رشد تولید نفت خام اوپک سبب شده است که تولید اعضای این سازمان از سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه تعیین شده فراتر رود، در حالی که تولید نفت خام لیبی و نیجریه به دلیل ناآرامی ها در این دو کشور عضو اوپک نیز با افت قابل توجه ای روبرو بوده است.
اوپک از ماه نوامبر تاکنون که تصمیم گرفته بود، بدون نظر گرفتن حمایت از قیمتهای جهانی نفت خام به دنبال حفظ سهم خود در بازارهای جهانی باشد، تولید خود را روزانه یک میلیون و 300 هزار بشکه افزایش داده است.
کارستن فریستچ، یک تحلیلگر کومرز بانک مستقر در فرانکفورت آلمان در این باره گفت: چنانچه تحریمهای ایران پس از یک توافق جامع هسته ای میان تهران و کشورهای گروه 1+5 لغو شود، افزایش تولید و عرضه نفت خام این کشور می تواند بازارهای جهانی را با مازاد عرضه روبرو کند.
وزیران نفت اوپک پنجم ژوئن (جمعه 15 خردادماه) در نشست 167 این سازمان در وین اتریش تصمیم گرفتند بار دیگر سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه این سازمان را ثابت نگه دارند، نشانه ها حاکی از آن است که افت خیره کننده قیمتهای جهانی نفت خام و نزدیک به نصف شدن آن از سال 2014، تقاضا برای نفت خام را افزایش و پروژه های تولید نفت شیل در آمریکای شمالی را تحت تاثیر قرار داده است.
بنا بر ارزیابی رویترز، چنانچه مجموع تولید نفت خام اعضای این سازمان در ماه ژوئن دچار بازنگری نشود، عرضه نفت خام اعضای این سازمان در این ماه به بالاترین سطح خود از ژوئن 2012 یعنی رقم روزانه 31 میلیون و 630 هزار بشکه می رسد.
پس از تقسیم بندی نفت خام صادراتی عراق به دو نوع سبک بصره و سنگین بصره برای حل مشکل کیفیت، صادرات نفت خام این کشور از پایانه نفتی جنوب در ماه ژوئن تاکنون به سه میلیون بشکه در روز رسیده است؛ برخی شرکتها در پی این شرایط، برداشت نفت خام را از میدانهای نفتی این کشور حاشیه خلیج فارس افزایش داده اند.
بنا بر داده های معامله گران و منابع صنعتی، منطقه کردنشین عراق که اعلام می کند بغداد سهم کافی را از بودجه به اربیل نداده است، فروش مستقل نفت خام از پایانه نفتی جیهان ترکیه را به تازگی افزایش داده و در عوض ارسال حجم محموله های توافق شده به سازمان دولتی بازاریابی نفت خام عراق (سومو) را کاهش داده است؛ البته با این حال به نظر نمی رسد که این حجم واقعی را متوقف کرده باشند.
تولید نفت خام لیبی با توجه به ادامه ناآرامیها و اختلال در برداشت نفت از برخی میدانهای این کشور با کاهش روبرو بوده و مذاکرات برای از سرگیری تولید میدانهای تعطیل شده، هنوز موفقیت آمیز نبوده است.
منابع رسمی در ارزیابی رویترز اعلام کردند که تولید نفت خام کویت در ماه ژوئن به دلیل تعطیلی میدان وفره که میان این کشور و عربستان سعودی مشترک است، کاهش یافت.
نظر شما