مقایسه دستاوردهای صنعت نفت ایران در قبل و پس از انقلاب اسلامی

شانا_ گروه مقاله: صنعت نفت ایران تا نقطه آرمانی فاصله بسیار دارد. اما بررسی عملکرد صنعت نفت و گاز ایران در سالهای پس از انقلاب اسلامی، نشان دهنده سرمایه گذاریهای عمده در این بخش است.

به گزارش شانا، وزارت نفت به دلیل گستردگی بسیار زیاد در حوزه های عملیاتی و اجرایی در نشان دادن دقیق عملکرد خود با محدودیتهای فراوانی روبروست. با این وجود، بررسی مقایسه ای آمار سالهای پس از انقلاب با قبل از آن گواهی بر سرمایه گذاریهای عمده ای است که در صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

افزایش ذخایر هیدرو کربوری  و گاز طبیعی
در سالهای پس از پیروزی انقلاب، ذخایر هیدروکربوری و گاز طبیعی ایران در نتیجه انجام فعالیتهای اکتشافی افزایش داشته و در طی سالهای 1357 تا پایان 1391 از 145.94 میلیارد بشکه به 157 میلیارد بشکه رسیده است. ذخایر قابل استحصال گاز طبیعی نیز در طی این دوره از 12.75 تریلیون متر مکعب، به بیش از 33.6 تریلیون متر مکعب افزایش نشان می دهد.
افزایش در ذخایر هیدروکربوری  و گاز طبیعی در سالهای پس از انقلاب در حالی است که طی این دوره به طور تقریبی بیش از 40 میلیارد بشکه نفت خام و بالغ بر 2.4 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی استخراج شده است.

تولید پنج فراورده اصلی پالایشگاهی از 1357 تا 1391 حدود 2.4 برابر شد
برسی آماری تولیدات پالایشگاهی ایران در طی یکصد سال گذشته و از زمان تاسیس پالایشگاه آبادان به عنوان نخستین مجتمع پالایشگاهی کشور در سال 1291، حاکی از آن است که در طی 34 سال پس از انقلاب (تا پایان سال 1391) که هشت سال آن هم در دوران جنگ تحمیلی سپری شد، تولید پنج فراورده اصلی پالایشی، نسبت به 66 سال پیش از انقلاب با رشدی بالغ بر 144 درصدی حدود 2.4 برابر شده است.
مقایسه شاخصهای مهم پالایشگاهی کشور در سالهای 1357 تا 1391 نشان دهنده دستاوردهای بزرگ و سرمایه گذاریهای گسترده در این بخش است، به طوری که در طی این مدت مجموع تولید پنج فراورده اصلی (گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره) از 99.74 میلیون لیتر در روز به بیش از 243 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.

تولید بنزین در سالهای 1357 تا 1391 بیش از 3.5 برابر شد
مقایسه تولیدات پالایشگاهی ایران از زمان آغاز به کار پالایشگاه نفت آبادان نشان می دهد که تولید بنزین پالایشگاهی در طی 34 سال دوران پس از انقلاب اسلامی (1357 تا پایان سال 1391)، نسبت به 67 سال قبل از انقلاب (1291 تا 1357) تقریبا 3.5 برابر شده و از 14.43 میلیون لیتر در روز به 49.8 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
به گفته عباس کاظمی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در 12 اسفند 92، در حال حاضر و در اوج تولید، روزانه 63 میلیون لیتر بنزین در پالایشگاههای نفت کشور تولید می شود.

افزایش 26 برابری تولید محصولات پتروشیمی
مقایسه شاخصهای مهم بخش پتروشیمی در سالهای 1357 تا 1391 تاییدی دیگر است بر دستاوردهای صنعت نفت و گاز ایران در طی سالهای پس از انقلاب اسلامی. در طی این مدت، تولید محصولات پتروشیمی از یک میلیون و 604 هزار تن در سال به 41 میلیون تن در سال، افزایش نشان می دهد.
در سال 1391 ظرفیت نصب شده در مجتمعهای پتروشیمی کشور به 57 میلیون و 100 هزار تن افزایش یافته است.

رشد قابل ملاحظه شاخصهای مهم بخش گاز و گازرسانی
بررسی شاخصهای مهم بخش گاز و گازرسانی در سالهای 1357 تا 1391 نیز برگ زرین دیگری است ازهمت تلاشگران عرصه نفت و گاز کشور. آمارهای ثبت شده در این دوره حاکی از افزایش مصارف داخلی گاز طبیعی( خانگی، تجاری، صنایع عمده و نیروگاهی) از 6.8 میلیون متر مکعب در روز به 415.4 میلیون متر مکعب در روز است.
همچنین بررسی آمارهای سالهای 1357 تا 1390 نشاندهنده افزایش احداث خطوط انتقال گاز طبیعی از 2900 کیلومتر به 34 هزار و 154 کیلومتر، افزایش تعداد انشعابات نصب شده از 50 هزار انشعاب به بیش از 8 میلیون و 730 هزار انشعاب، افزایش خانوارهای تحت پوشش گاز طبیعی از 51 هزار خانوار به بیش از 14 میلیون و 800 هزار خانوار است.

دفاع مقدس و کارنامه درخشان صنعت نفت
در این میان، دوران دفاع مقدس و اقدامات انجام شده برای بازسازی ویرانیهای آن، گوشه ای دیگر از کارنامه درخشان صنعت نفت ایران در طی بیش از سه دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی است.
با توجه به ویژگی تاسیسات نفتی از نظر کسب درآمدهای ارزی و تامین سوخت و انرژی مصرفی بخشهای مختلف اقتصادی، همزمان با شروع جنگ تحمیلی این تاسیسات همواره هدف تهاجم و بمبارانهای دشمن قرار گرفت و خسارات زیادی به آنها وارد آمد.
یکی از مقاطع حساس و حیاتی در صنعت نفت، حماسه دوران دفاع مقدس است که از یک سو وظیفه خطیر تداوم تولید و تامین نیاز مردم و اقتصاد را به محصولات این صنعت برعهده داشت و از سوی دیگر به بازسازی و مقابله با ویرانیهای حاصل از حملات دشمن می پرداخت.

نتیجه
چنان که آمارها نیز نشان می دهد، صنعت نفت ایران، باوجود فشارهای ناشی از جنگ تحمیلی و تحریمهای غیرقانونی، همچنان به رشد خود ادامه داده و هرگز از پای نایستاده است.
در عین حال، با توجه به توافق ژنو و همچنین بازگشت مدیران باتجربه و متخصص به پستهای حساس و تعیین کننده صنعت نفت کشور، امید آن است که از فرصتهای به دست آمده بهتر استفاده کنیم و صنعت نفت ایران بتواند قدرتمند تر از گذشته در بازارهای جهانی نفت و گاز حضور پیدا کند.

منابع:
وزارت نفت
شرکت ملی نفت ایران
شرکت ملی گاز ایران
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
شرکت ملی صتایع پتروشیمی
کتاب انقلاب، نفت، توسعه
ترازنامه هیدرو کربوری کشور
ترازنامه انرژی کشور
شانا
بریتیش پترولیوم

کد خبر 213919

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =