استفاده از روش نوین اکتشافی در منطقه دهدشت

برای نخستین بار در کشور از عملیات لرزه‎نگاری غیرفعال (Passive Seismic) برای برداشت لرزه‌های طبیعی زمین و آنالیز داده‌های ناحیه دهدشت استفاده شد.

بهمن سلیمانی، معاون مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در گفت‎وگو با خبرنگار شانا، با اشاره به این که برای نخستین بار در کشور از عملیات Passive Seismic برای برداشت لرزه های طبیعی زمین و آنالیز داده ها استفاده می شود، افزود: با استفاده از این روش ژئوفیزیکی لرزه های طبیعی زمین که زیر یک ریشتر است، ثبت می شود.

وی با بیان این که کشورهای غربی از این روش در اکتشاف منابع نفت و گاز و حتی در مانیتور کردن تولید مخازن استفاده می‌کنند و اکنون در ایران نیز از این روش استفاده می‌شود، ادامه داد: قرارداد اجرای پروژه به این روش در دوران تحریم میان مدیریت اکتشاف و شرکت داناژئوفیزیک بسته شد که این شرکت نیز با هدایت مدیریت اکتشاف توانست تجهیزات مورد نیاز را وارد کشور کند. 

به گفته سلیمانی، عملیات Passive Seismic یک روش اکتشافی نوین است که در بخش‌هایی که لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی جواب ندهد، استفاده از آن ضروری است و کاربردی‌تر می‌شود.

هنگام عملیات اکتشافی با استفاده از لرزه نگاری دوبعدی و سه بعدی انرژی از بالا به پایین حرکت کرده و به این ترتیب می‌توان شکل لایه‌های مخزنی را مشخص کرد؛ اما زمانی که نتوان با این روش‌ها شکل لایه‌های مخزن را مشخص کرد؛ باید از روش Passive Seismic استفاده شود. 

با استفاده از این تکنیک نو، به وسیله لرزه‌های طبیعی که از زیر زمین به سطح زمین می‌رسند، سرعت موج در لایه‌های مختلف مشخص می‌شود. 

معاون مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران ابراز امیدواری کرد که با استفاده از روش Passive Seismic و تلفیق اطلاعات قبلی، بتوان شکل لایه‌های اهداف اکتشافی در افق‌های مخزن دهدشت را به دست آورده و پس از آن حفاری اکتشافی انجام داد.  

وی از دیگر کاربردهای Passive Seismic به رصد کردن مخزن اشاره کرد و گفت: اگر بتوانیم در پروژه دهدشت به نتایج خوبی برسیم، شرکت‌های تولیدی و عملیاتی نیز می‌توانند برای مانیتور و رصد کردن مخزن در حال تولید از آن بهره ببرند.

هزینه اجرای پروژه به این روش، حدوداً یک چهارم پروژه‌های لرزه نگاری دوبعدی است.

کد خبر 273170

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =