اقتصاد مقاومتی و خودباوری ملی، فرصتها و چالشهای تحقق آن

اقتصاد مقاومتی مفهومی است که در پی مقاوم سازی، بحران زدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود اقتصادی مطرح شد که باور و مشارکت همگانی و اعمال مدیریتهای صحیح، پیش شرط الزام آور دستیابی به اهداف آن است.

اقتصاد مقاومتی در پی تحقق کاهش وابستگیها و تأکید بر مزیتهای تولید داخل و تلاش برای خود اتکایی است. از این رو در رویارویی با اقتصاد وابسته قرار می‌گیرد. 

به طور کلی اقتصاد مقاومتی به عنوان سند راهبردی با هدف برنامه ریزی برای مدیریت وضعیت اقتصادی ایران مطرح شد که درصدد است تا ضمن بهبود وضعیت اقتصادی، کشور را به سمت افزایش تولید ملی و بومی سازی تکنولوژی صنعتی و مدرن پیش برد.

همچنین مولفه اصلی در مفهوم اقتصاد مقاومتی بر مبنای بخش خصوصی بنا گذاشته شده است. به گونه ای که در تشریح و تبیین ابعاد مختلف اقتصاد مقاومتی رهبر معظم انقلاب یادآوری کردند که «بخش خصوصی را باید کمک کرد. این که ما اقتصاد مقاومتی را مطرح کردیم، خود اقتصاد مقاومتی نیز شرایط و ارکانی دارد؛ یکی از بخشهایش همین تکیه بر مردم است؛ همین سیاستهای اصل 44 با تاکید و اهتمام و دقت و وسواسِ هر چه بیشتر باید دنبال شود». از این سو می توان این نوع اقتصاد را مردمی دانست در حالی که از ظرفیتهای نخبگان نیز بهره مند می شود. 

علاوه بر این بر اساس دیدگاه معظم له می توان چهار مولفه اساسی شامل رشد اقتصادی، عدالت اقتصادی، ثبات اقتصادی و فنریت اقتصادی را در الگوی اقتصاد مقاومتی مشخص کرد که خود مفهوم فنریت اقتصادی قائل به دو محور اصلی است:

نخست توانایی اقتصاد برای بهبود سریع از شوکهای اقتصادی تخریب کننده خارجی

دوم، توانایی اقتصاد برای ایستادگی در برابر آثار این شوکها

به سخن دیگر موارد چهارگانه راهبردهای بازدارندگی، خنثی سازی، جذب و ترمیم و راهبردهای پخش و تضعیف از مفهوم فنریت اقتصادی قابل دریافت است که می توان مبنای اصول کلی سیاستهای اقتصاد مقاومتی دانست. 

در مقاله «اقتصاد مقاومتی و خودباوری ملی، فرصتها و چالشهای تحقق آن» شاخصهای اقتصاد مقاومتی مورد بررسی قرار گرفته است، افزون بر این نسبت شباهت و تقاوتها اقتصاد مقاومتی با دیگر نظریه های اقتصادی نیز ارزیابی شده است.
کد خبر 258270

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =