در میان کتابهایی که در خصوص زندگی امام به رشته تحریر درآمده، یک کتاب جالب توجه است که توسط نویسنده و پژوهشگر مسیحی لبنانی به نام «جرج جرداق» منتشر و بازتاب گستردهای در چهار دهه گذشته در ایران و سایر کشورهای اسلامی داشت. این پژوهشگر مسیحی لبنانی که سه سال پیش بدرود حیات گفت، در کتاب معروف خود به نام «امام علی، ندای عدالت و انسانیت» به تبیین زندگی آن حضرت از این زاویه میپردازد؛ زاویهای که همواره مورد توجه بشریت به ویژه در روزگار پرتنش و بحرانی کنونی ملتهاست و نگاه ویژه امام در دوران حکومت اسلامی 5 ساله و خطبهها و نامهها و سخنان حکمتآمیز ایشان در کتاب پرارج «نهجالبلاغه» میتواند راهشگای حل بسیاری از مشکلات باشد.
جوهر و گوهر «نهجالبلاغه» بر ترویج و تحکیم «عدالت» در همه ابعاد و حفظ «کرامت انسانی» مردم استوار است.
امام در خطبه «شقشقّیه» عامل پذیرش زمامداری را «حضور حاضر» یعنی تمایل اکثریت جامعه به خود بیان میکنند و این یعنی نقطه اوج مردمسالاری دینی در نظام اسلامی.
حضرت در نامه به مالک اشتر نخعی که منشور تاریخی «مدیریت اسلامی» است، به وی میفرمایند: با مردم مدارا کن آنها یا برادر دینی تو هستند و یا اینکه در مراتب والای انسانی با تو شریکاند.
مولا امیرالمومنین(ع) در نامههای خود به فرمانداران به طور مستمر بر این نکته تاکید میفرمایند: «فرمانداری برایتان وسیله کسب آب و نان نیست. بلکه امانتی است الهی که باید از آن در جهت برقراری عدالت در جامعه استفاده شود.»
صیانت از اموال مردم و بیتالمال و بهرهبرداری از آن برای رفاه مردم از جمله توصیههای حضرت به فرمانداران و کارگزاران حکومتی است. البته امام در این زمینهها صرفا به توصیه اکتفا نکرده و در زندگی خصوصی و خانوادگی و شیوه زمامداری نیز، به طور عملی به آن عینیت میبخشیدند.
برخورد اما با برادرشان عقیل که به جهت عیالواری تقاضای سهم بیشتری از بیتالمال داشت و حضرت این تقاضا را قاطعانه رد کرد، نهاد بارزی ازاین سیر و سلوک حکومتی است.
امام در نامه به فرماندار مکه «قثم بن عباس» به وی توصیه میکند که به طور مداوم به امور مردم رسیدگی کند، به آموزش عمومی اهتمام ورزد و با دانشمندان و نخبگان جامعه برای حل مشکلات در تماس باشد.
امروز نیز ما به توصیههای این بزرگ منادی «عدالت و انسانیت» به شدت نیاز داریم و باید برای رفاه مردم، ترویج عدالت و صیانت از حقوق مردم «اقدام و عمل» کنیم.
اولویت کنونی جامعه ما پس از موفقیت دولت یازدهم در دیپلماسی بینالمللی و عصر پسابرجام باید رفع مشکلات اقتصادی مردم باشد. «عدالت علوی» همواره باید به عنوان راهبرد ملی برای رونق اقتصادی جامعه و ارتقای زندگی و معیشت همگان در نظرگرفته شود تا ایرانی در خور و شایسته این ملت بزرگ ساخته شود. انشاءالله
سیدهاشم هوشی سادات ـ روزنامه نگار
نظر شما