که ما نمی توانیم به هیچ طریقی از چین عبور کنیم درباره این که آیا ایران از چین مطالبه نفتی دارد، گفت: هیچ مطالبه نفتی از چین نداریم.

زنگنه با تاکید براین که در شرایط کنونی چین یکی از شریکان راهبردی نفتی ایران و حتی بزرگترین خریدار طلای سیاه کشور است، گفت: حتی با لغو کامل تحریمها، چین باز هم به بزرگترین خریدار نفت ایران بدل می شود و به هیچ وجه قصد حذف چینی ها از بازار نفت و صنعت نفت کشور را نداریم.

زنگنه با بیان این که برخلاف بسیاری از کشورهای آسیایی همچون ژاپن، تقاضای سالانه برای خرید نفت از سوی کشور چین رو به افزایش است، تاکید کرد: این در حالی است که در بسیاری از کشورهای آسیایی تقاضای سالانه برای خرید نفت ثابت مانده  است و از این رو چین کماکان یکی از شریکان راهبردی نفت ایران باقی می ماند.

مخالفت ترکها با پیشنهاد گازی ایران

زنگنه در ادامه درپاسخ به سئوالی درباره مذاکرات و چانه زنی های گازی ایران و ترکیه همزمان با سفر هفته گذشته رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به تهران، گفت: آنکارا پیش از این، دو شکایت جداگانه درباره مفاد قرارداد گازی ایران به داوری بین المللی ارائه داده بود که شکایت نخست درباره پایین بودن کیفیت و کمیت گاز صادراتی ایران به نتیجه ای نرسید و دادگاه رای را به نفع ایران صادر کرد.

وی با بیان این که اگر نتیجه این شکایت گازی به نفع ترکیه صادر می شد، ایران باید قیمت فروش گاز را به این کشور  حدود ۳۰ درصد کاهش می داد، اظهار کرد: با این وجود، شکایت دوم گازی ترکیه از ایران درباره گران بودن قیمت گاز صادراتی انجام شده است و پیش بینی می شود تا دو ماه آینده نتیجه نهایی آن توسط داوری بین المللی ارائه شود.

وزیر نفت درباره سفر هفته گذشته اردوغان به ایران و پیشنهاد تازه به آنها گفت: در این مذاکرات به طرف ترک پیشنهاد شد تا سقف واردات گاز را از ایران به بیش از دو برابر افزایش دهد که امکان ارائه تخفیف در قیمت توسط ایران فراهم شود ولی ترکیه به طور رسمی با این پیشنهاد مخالفت کرد.

بار پرداخت یارانه ها سنگین است

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی درباره این که وزارت نفت تا چه زمانی باید بار یارانه ها را به دوش بکشد، گفت: فشار یارانه ها له کننده است؛ شاید  نخستین بار باشد که وزارت نفت حتی برای پرداخت حقوق کارکنان خود هم دچار مشکل می شود و حقوقها را 28 اسفندماه و با وام گرفتن از بانک مرکزی پرداخت می کند.

وی با بیان این که ما پارسال روزی 125 میلیارد تومان بابت یارانه ها پرداخت کرده ایم، گفت: این یارانه تمامی ندارد؛ وزارت نفت هم اکنون به همه عالم بدهکار است!

زنگنه با بیان این که  اداره کل وزارت نفت یک طرف و تامین یارانه‌ها نیز طرف دیگر است، گفت: اگر چه در سال 1393 نسبت به 1392 فشار کمتر شد، اما واقعا فشار پرداخت یارانه ها له کننده است.

اکتشاف مهمی نداشته ایم

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی درباره کشف میدانهای جدید با توجه به این که اخباری درباره آن اعلام می شود، گفت: میدان مهمی کشف نشده است؛ ضمن این که کشف باید به مرحله ای از قطعیت برسد تا اعلام  شود.

وی با بیان این که میدان مهمی کشف نشده است تا بخواهیم آن را اعلام کنیم، گفت: البته همکاران ما در حال تلاش و فعالیت دراین زمینه هستند، اما هنوز میدان مهمی کشف نشده است.

نسل تازه قراردادها، سپتامبر در لندن معرفی می شود

وزیر نفت درباره این که نسل تازه قراردادهای بیع متقابل چه زمانی به شرکتهای بین المللی ارائه می شود، گفت: تا سپتامبر امسال ساختار قراردادهای تازه نفتی ایران به طور رسمی در اختیار شرکتهای بزرگ بین المللی نفت و گاز جهان قرار می گیرد.

وی با اشاره به این که پیشتر در کنفرانس معرفی قراردادهای نفتی در تهران پیش نویس قراردادهای بیع متقابل تدوین شد، اعلام کرد: با این وجود، در کنفرانس سپتامبر ۲۰۱۵ میلادی قرار است در کنار معرفی قراردادها و ساختارهای تازه قراردادی صنعت نفت، تعدادی از طرحها و پروژه های نفتی ایران به عنوان فرصتهای تازه سرمایه گذاری به شرکتهای خارجی و بین المللی ارائه شوند.

کشورهای همسایه در اولویت صادرات گاز هستند

زنگنه در ادامه درباره گفته های اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه درباره صادرات گاز ایران به اروپا نیز گفت: اروپا همیشه جزو بازارهای صادراتی گاز ایران بوده، اما بحث جدی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی با بیان این که در زمینه صادرات گاز به اروپا باید پس از تحریمها تصمیم گیری شود، اظهارکرد: اولویت ما در صادرات گاز کشورهای منطقه هستند. 

سهمیه بندی اعضای اوپک همچنان معتبر است

وزیر نفت درباره این که آیا برنامه ای برای این که در نشست 167 اوپک درباره احیای نظام سهمیه بندی مذاکره کنید، گفت: از نظر حقوقی نمی توان گفت که سهمیه بندی از میان رفته زیرا برای آن قطعنامه ای وجود دارد و درباره تولید تا سقف 30 میلیون بشکه بیانیه مطبوعاتی صادر شده که فاقد ارزش حقوقی است.

توسعه میدان سردار جنگل در اولویت کاری ایران نیست

وزیر نفت همچنین در پاسخ به سئوالی در باره تولید در بلوکهای نفتی دریای خزر هم گفت: در دریای خزر تنها میدان سردار جنگل در عمق بیش از 700 متری فعال است و عملیات اکتشاف به خوبی در جریان است اما هم اکنون ما توان توسعه این میدان را در این عمق و با هزینه های بالایی که دارد، نداریم.

زنگنه در عین حال تاکید کرد که میدان سردار جنگل میدان مشترک نیست و به همین دلیل در اولویت کاری ایران قرار ندارد.

پرداخت بدهی ناجا به وزارت نفت در حال پیگیری است

زنگنه همچنین در پاسخ به سئوالی در باره پرداخت باقیمانده بدهی نیروی انتظامی (ناجا) به وزارت نفت گفت: از سوی ناجا تاکنون حدود 60 میلیون دلار به نفت پرداخت شده و حدود 200 میلیون دلار از بدهی آنها باقی مانده است که در حال پیگیری آن هستیم.

تخفیف 5 درصدی برای خوراک پتروشیمی ها اعمال می شود

وی در پاسخ به سئوالی در باره خوراک مایع و گاز پتروشیمی ها و وجود برخی رانتها در این مورد توضیح داد: در باره خوراک مایع پتروشیمی ها تکلیف قانونی تعیین نشده است و تخفیف پنج درصد برای همه آنها اعمال می شود، البته تنها پارسال دولت اختیار تخفیف تا 10 درصد را برای وزیر نفت گذاشت که من تنها در 2 مورد از آن استفاده کردم.

وزیر نفت افزود: یکی از این موارد پالایشگاه بهمن گنو بود که تعهد کردند آن را از بندرعباس به جاسک منتقل کنند و من با این شرط با این تخفیف موافقت کردم و قرار شد در طول چهار سال این تخفیف به آنها داده شود و به این ترتیب این اقدام زمینه توسعه بیشتری برای جاسک را فراهم کند.

زنگنه گفت: همچنین یک مجوز برای پالایشگاه آناهیتا صادر کردیم. این پالایشگاه جزو تاکیدهای نظام بود و مالکان آن از جمله تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نفت مالکان عمومی هستند.

وی تاکید کرد که این مجوز برای سال 94 دیگر وجود ندارد و تنها همان پنج درصد تخفیف که یک تصمیم حکومتی است، اعمال می شود، ضمن این که آگاه باشید که همین پنج درصد، حدود سالانه 3.4 میلیارد دلار است و رقم کمی نیست.

وزیر نفت افزود: درباره گاز طبیعی و خوراک گازی پالایشگاهها و پتروشیمی ها نیز مجلس در سال 92، 13 سنت را تصویب کرد که ما دخالتی در این باره نداشتیم؛ برخی دوستان پتروشیمی ها تعاملات و فعالیتهایی را برای قیمت 6 تا 7 سنت داشتند اما رقم 13 سنت تصویب شد.

زنگنه تاکید کرد: از نظر من ثابت کردن قیمتها در بلندمدت عاقلانه نیست زیرا بازار در حال تغییر است و باید متناسب با آن اقدام کنیم و افزود: در قانون تازه مقررات مالی دولت اختیار تعیین این قیمتها به دولت داده شده است، اما ما هنوز در این باره بحثی نداشته ایم و دولت هنوز در شرایط افزایش قیمت نیست.

زندگی ما باید بدون رانت باشد

وی تصریح کرد: معتقدم زندگی ما باید بدون رانت باشد و مردم باید بفهمند که نباید برای پولدار شدن دنبال این امتیازها باشند و باید با تلاش خود جلو روند، البته این را هم باید بگویم که بیشتر این فشارها از سوی خصولتی هاست نه خصوصی ها. چون خصوصی ها می گویند اگر قیمتها بالا باشند ما رقابت می کنیم و خصولتی ها را از رقابت بیرون می اندازیم اما خصولتی ها می خواهند از برخی امتیازهای خود استفاده کنند و کار را پیش ببرند، اگر اقتصاد ما بزرگ شود، این فشارها نیز کم می شود و شاهد چنین رفتارهایی نخواهیم بود.

وزیر نفت با بیان این که نباید تعهدهایی را بر دوش دولت بگذاریم که سالها پس از ما همچنان آسیب آن باقی بماند، افزود: نمی شود یک رقم برای این بازار اعلام کرد، زیرا بازارهای جهانی بویژه بازار گاز به سرعت در حال تغییر است و حتی کشورهایی مانند قطر و عربستان که قیمت اعلام می کنند این قیمتها برای تعاملات داخلی آنهاست و مسئله فراگیری نیست.

زنگنه در عین حال از رسانه ها خواست درباره موضوعهای مربوط به بازار گاز و خوراک مایع پتروشیمی ها، پالایشگاهها و فضای مرتبط با آن اطلاع رسانی و آگاهی بخشی داشته باشند و افزود: این موارد جزو مایملک من نیست، ما فردا می رویم و نباید مبنای غلطی را بنیان بگذاریم که کشور آسیب ببیند.

توقف برخی پروژه های شیل اویل با قیمت کنونی نفت

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی در باره ارزیابی قیمت نفت و کاهش قیمت شیل اویلها و خروج آنها از بازار گفت: درست است که قیمتها تغییر کرده، اما قیمت شیل اویلها در مناطق مختلف از 40 تا 90 دلار متغیر است.

وی افزود: با قیمتهای کنونی بخشی از شیلهای گران از بازار خارج شده اند اما روی تولید کلی شیل تاثیر کمی داشته است و به نظر نمی رسد شیل به این زودیها از بازار خارج شود.

زنگنه با بیان این که بدون شک در مدتی که قیمتها پایین آمده است طرحهای شیل نیز افت می کند، افزود: بدون شک این شرایط بر عرضه و تقاضا در کوتاه مدت تاثیر ندارد.

وی همچنین اظهار امیدواری کرد که تا نیمه دوم سال آینده یک واحد پالایشگاه خلیج فارس وارد مدار شود و روزانه 120 هزار بشکه بنزین تولید شود و افزود: در این شرایط دیگر نیازی به واردات بنزین نخواهیم داشت و در عین حال امسال صادر کننده گازوییل می شویم.

وی تاکید کرد که این پالایشگاه از نظر مالکیتی متعلق به تامین اجتماعی است و ما به آنها کمک خواهیم کرد.

افزایش ظرفیت 200 هزار بشکه ای درست است

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی درباره  این که آیا رقم اعلام شده از سوی دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری مبنی بر افزایش ظرفیت 200 هزار بشکه‌ای نفت خام کشور درسال 93 درست است، گفت: منظور رئیس جمهوری افزایش ظرفیت 200 هزار بشکه‌ای در بخش تولید و صادرات بود نه افزایش ظرفیت، زیرا هم اکنون ظرفیت تولید کشور 3 میلیون و 800 هزار  بشکه در روز است.

وی درباره این که آیا بندهای توافق ژنو در بخش نفت شامل تحریم بیمه نفتکشها، پتروشیمی‌ها و وصول درآمدهای نفتی ازسوی اتحادیه اروپا و آمریکا اجرایی شد، پاسخ داد: در باره بیمه و دریافت درآمدهای نفتی به دلایلی که نمی‌توانم بازگو کنم این موضوع محقق نشد، زیرا مجبور بودیم برخی اطلاعات خود را افشا کنیم اما در بخش پتروشیمی توانستیم از این توافقنامه استفاده کنیم.

پرداخت بدهی شرکت شل با لغو تحریمها

وزیر نفت درباره ابراز تمایل شرکت انگلیسی-هلندی شل برای حضور در صنعت نفت ایران پس از برداشته شدن تحریمها درحالی که این شرکت بیش از 2 میلیارد دلار بدهی نفتی به ایران دارد، گفت: بدهی شل به ایران حدود ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار است که یک روز پس از لغو کامل تحریمها، این بدهی نفتی به ایران پرداخت می شود.

پاکستان با برداشتن تحریم دیگر بهانه ای ندارد

وی در پاسخ به سئوالی درباره صادرات گاز به پاکستان اظهار کرد: پاکستان تحریمهای بین المللی را عامل تاخیرها و نساختن خط لوله بخش پاکستانی واردات گاز طبیعی از ایران اعلام می کند.

زنگنه با بیان این که در صورت برداشته شدن تحریم پاکستان دیگر بهانه ای برای تاخیر واردات گاز از ایران ندارد، گفت: ایران قرارداد معتبری با پاکستان دارد که در صورت اجرایی نشدن آن می توان طبق آن برخورد کرد.

صنعت نفت  نیازمند 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری

وزیر نفت درباره این که وزارت نفت به چه میزان منابع برای سرمایه گذاری نیازمند است، اظهار کرد: نیاز ما بیش از 20 میلیارد دلار است اما آنچه در اختیار مان قرار می گیرد 12 میلیارد دلار است.

وی درباره این که آیا آماری که از نفت ذخیره شده ایران روی دریا می دهند، صحت دارد، گفت: مقداری میعانات گازی روی آب داریم، زیرا تولید آن تابع بازار نیست و به طور طبیعی ذخیره ای حدود 20 میلیون بشکه داریم.

به گفته وزیر نفت، این که ذخیره نفت داشته باشیم به طور اصولی منفی نیست.

خصولتی‌ها رقیب خصوصی ها

زنگنه در پاسخ به سئوالی درباره حضور بخش خصوصی در پروژه‌های نفت و گاز و این که آیا شما تنها با کلام از حضور بخش خصوصی حمایت می کنید، گفت: از حضور بخش خصوصی در صنعت نفت و گاز استقبال می کنیم؛ البته اگر خصولتی ها اجازه بدهند.

وی با بیان این که رقیب بخش خصوصی هم اکنون دولتی ها نیستند بلکه خصولتی ها هستند، اظهار کرد: هر جا مناقصه ای گذاشته می شود خصولتی ها هم حضور دارند، به عنوان نمونه در طرح فراگیر پالایشی سیراف خیلی تاکید بر خصوصی سازی بود، اما خصولتی ها هم حضور پیدا کردند.

وزیر نفت افزود: البته در برخی موارد بخش خصوصی واقعی ما بسیار نحیف است و توان مالی آنها بسیار کم است.

 با روسیه تهاتر نفت نداریم

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی درباره این که روسها ادعا کرده اند که  تهاتر نفت ایران با کالای روسی آغاز شده است، گفت: چیزی برای تهاتر امضا نکرده ایم.

وی تاکید کرد: بارها گفته ام توافقی درباره تهاتر امضا نکرده‌ایم، یک چیزی امضا کرده ایم، اما عنوانش تهاتر نبوده است و حرفم هم درست است.

طلب 5 میلیارد دلاری شرکت نفت از هندیها

وزیر نفت درباره این که چه میزان ازدر آمدهای نفتی ایران هم اکنون بلوکه شده است، تصریح کرد: آمار دقیق باید از بانک مرکزی گرفته شود اما چهار تا پنج میلیارد دلار پول شرکت نفت در هند بلوکه شده که پس از رفع تحریمها آزادسازی می شود.

زنگنه درباره جایگاه ایران در داشتن حجم ذخایر گازی گفت: ایران هم اکنون بزرگترین دارنده ذخایر گازی جهان است اما در  تولید در جایگاه سوم و پس از آمریکا و روسیه قراردارد.

وی افزود: ایران هم اکنون به سرعت در حال افزایش تولید گاز در کشور است.

زنگنه با تاکید بر این که در صنایع دریایی در صنعت نفت هیچ کس در منطقه رقیب ما نمی شود، گفت: وضع ما در این بخش بسیار خوب است و روز به روز در حال بهتر شدن است و امیدواریم بزودی تولید کننده بزرگ گاز در جهان شویم.

برکناری جوادی صحت ندارد

وزیر نفت در پاسخ به سئوالی درباره برکناری رکن الدین جوادی، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گفت: این موضوع صحت ندارد.

کد خبر 238579

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =