به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی معاون اول رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری، امروز (سهشنبه، 13 بهمن ماه) در نشست شورای مدیران ارشد بانک مرکزی که با محوریت اقتصاد مقاومتی برگزار شد گفت: تحریم کنندگان ایران دو دستگاه مهم و موثر کشور که بیشترین نقش را در اقتصاد ایران دارند را هدف قرار داده بودند که یکی وزارت نفت بعنوان تامین کننده اصلی منابع اداره کشور و دیگری بانک مرکزی بود که در حقیقت مرکز اصلی سیاست گذاریهای مالی، پولی و بانکی است که منجر به شکوفایی اقتصاد میشود.
معاون اول رئیس جمهوری افزود: انصافا نظام بانکی کشور در دوران تحریم عملکرد مناسبی داشت و علیرغم همه فشارها اجازه ندادند که اداره کشور دردوران تحریم با اختلال روبرو شود که این تلاشها قابل تقدیر است.
وی با انتقاد از برخی افراد که از خوشحالی مردم در کسب پیروزیهای بزرگ همچون رفع تحریمها ناراحت میشوند، تصریح کرد: در حالی که عدهای در کشور مسئول حل و فصل مشکلات و اداره امور هستند، عدهای دیگر وظیفه خود را نق زدن و اخلال در کارها میدانند و از خوشحالی مردم ناراحت میشوند و دائما در جستجوی راهکاری هستند که چگونه خوشحالی و امید را از مردم بگیرند.
جهانگیری ادامه داد: این افراد در زمانی که مذاکرات هستهای در حال انجام بود، دائما نسبت به این که مذاکرات به نتیجه برسد تشکیک میکردند و زمانی که این مذاکرات به نتیجه رسید، میگفتند آمریکا به تعهدات خود عمل نخواهد کرد و اکنون نیز که تحریمها لغو شده است میگویند طرف مقابل حاضر نخواهد بود به ما امتیازی بدهد.
معاون اول رئیس جمهوری عنوان کرد: در شرائطی که 37 سال است که ناچار هستیم هواپیمای دست دوم از برخی کشورها خریداری کنیم، در اولین سفر رئیس جمهوری در دوران پس از لغو تحریمها، یکی از مهمترین شرکتهای تولید کننده هواپیما در سطح بینالمللی که حتی در شرائط قبل از تحریم نیز به هیچ وجه حاضر به فروش هواپیما به ایران نبود، 118 فروند هواپیما را به صورت اجاره به شرط تملیک به ایران فروخت بدون آنکه پولی دریافت کند. حالا در این شرائط عدهای که همواره در صدد انتقاد هستند میگویند آیا اولویت اصلی کشور در این شرائط خرید هواپیما بوده است؟
وی گفت: بسیاری از مشکلات کشور به دلیل ندانم کاری برخی مدیران گذشته بوجود آمده است و حالا که این مسائل در حال حل شدن است و عدهای میخواهند با عقل و تدبیر گره های موجود را باز کنند، مشخص نیست که چرا این افراد خوشحال نیستند و دائما سعی میکنند لب به انتقاد بگشایند.
جهانگیری در ادامه با بیان این که هم اکنون وارد دوران پساتحریم شدهایم و علاقمند هستیم اداره کشور براساس اصول عقلانی و علمی انجام شود تصریح کرد: لازمه این امر این است که همه صاحب نظران و نخبگان کشور نظرات و دیدگاههای سازنده خود را برای شرائط پس از تحریم مطرح کنند و دولت نیز با آغوش باز از این نظرات استقبال خواهد کرد.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به وجود چند چالش پیش روی اقتصاد کشور افزود: یکی از مهمترین این چالشها فقدان فرصتهای شغلی است و این در حالی است که در طول برنامه ششم توسعه کشور، سالانه هشتصد و نود هزار فارغ التحصیل دانشگاهی خواهیم داشت که همه این افراد نیازمند اشتغال و فرصت شغلی هستند.
وی کاهش قدرت خرید مردم در سالهای اخیر را یکی دیگر از چالشهای اقتصاد کشور برشمرد و عنوان کرد: رفاه مردم در سالهای اخیر کاهش یافته است و برخی از مردم قادر نیستند حداقلهای نیازشان را تامین کنند.
جهانگیری با یادآوری سند چشم انداز و این که ایران باید در سال 1404 قدرت اول اقتصادی منطقه باشد، گفت: رقبای اصلی ایران در منطقه طی سالیان اخیر از رشد اقتصادی برخوردار بودهاند و این در حالی است که ایران در سالهای گذشته رشد منفی 6.8 درصدی را نیز تجربه کرده است، اما با این وجود جمهوری اسلامی ایران از نظر اقتدار از موقعیت ویژهای در سطح منطقه برخوردار است و دنیا به این باور رسیده است که برای حل و فصل مسائل خاورمیانه و مشکلات منطقه مشارکت جدی ایران امری ضروری است.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به انتظارات و توقعات مردم در دوران پساتحریم افزود: مردم در دوره جدید انتظار دارند قدرت اقتصادی کشور نیز افزایش پیدا کند و باید تلاش کنیم در کنار اقتدار نظامی، از رشد مناسب اقتصادی نیز برخوردار باشیم.
وی با اشاره به رشد منفی اقتصادی و رشد نامناسب سرمایه گذاری کشور در سالهای گذشته گفت: حل این مشکلات نیازمند تامین منابع مالی برای اجرای برنامه هاست، بررسیها نشان میدهد برای دستیابی به رشد 8 درصدی اقتصاد باید سالانه 50 میلیارد دلار از منابع خارجی در کشور جذب شود.
جهانگیری ماموریت و رسالت بانک مرکزی در شرائط جدید را پراهمیت و خطیر عنوان کرد و افزود: تامین منابع خارجی و کنترل حسابهای دولت و نظارت بر تعهدات کشور بر عهده بانک مرکزی است و این بانک باید برنامهریزیهای مناسبی برای تجهیز منابع مالی مورد نیاز بخش تولید کشور داشته باشد.
معاون اول رئیس جمهوری در ادامه سخنان خود با تاکید بر این که باید در دوره جدید چند برنامه مهم را دنبال کنیم، یکی از این برنامه ها را یکسان سازی نرخ ارز دانست و گفت: بانک مرکزی باید در مقطعی که احساس میکند برای این کار آمادگی دارد، نسبت به یکسان سازی نرخ ارز اقدام کند، البته سیاست گذاری برای یکسان سازی نرخ ارز در دو مقطع تاریخی انجام شده است که یکبار ناموفق بود و تورم سنگینی بر کشور تحمیل کرد و بار دیگر اگرچه موفقیت آمیز بود، اما به دلایلی دوباره به سمت چند نرخی سوق پیدا کرد.
جهانگیری همچنین با اشاره به اهمیت نزدیک شدن نرخ تورم و نرخ سود تسهیلات بانکی تصریح کرد: یکی از دغدغه های اقتصاددانان و تولیدکنندگان کشور همواره تفاوت فاحش نرخ تورم و نرخ سود تسهیلات بانکی بوده که همواره به ضرر بخش تولید کشور بوده است.
وی با یادآوری میزان تورم و نرخ سود بانکی در زمان آغاز به کار دولت تدبیر و امید گفت: دولت یازدهم زمانی کار خود را شروع کرد که نرخ تورم 40 درصد و نرخ سود بانکی 17 درصد بود و یکی از دستاوردهای سودمند دولت در دو سال اخیر کاهش معنادار نرخ تورم بوده است و همانگونه که امروز در گزارشها اعلام میشود، نرخ تورم نقطه به نقطه تک رقمی شده که البته امیدواریم استمرار داشته و پایدار بماند تا مردم کشور تورم یک رقمی را تجربه کنند.
معاون اول رئیس جمهوری بر اهمیت اقتصاد مقاومتی و جدیت دولت نسبت به اجرای آن تاکید کرد و افزود: عدهای سعی میکنند با شعارهای تند در باب اقتصاد مقاومتی و دغدغه های مقام معظم رهبری در این خصوص خود را دلسوزتر از دولت جلوه دهند که این کار در حقیقت ظلم به رهبر معظم انقلاب و اقتصاد مقاومتی است، این افراد حتی سفر موفقیت آمیز و پردستاورد رئیس جمهوری به ایتالیا و فرانسه را که در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی بوده است، خنجر زدن از پشت به اقتصاد مقاومتی عنوان کردهاند.
جهانگیری عنوان کرد: این در حالی است که اقتصاددانان کشور میدانند که چه کارهایی در مدت اخیر در چارچوب اقتصاد مقاومتی انجام شده و دولت گامهای بزرگی در جهت رویکردهای اصلی اقتصاد مقاومتی نظیر عدالت محوری، دانش بنیانی، درونزایی، برونگرایی و مقاوم سازی اقتصاد کشور برداشته است و نادیده گرفتن تلاش مدیران در حقیقت جفا به کشور، نظام، دولت و مدیران دولتی است.
وی با اشاره به کاهش قیمت نفت و شوکی که در کشورهای تولید کننده نفت ایجاد کرد، گفت: کاهش قیمت نفت تاثیر زیادی بر اقتصاد کشورهای منطقه گذاشت و ارزش پول ملی روسیه کاهش یافت و بودجه کشورهای عربی نیز آسیب دید و این در حالی است که اقتصاد ایران توانست این شوک را به خوبی مدیریت کند و حتی تاثیری بر قیمت ارز نیز بوجود نیامد که همه اینها نشان از مدیریت صحیح اقتصاد کشور و تلاشهایی است که در جهت اقتصاد مقاومتی انجام شده است.
معاون اول رئیس جمهوری با قدردانی از تلاشها و اقدامهای بانک مرکزی تصریح کرد: برنامه ملی پیشنهادی بانک مرکزی برای اقتصاد مقاومتی نیز بزودی تصویب خواهد شد و امیدوارم بتوانیم با استفاده از تجربیات دوران تحریم، اقتصاد کشور را به سمت رشد و توسعه هدایت کنیم.
نظر شما