به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، مهندس احمد عطایی افزود: در این پروژه مطالعات دمای مخزن یکی از پارامترهای مهم به شمار می رود که در تعیین شیب زمین گرمایی واقعی مخازن نفتی درزمینه های مهندسی نفت، حفاری، زمین شناسی و ژئوشیمی آلی اهمیت بسزایی دارد.
وی اظهارداشت: این پروژه بر اساس اطلاعات زمین شناسی و مهندسی نفت 165 حلقه چاه در میدان های مناطق نفت خیز جنوب و در هشت مرحله بررسی شده است.
مهندس عطایی جمع آوری اطلاعات روزمینی(سطح الارضی) و زیرزمینی(تحت الارضی) میدان ها و تهیه نقشه های ساختاری ناحیه ای برای سازند آسماری را از جمله این مراحل برشمرد.
رئیس پژوهش وتوسعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: انتخاب چاه های مناسب، ترسیم نمودارهای عمق – حرارت، ترسیم نقشه های همسانی شیب حرارتی، تعیین آنومالی های حرارتی، نتیجه گیری وتلفیق اطلاعات و نگارش گزارش نهایی پروژه، از دیگر مراحل این پروژه به شمارمی رود.
وی در ادامه شناخت تغییرات گرادیان حرارتی را در طراحی ترکیب گل و سیمان حفاری، ابزارهای لاستیکی درون چاهی، به کارگیری نمودارهای چاه پیمایی و تجهیزات مربوط، طراحی لوله های حفاری، تکمیل چاه و مطالعات مهندسی مخازن با اهمیت خواند.
مهندس عطایی افزود: بررسی تغییرات گرادیان حرارتی در مطالعات ژئوشیمی آلی، تخمین و برآورد بلوغ حرارتی و دگرگونی مواد آلی نفتزا، برآورد سن نفتزایی، سنگ منشا و پیش بینی نواحی زایش هیدروکربور و نیز مکانیسم مهاجرت نفت بسیار مهم است.
رئیس پژوهش و توسعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: روند بلوغ مواد آلی ابزار مناسبی برای کنترل گرادیان حرارتی است و این مطالعه به دو روش آزمایشگاهی و مدلسازی فرآیند نفت زایی صورت می گیرد.
وی افزود: در روش آزمایشگاهی از شیوه های ارزیابی حرارتی (روش پیرولیز) و پتروگرافی آلی استفاده می شود و روش پیرولیز که یک روش حرارتی است، برای تشخیص کیفیت و بلوغ حرارتی سنگ های منشا مورد استفاده قرار می گیرد.
وی یادآوری کرد: در روش دوم با اعمال حرارت بالا (در غیاب اکسیژن) به ماده آلی در یک زمان کوتاه، پختگی ماده آلی به هیدروکربور تبدیل می شود که این آنالیز به وسیله دستگاه پیرولیزراک اول صورت می گیرد.
مهندس عطایی افزود: این مطالعه که در 20 میدان نفتی مناطق نفت خیز جنوب صورت گرفته، نشان می دهد که در میدان های مسجدسلیمان، هفتکل، نفت سفید و بخش هایی از آغاجاری، پازنان، مارون و کوپال گرادیان حرارتی بالاتر از نواحی مجاور است.
رئیس پژوهش و توسعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهارداشت: گردایان حرارتی میدان ها به شدت تحت تاثیر خطواره های پی سنگی است و ارتباط مثبتی میان محل خطواره ها، شیب زمین گرمایی بالا و مرزهای بلندی های قدیمی وجود دارد که در طول میدان گرادیان حرارتی متغیر است.
وی گفت: نفتزایی سازند پابده در بسیاری از میدان ها ناشی از عملکرد خطواره های پی سنگی است و ایجاد ارتباط مثبت میان گرادیان حرارتی چاه و تولید نفت در تعیین محل حفاری چاه و ارتباط مستقیم درجه مرغوبیت نفت با گرادیان حرارتی، از دیگر نتایج این پژوهش به شمار می رود.
مهندس عطایی افزود: این مطالعه نشان دهنده توانمندی بالای ژئوشیمی در کنترل داده های مخزنی و تفسیر تاثیرهای آن است.
نظر شما