به گزارش خبرنگار شانا، محسن پاکنژاد امروز (دوشنبه، ۲۶ آذر) در آیین امضای تفاهمنامه سازمان بسیج مستضعفین با وزارتخانههای نفت و نیرو با بیان اینکه بدون شک بسیج نماد و یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی است، گفت: مقام معظم رهبری در فرمایشات خود به این نکته اشاره کردند که در هر عرصهای که بسیج ورود کرده کارهای بزرگ و غیرممکن به نتیجه رسیده و این همان انتظاری است که همکاران شما در وزارت نفت و نیرو در این روزهای سخت از بسیجیان دارند.
وی با اشاره به روزهای سختی که کشور به مشکل ناترازی انرژی دچار شده است، بیان کرد: امسال سرما زودتر و در آبان در کشور فراگیر شد. بهطور معمول در اواخر آذر شاهد این مقدار کاهش دما و برودت هوا بودیم و همین عامل یعنی سرمای زودرس سبب شد بخشی از ذخایر سوخت در نیروگاهها تحت تأثیر قرار گیرد.
تحویل روزانه ۵۰ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاهها
وزیر نفت با بیان اینکه در کنار سرمای شدید و ناترازی انرژی شاهد به ثبت رسیدن رکوردهای جدیدی در زمینه تأمین سوخت هستیم، گفت: بهطور روزانه ۸۵۰ تا ۸۵۵ میلیون مترمکعب گاز وارد شبکه میشود و مصرف خانگی هم روز گذشته به ۶۴۰ میلیون مترمکعب رسید که رقم وحشتناکی به نظر میرسد.
پاکنژاد با اشاره به بالا بودن مقدار مصرف در بخش خانگی افزود: چون ظرفیت محدودی داریم، مجبور میشویم در گازرسانی به سایر بخشها مانند نیروگاهها و صنایع عمده محدودیت ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه در این ایام، روزانه ۵۰ میلیون لیتر نفتگاز به مجموعه نیروگاهی تحویل میشود که این مقدار نسبت به مدت مشابه پارسال، رشد ۲۰۰ تا ۲۵۰ درصدی داشته است، تصریح کرد: وزارت نفت در تأمین گاز و سوخت مایع بهترین عملکرد را داشته و وزارت نیرو نیز تمام تلاش خود را کرده است که کمترین خاموشی را داشته باشیم.
۲ برابر مردم دنیا انرژی مصرف میکنیم
وزیر نفت مصرف انرژی در ایران را در مقایسه با میانگین جهانی بالا دانست و تصریح کرد: شاخص شدت انرژی - که بعضاً به اشتباه از آن بهعنوان شدت مصرف انرژی یاد میشود - بهمعنای مقدار انرژی است که کشور به ازای هر واحد جیدیپی (تولید ناخالص داخلی) بهکار میگیرد، در کشور ما این شاخص چهار برابر میانگین جهانی است و در ۱۰ کشور نخست که بدترین عملکرد از این حیث را دارند، قرار داریم و در خاورمیانه هیچ کشوری وجود ندارد که در حوزه شدت انرژی، عدد بالاتری از ایران به ثبت رسانده باشد.
پاکنژاد با بیان اینکه در این شرایط چارهای نداریم جز اینکه با مراجعه به بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده مصرف انرژی را مدیریت کنیم، گفت: اکنون بخاریهایی در منازل مسکونی وجود دارند که بازدهی زیر ۳۰ درصد دارند و ۷۰ درصد مابقی انرژی دریافتی را به دود تبدیل میکنند.
وی افزود: با وجود تأکیداتی که در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان وجود دارد، ساختار ساختمانهای بهگونهای است که از در و پنجره انرژی هدر داده میشود.
برای افزایش تولید برنامه اساسی داریم
وزیر نفت با بیان اینکه افزون بر مدیریت مصرف در بخش خانگی، بخش دیگری که در مقابله با ناترازی وجود دارد، موضوع افزایش تولید است، گفت: این بخش برعهده وزارت نفت قرار دارد و طرحهای اساسی برای افزایش ظرفیت تولید گاز پیشبینی شده است.
پاکنژاد در ادامه گفت: این طرحها چه در حوزه جمعآوری گازهای مشعل و چه در حوزه توسعه میدانهای جدید، از جمله اقدامهایی است که همکاران شما در صنعت نفت در حال پیگیری آنها هستند.
وی تصریح کرد: با تمام این اوصاف امروز در شرایطی قرار گرفتیم که میبینیم هر چقدر مقدار تولید بالا میرود، مصرف بهدلیل عدم اعمال مدیریت و مصرف غیربهینه از ما جلوتر است. باید این سؤال را مطرح کرد که کشور تا کجا باید بهای این مصرف مسرفانه در بخش غیرمولد را بپردازد؟
پویش ۲ درجه کمتر و عبور از شرایط بحرانی
وزیر نفت با بیان اینکه بهترین راهکار برای مقابله با ناترازی انرژی که مورد اجماع همه کارشناسان است، بحث بهینهسازی مصرف است، گفت: بخشی از این اقدامها باید در حوزه فرهنگسازی انجام شود که صداوسیما و رسانهها به این مسائل به شیوههای مختلف پرداختهاند و بخش مهمتر به رفتار ما و توصیه به افراد خانواده بابت مصرف بهینه انرژی برمیگردد.
پاکنژاد با اشاره به نقش کاهش دمای سامانههای گرمایشی در عبور از شرایط بحرانی پیشآمده گفت: با توجه به تعداد مشترکان خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده به ازای هر واحد کاهش دمای سامانههای گرمایشی نزدیک به یک فاز پارس جنوبی یعنی حدود ۲۵ میلیون مترمکعب کاهش مصرف گاز خواهیم داشت.
وی با اشاره به راهاندازی پویش ۲ درجه کمتر از سوی مسئولان و مردم تصریح کرد: اگر این پویش با همراهی بیشتر مردم مواجه شود نزدیک به ۵۰ میلیون مترمکعب در روز صرفهجویی خواهیم داشت که در این شرایط بسیار کارگشا خواهد بود.
باید روی پای خودمان بایستیم
وزیر نفت ظرفیت بسیج در شرایط کنونی را ارزشمند است و اظهار کرد: در زمان شیوع ویروس کرونا، یا هر مشکل دیگری، خدمات بسیج بینظیر بوده است، در همین رابطه تفاهمنامهای هم تنظیم شده که انتظار ما این است بهزودی عملیاتی و در حل بسیاری از مشکلات مربوط به ناترازی انرژی مؤثر واقع شود.
پاکنژاد در انتها به موضوع قاچاق سوخت نیز اشاره کرد و گفت: این موضوع یکی از معظلات جدی کشور است و از سپاههای استانی تقاضا دارم در این ایام بیشتر سختگیری شود تا قاچاق به حداقل برسد.
نظر شما