۲۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۹
  • کد خبر: 258394
شدت انرژی در بخش صنعت کشور بررسی شد

اهمیت انرژی در دهه های اخیر سبب شده است که به عنوان یکی از عوامل تولید در کنار نیروی کار و سرمایه لحاظ شود و نقش مهمی در مسائل اقتصادی کشور داشته باشد.

بنابراین مصرف انرژی به عنوان یکی از ارکان مهم رشد و توسعه محسوب می شود که استفاده نامناسب به پیامدهای نامطلوب زیست محیطی و غیر اقتصادی می انجامد.

بررسی مصرف انرژی در میان بخشهای اقتصادی نشان می دهد که در بین بخشهای اقتصادی، مصرف انرژی بخش صنعت در کشور طی بازۀ زمانی 20 ساله بیش از 2 برابر شده است.

مطالعات انجام شده حاکی از آنست که طی سالهای 1368 تا 1385 دو کاهش ناگهانی  مصرف صنعت به دلیل تورم بالا و اجرای سیاست یکسان سازی نرخ ارز ایجاد شد اما پس از آن روند افزایشی مصرف انرژی همچنان ادامه یافت.

در این میان تحول ساختاری مصرف در بخش صنعت برای اقصاد ایران بسیار مهم و اساسی است. در ابتدای این دوره ببشترین مصرف انرژی صنعت به فرآورده های نفتی با سهم 61 درصد اختصاص داشته است ولی روند سهم مصرف آن درر صنعت نزولی بوده که این روند در سال 1373 با توجه به سیاستهای دولت به گاز طبیعی تعلق گرفت.

بپس از این سال روند سهم مصرف فرآورده های نفتی همچنان نزولی و گاز طبیعی افزایشی بوده است که در سال 1379 دوباره سهم مصرف فرآوره های نفتی افزایش و گاز طبیعی کم شده است.

روند یاد شده بار دیگر در سال 1382 متوقف و رویه قبل یعنی افزایش سهم مصرف گاز طبیعی و کاهش سهم مصرف فرآورده های نفتی دنبال شد که مبین یک تغییر ساختاری در الگوی مصرف انرژی در بخش صنعت ایران طی 20 سال اخیر است.

بررسی روند مصرف صنایع نشان می دهد که بسیاری از صنایع روند یکنواخت دارند، اما صنایعی چون صنعت شیمیایی، فلزات اساسی و صنایع محصولات کانی غیر فلزی روند افزایشی داشته اند.

علاوه بر این شاخص شدت انرژی که از مصرف انرژی بر مقدار معین تولید کالا یا خدمت نیز ناشی می شود از افزایش این شاخص از سال 1350 به بعد حکایت می کند هرچند در برخی دورانها از آهنگ رشد آن کاسته شده است.

این کاهش نشان می دهد که در اقتصاد ایران برای تولید مقدار  معینی کالا و خدمات، میزان انرژی به کار گرفته شده افزایش داشته است.

این شاخص به نوعی نشان می دهد که بهره وری انرژی در اقتصاد ایران در دهه 50، 60 و 70 شمسی با شدتهای متفاوت کاهش یافته است، اما شاحص شدت انرژی ایران در سال 1387 بالاتر از 2 درصد برآورد شده که بیاننگر افزایش شدید آن نسبت به سال 1350 است.

نکته جالب توجه آن است که رشد مثبت انرژی در ایران، متوجه بخش خانگی است.

به طور کل نتایج پژوهش «تجزبه شدت انرژی بری در صنایع کارخانه ای ایران» با تجزیه شدت انرژی بری به دو اث ساختاری و اثر شدت بخشی، حاکی از آن است که اثر شدت نسبت به اثر ساختاری سهم بیشتری در تغییرات کل را داراست.

کد خبر 258394

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =