۶ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۹
  • کد خبر: 258679
حق ایران قابل مذاکره نیست

«حق ایران قابل مذاکره نیست»، کلید واژه «دیپلماسی نفتی» بیژن زنگنه در دوران پس از برجام و موفقیت «دیپلماسی سیاسی» جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای با شش قدرت بزرگ جهانی بود.

وزیر نفت ایران قاطعانه اعلام کرد که سهم واقعی کشورمان در بازار جهانی باید احیا شده و به دوران قبل از تحریم‌های ظالمانه بازگردد. این راهبرد واقع‌گرایانه که ضامن حفظ منافع ملی ایران است، به مذاق بسیاری از اوپکی‌ها خوش نیامد. ارائه طرح «فریز نفتی» توسط عربستان در ژانویه 2016 و درخواست از ایران برای حمایت از آن به بهانه واهی تثبیت قیمت نفت و جلوگیری از کاهش بیشتر آن در بازار، در واقع به معنای ادامه عملی تحریم نفتی مجدد ایران پس از برجام و رفع تحریم‌هاست!!

روشی پیچیده برای خنثی کردن برجام و موفقیت ایران در سیاست بین‌الملل که برای کشورهایی مانند عربستان خوشایند نیست و نمی‌خواهند چنین موفقیتی برای کشورمان حادث شود.

به همین جهت دیپلماسی نفتی زنگنه در خصوص نپذیرفتن طرح «فریز نفتی» برای ایران و به موازات آن حمایت از تلاش برای ثبات در بازار نفت، منطقی‌ترین و واقع‌گرایانه‌ترین سیاست در این مقطع بود که تضمین کننده منافع ملی ایران است.

زیرا کشورهایی مانند عربستان که از شرایط تحریم ایران در سال 2012 و نفت بالای 100 دلار حداکثر استفاده را کرده و با افزایش بی‌سابقه تولید و صدور نفت از موهبت این تحول بهره‌برداری کردند، اینک باید به مرزهای قانونی خود در بازار نفت بازگردند. این حق ایران است که بتواند به سهم واقعی خود برسد و تعادل تنها با گذر از این راه است که حاصل می‌شود و زمینه برای افزایش قیمت نفت نیز می‌توان مساعد شود.

راهبرد زنگنه در خصوص «رد طرح فریز نفتی و همزمان حمایت از ثبات و تعادل در بازار نفت»، راهبردی شفاف است که پیش زمینه تحقق آن دو اصل است:

1- احیای حق و سهم قانونی و مصوب ایران به میزان قبل از تحریم‌ها (شرط طبیعی و حداقلی برای حفظ منافع ملی)

2- حرکت دیگر اعضای اوپک در مسیر سهم‌بندی قانونی و مصوب.

در راستای تحقق دو محور مذکور، «نپذیرفتن طرح فریز نفتی و عدم حضور وزیر نفت ایران در نشست دوحه» حرکت دقیق و همسو با منافع ملی ایران بود که در تاریخ ماندگار خواهد ماند. موفقیت ایران در برجام و مذاکره با قدرت‌های بین‌المللی نشان داد که جمهوری اسلامی در حرکت‌های منطقه‌ای و جهانی خود بر مبنای اصول و برنامه حرکت می‌کند و حفظ منافع ملی خود را بر هر امر دیگری مقدم می‌دارد و دیپلماسی نفتی ایران نیز در این چارچوب تنظیم شده است.

این حرکت بدون شک تاثیرات مثبت و فراوانی در آینده «دیپلماسی نفتی» ایران خواهد داشت. زیرا سه اصل «عزت، حکمت و مصلحت» در آن دقیقا لحاظ شده و برآیند آن حفظ حقوق مردم ایران است.

سیدهاشم هوشی سادات

کد خبر 258679

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =