ساخت کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت و انتقال فناوری آن به داخل کشور، به همراه پشتیبانی از سازندگان وتولید کنندگان ایرانی، ازجمله سیاست ها و خط مشی های مهم و اساسی وزارت نفت بوده که درچند سال اخیرحرکت ها و اقدامات موثری درجهت اجرای آن ها انجام گرفته است.
اجرای این سیاست ها و خط مشی ها، به منظورسامان دهی،ایجاد تمرکزدرفعالیت های تولیدی واستفاده بهتر ازتوانمندی های سازندگان کالا وتجهیزات مورد نیازصنعت نفت، ایجاد ساختاری را در وزارت نفت ضروری ساخت که بتواند ضمن حمایت ازسازندگان، آن ها را درتعامل با صاحبان فناوری نوین درفراسوی مرزها قراردهد.
با توجه به این نیاز، شرکت کالای نفت تهران از سال 78 با اساسنامه و برنامه ای جدید به شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران تغییر نام داد و به عنوان متولی این امر در وزارت نفت، کارخود را آغازکرد.
شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت که یکی از شرکت های مهم تاسیس شده در صنعت نفت در دوران جمهوری اسلامی ایران است دارای سه مدیریت اصلی، پشتیبانی ساخت و تعمیرات ماشین آلات دوار، پشتیبانی ساخت اقلام شیمیایی و پالایشگاهی و پشتیبانی ساخت تجهیزات مکانک،برق، و ابزار دقیق است.
این شرکت ازابتدای شکل گیری تا کنون بنا بررسالتی که به آن محول شده تلاش کرده است تا به عنوان یک شرکت مادرتخصصی وپاسخ گو، به وجود آورنده عرصه ای برای پشتیبانی از صنایع داخلی و فعالیت سازندگان وتولیدکنندگان دست اندرکار آن برای تامین کالا و تجهیزات صنایع بالادستی مورد نیاز صنعت نفت و انتقال فناوری به داخل کشور باشد که دراین راه توفیقات مهمی به دست آورده است.
برگزاری همایش های مهم و موثردرزمینه ساخت کالا وتجهیزات صنعت نفت، ازجمله همایش دکل های حفاری، کامیون های فوق سنگین جین پل و لوله های حفاری با حضور شرکت های ایرانی وغیرایرانی، تشکیل کنسرسیوم هاى مختلف درزمینه هاى گوناگون مانند کنسرسیوم های توربین هاى گازی، مته هاى حفارى و پمپ نیز از جمله گام هایی است که در راه نیل به هدف های تبیین شده برداشته شده است.
برنامه ریزی برای سرمایه گذاری یکصد میلیارد دلاردربخش های مختلف صنعت نفت کشوردربرنامه چهارم و پنجم توسعه، نشانه هایی ازنگرش مثبت درادبیات نفت است که برای رسیدن به برنامه ها و سیاست های کلی وزارت نفت، ازجمله انتقال دانش فنی و حمایت ازتولید کننده ایرانی ترسیم شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت برای اجرای پروژه های جدید سالانه 5 میلیارد دلارهزینه می شود و براى نگهداشت وضع موجود صنایع نفت، گاز و پتروشیمى نیز، این هزینه بالغ بر 2 میلیارد دلار است.
ساخت لوله وشیرآلات واتصالات پلى اتیلن که کاربرد زیادى درصنایع به ویژه درشبکه گاز کشوردارند، ساخت تولید افزایه هاى اسیدى براى شستشو و تمیز کردن چاه هاى حفاری، مواد افزودنى گل روغن با ترکیباتى مانند دمولسى فایرهاى اولیه و ثانویه به منظورتسریع درحفارى چاه ها و خنک نگه داشتن مته هاى حفاری، همچنین تولید پودر رنگ آبى دربنزین به عنوان رنگ دوم آن، ساخت ادتیو (ماده افزودنی) به روغن موتور ازجمله مواد و تجهیزاتى هستند که ساخت آنها به همت این شرکت درکشورانجام می پذیرد.
با به ثمرنشستن هریک ازاین طرح ها درشرکت پشتیبانى ساخت وتهیه کالاى نفت تهران از خروج مقادیر زیادى ارز ازکشور جلوگیرى مى شود.
برای مثال ساخت شیرآلات و اتصالات پلى اتیلن درداخل ازجمله طرح هایى است که از خروج 20 تا 30 میلیون دلار ارز ازکشورجلوگیرى کرده است و یا تولید ماده شیمیایی"پروسن "درداخل کشور، واضافه کردن آن به MTBE(ماده افزودنى به بنزین ) که سالانه مانع ازخروج 40 تا 50 میلیون دلار ارز ازکشورشده است.
سامان دادن به خرید های عمده کالا همراه با ساخت و انتقال فن آوری، همکاری با مراکزتحقیقاتی کشور و بهره گیری ازآنها به عنوان مجموعه علمی ونظارتی برای اجرای پروژه های مرتبط با صنعت نفت، دیگر فعالیت هایی هستند که این شرکت برای تحقق بخشیدن سیاست های وزارت نفت مبنی براستفاده ازظرفیت ها وتوانمندی های داخلی انجام داده است.
تقویت بخش خصوصى توانمند درعرصه صنعت نفت کشور با این توجه که به معنای نادیده گرفتن بخش دولتی نباشد نیزیکی ازراهکارهای استفاده ازاین توانمندی ها وظرفیت های موجوددرداخل کشوراست.
باحمایت ازاین بخش ضمن ایجاد رقابت سازنده و ارتباط آنها با یکدیگر، می توان در قالب یک کنسرسیوم تخصصی واحد، تعامل بیشتری را با شرکت های بین المللی ایجاد کرد.
از طرف دیگر تاسیس دفترشرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران درجزیره کیش به دلیل شرایط خاص آن به عنوان یک بندرآزاد، گام تازهای بود که برای خرید کالا وانتقال فناوری برداشته شد و این جزیره را به کانونی برای مذاکرات فنی سازندگان ایرانی و صاحبان تکنولوژی جهانی تبدیل کرد.
با راه اندازی این دفتردرمنطقه آزاد کیش، دفاتراین شرکت درخارج ازکشورکه مسوولیت فراهم کردن اقلام مورد نیازصنعت نفت ایران را برعهده داشتند، به طورکامل تعطیل شدند و گامی دیگر برای استقرارصاحبان فناوری پیشرفته به منظور راه اندازی خطوط تولید مربوط به کالا وتجهیزات صنعت نفت درداخل کشور برداشته شد.
مهندس محمد تقی امان پور مدیر عامل شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران با مثبت اریابی کردن فعالیت های دفتر این شرکت درجزیره کیش می گوید: دفتر شرکت کالا در کیش، ازابتدای امسال تاکنون 15 صاحب سرمایه و فن آوری را درزمینه های مورد نیازصنعت نفت کشور به این منطقه جذب کرده است و در 9 ماه گذشته نیزازطریق جذب صاحبان تکنولوژی غیرایرانی، بالغ بر 40 میلیون دلاردرزمینه کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت، خرید صورت گرفته است که تا پایان سال جاری این میزان به یک صد میلیون دلار افزون خواهد شد.
وی می افزاید: این منطقه با قابلیت های ویژه ای که دارد، این امکان را ایجاد کرده است تا صاحبان تکنولوژی بدون هیچ محدودیتی ازنظر روادید وارد آن شوند وبا سازندگان ایرانی ملاقات و گفت و گو کنند.
به اعتقاد مدیرعامل شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران: کاری که امروزدرکیش انجام می شود، تنها ارائه خدمات بازرگانی و چمدانی و محلی برای تفریح و سرگرمی نیست بلکه مکانی برای گفت وگو درمورد تجارت و انتقال فن آوری صنایع نفت کشور است که این یک تغییر بزرگ دراستراتژی اداره کیش به شمار می آید.
درحال حاضر یکی ازمشکلات اصلی سازندگان کالا و تجهیزات، نبود خدمات بانکی بیمه ای و بازرگانی کافی، لازم و روزآمد برای ساخت کالاست وایجاد دفتر فاینانس گزینه ای است که می تواند راهکاری برای حل این مساله باشد.
با تشیکل این دفتردرشرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت تهران که در برنامه چهارم توسعه به ایجاد آن همت گماشته خواهد شد، با مذاکراتی که با بانک ها وشرکت های بیمه ایرانی و غیرایرانی ازطریق آن به عمل خواهد آمد، خدمات لازم برای سازندگان کالا مدیریت خواهد شد و بسیاری از مشکلات سازندگان کالا را برطرف خواهد ساخت.
همچنین با توجه به این که وزارت نفت هرسال دست کم یک صد میلیون دلار، انواع قطعات پرمصرف را خریداری می کند و تامین این قطعات، نیازمند برنامه ریزی دقیقی است، شرکت پشتیبانی ساخت و تهیه کالای نفت، اجرای طرح ملی تدوین فناوری، تهیه شناسنامه فنی و نمونه سازی، برای تولید انبوه قطعات یدکی و پرمصرف درصنایع نفت را درقالب یک برنامه ملی دردستور کارخود قرار داده است.
این طرح ملی شامل دست کم 10 پروژه و 50 زیر پروژه است و تا کنون برای تدوین 2 پروژه آن عقد قرارداد شده است.
همچنین کاربرد بیش از4 هزارنوع پمپ در صنعت نفت کشور و شناسایی یک صد نوع آن که بیشترین مصرف را دارد ایجاب کرد تا این شرکت برای تدوین تکنولووژی و نمونه سازی آنها،ا ین طرح را به مورد اجرا گذارد واین برنامه را درمورد 7 نوع از 130 نوع توربین گازی پرمصرف نیز انجام دهد.
تولید انبوه فیلترهای روغن و هوا که درتوربین ها، ژنراتورها و پمپ ها کاربرد فراوانی دارند، ازدیگرقطعات یدکی پرمصرف صنعت نفت، است که بحث درموردساخت این قطعه نیز درحال پیگیری است.
خرید گرتینگ( شبکه ای ازمیله های فلزی که درنصب تجهیزات و سازه ها کاربرد دارد)، ماده ضد انفجاری سوخت و تابلوهای کنترل سرچاهی ازجمله خرید هایی هستند که مقدمات آن فراهم شده ولی هنوز نهایی نشده اند ضمن این که تلاش می شود مناقصه مربوط به آنها تا پایان سال برگزارشود.
ارتباط با مراکز علمی و تحقیقاتی کشور به منظورنظارت دقیق دراجرای پروژه های مربوط به ساخت کالا و تجهیزات صنعت نفت از دیگراقدامات ارزنده ای است که شرکت پشتیبانی ساخت وتهیه کالای نفت تهران به آن توجه ویژه ای دارد.
در این زمینه، جامعه دانشگاهی کشور نیز تاکنون همکاری فعال وموثری با این شرکت داشته است که عقد قرارداد با آنها به عنوان "عامل چهارم" برای ساخت کامیون های فوق سنگین "جین پل"،" مته" و"تابلوهای کنترل برق سر چاه ها" (اس.سی.آر) که هم اکنون درحال اجراست، نمونه های بارزی از این ارتباط و توجه ویژه است.
اجرای طرح های ملی ازجمله تدوین فناوری، طراحی ساخت وتولید ابزارآلات، انتقال فناوری همراه باساخت و خرید آن( مهندسی معکوس ماشین آلات تخصصی مورد نیاز وزارت نفت)، داخلی کردن پکیج ها( بسته ها یا تجهیزات) وساخت داخل پروژه ها دربالاتر از 51 درصد، از جمله فعالیت هایی است که دربرنامه چهارم توسعه، به اجرای آنها مبادرت خواهد شد.
به طور خلاصه پشتیبانی ازسازندگان و تولید کنندگان داخلی وسوق دان آنها برای رقابت با یکدیگر، تشکیل کنسرسیوم های تخصصی کالاو تجهیزات صنعت نفت، ارتباط با مراکزدانشگاهی و تحقیقاتی و تعامل بیشتر این قشر با صنعت، به ویژه صنعت نفت کشور، همچنین جلوگیری ازخروج مقادیربسیار ارز ازکشور و کمک به توان اقتصادی کشور، تعامل سازندگان وتولید کنندگان ایرانی با رقبای خوددرخارج ازمرزهای کشور وایجاد اشتیاق در شرکت های معتبر غیر ایرانی برای ساخت کالاو تجهیزات موردنیازصنعت نفت کشوربارعایت سهم درمشارکت( 51 درصد سهم ایرانی و 49 درصد سهم غیر ایرانی) از مسایل قابل توجهی است که درکشورما عینیت پیدا کرده است.
کد خبر 13500
نظر شما