بر این اساس هزینه های مالی این پروژه ها 15 میلیارد دلار یا حدود 60 هزار میلیارد تومان برآورد می شود و به صورت میانگین باید سالانه 10 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در این شرکت انجام شود.
در ادامه گفتگو با حسن منتظر تربتی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را پیرامون فعالیتهای اجرایی این شرکت می خوانید.
لطفا توضیحاتی درباره پروژه های در دست اجرای شرکت و تامین منابع مالی آن ارائه کنید.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هم اکنون حدود 12 هزار میلیارد تومان پروژه در دست اقدام دارد و براساس افق 1400، سالانه 10 میلیارد تومان پروژه جدید تعریف می کند. این در حالی است که از طریق منابع داخلی تنها امکان دستیابی به سه میلیارد تومان در سال متصور است بنابراین در راستای دستیابی به توسعه مورد نظر راهی جز بهره گیری از سرمایه گذاریهای خارج شرکت از جمله بخش داخلی و خارجی نداریم تا بتوانیم نیازهای توسعه ای خود را تامین کنیم.
این موضوع از جمله محورهای اصلی برنامه های شرکت به شمار می آید به همین دلیل توجه و تمرکز به استفاده از سرمایه گذاری بخش خصوصی معطوف شده است.
لغو تحریمها چه تاثیری در اجرای پروژه های شرکت دارد و در این فضا چه برنامه ای برای اقتصادی تر شدن پروژه ها دارید؟
تحریمها به صورت مستقیم در بخش ساخت خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار نقش قابل توجهی نداشته اند و خوشبختانه در طول سالهای گذشته براساس برنامه های کلان وزارت نفت، ساخت لوله داخلی سازی شده و کارخانه های ایرانی این امکان را دارند تا لوله های مورد نیاز پروژه ها را تامین کنند. از سوی دیگر در بحث توربو کمپرسورها نیز دو شرکت بزرگ مپنا و OTC قادر هستند توربوکمپرسورهای مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران را تامین کنند.
پیش بینی می کنیم که در فضای سالهای آینده بتوانیم پروژه های خود را با قیمتهای اقتصادی و ارزانتر اجرا کنیم، اما نکته مهمی که به نظر من برای فضای پس از تحریم مطرح است جذب سرمایه گذاری خارجی است. همان طور که پیش تر اشاره کردم منابع داخلی پاسخگوی همه نیازهای ما نخواهد بود و جلب مشارکت، مهمترین محوری است که در این شرائط خواهیم داشت.
جذب سرمایه گذار از چه طریقی انجام می شود؟
کاری مشترک میان شرکت ملی گاز ایران و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است، بخشی از فعالیتها را ما پیگیری می کنیم و بخشی نیز از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران پیگیری می شود تا بتوانیم از سرمایه گذاران و تامین کنندگان مطمئن استفاده کنیم.
لطفا توضیحاتی درباره دیگر پروژه های جاری شرکت ارائه کنید.
پروژه های جاری شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در چند محور در جریان است. یکی از پروژه های مهم، بحث ایجاد زیرساخت برای توسعه صادرات گاز به عراق است که آن را درقالب یک پروژه جداگانه به روش BOT تعریف و از طریق سرمایه گذاری بخش خصوصی هم اکنون مراحل نهایی را طی می کند.
محور بعدی؛ خطوط لوله سراسری نهم و یازدهم است که مراحل طراحی را طی می کند و در فهرست پروژه های جاری ما قرار ندارد.
ساخت خط لوله دامغان- کیاسر که از سال پیش آغاز شده نیز از جمله پروژه های اولویت دار شرکت ملی گاز ایران به شمار می آید. امیدواریم بتوانیم با تمرکزی که روی این پروژه ها خواهیم داشت آنها را به نقطه خوبی برسانیم و تا پایان سال آینده بخش عمده ای از این پروژه را تکمیل کنیم.
چه برنامه ای در حوزه منابع انسانی دارید؟
احداث پروژه ها و بخش فیزیکی کار با تامین منابع مالی انجام می شود ولی بحث اصلی این است که برای احداث این حجم و انجام فعالیتهای تعریف شده نیاز به نیروی انسانی ماهر و یک سازمان چابک داریم که باید سازماندهی مطلوبی را برای پنج سال پیش رو تدوین کنیم تا بتوانیم پروژه ها را با نظارت نیروهای انسانی با تجربه که در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران وجود دارد به صورت اقتصادی اجرا کنیم.
سخن پایانی
صنعت گاز پنج سال را پیش روی خود دارد که بسیار مهم و ویژه است و باید در این مدت که نقطه عطف شرکت ملی گاز ایران و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در بخش اجراست، تنگاتنگ با همه زنجیره های تولید و مصرف کار کند.
مهدی مهرابی
نظر شما