فیروزه سالارالدینی در گفتوگو با خبرنگار شانا افزود: اگر بخواهیم تأثیر بلندمدت توافق اوپک را بر اقتصاد ایران بررسی کنیم باید امکان پایبند نماندن اعضای اوپک به این توافق و همچنین چگونگی نوسانهای قیمت نفت و رفتار رقیبان را نیز در ارزیابی چشم انداز بازار در نظر داشته باشیم.
وی تصریح کرد: در صورت پایبندی اعضای اوپک به توافق وین و حفظ قیمت نفت در محدوده 55 تا 58 دلار و با فرض ثبات دیگر شرایط، این توافق تاثیر مثبتی بر اقتصاد ایران خواهد داشت که بدون شک این تاثیر در بخشهای پالایشگاهی و پتروشیمی بیشتر خواهد بود.
عضو هیئت مدیره شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی، به نوسانات شاخصها در بخش پالایشگاهی و پتروشیمی در روزهای پس از توافق اوپک نیز اشاره کرد و گفت: شاخص فرآورده های نفتی در روز شنبه (13 آذر 95)، اولین روز معامله پس از توافق اوپک، به این توافق واکنش مثبت 3.86 درصدی نشان داد اما پس از آن، شاخص در روزهای یکشنبه (14 آذرماه) و دوشنبه (15 آذرماه) کاهش یافت به گونهای که هم اکنون رقم شاخص نسبت به 10 آذرماه 0.67 درصد رشد کرده است.
وی اضافه کرد: شاخص بخش شیمیایی نیز در اولین روز معامله پس از توافق دارای رشد 1.39 درصدی بود اما رشد آن با کاهش پیاپی در روزهای 14 و 15 آذرماه به 0.7 درصد نسبت به 10 آذر رسید.
سالارالدینی، افزایش حاشیه سود پالایشگاهها و همچنین بالا رفتن درآمد پتروشیمیها پس از افزایش قیمت نفت را نیز یادآور شد و گفت: افزایش قیمت نفت مسلما در صورت تداوم سبب افزایش حاشیه سود پالایشگاهها و همچنین درآمدزایی بیشتر پتروشیمیها می گردد.
وی ادامه داد: رشد قیمت دلار در این روزها و احتمال تداوم و تثبیت آن به دلیل کسری بودجه دولت و حرکت اجباری به سمت ارز تک نرخی نیز می توانست به عنوان یک عامل ثانویه باعث رشد شاخص شود که تحقق نیافت.
عضو هیئت مدیره شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی، گفت: به نظر می رسد تحلیل بازار سرمایه از خبر توافق فریز نفتی در سه روز معاملاتی پس از آن به دلایلی هنوز مثبت نیست.
وی در توضیح چرایی مثبت نبودن تحلیل بازار سرمایه از توافق فریز نفتی افزود: دولت تا انتخابات ریاست جمهوری سال 96، اجازه رشد دلار و رسیدن آن به قیمت ذاتی را نمی¬دهد.
سالارالدینی به امکان نقض برجام بر اساس تحریم داماتو و مشخص نبودن واکنش ایران نسبت به آن در صورت امضا شدن را نیز از دیگر دلایل مثبت نبودن تحلیل بازار سرمایه از توافق فریز نفتی در سه روز گذشته ارزیابی کرد و گفت: مشخص نبودن واکنش ایران با توجه به اینکه هنوز تحریمها به امضای رئیس جمهوری آمریکا نرسیده، ریسک نظاممند بازار را افزایش داده است.
وی از نگرانی بخش زیادی از فعالان بازار سرمایه درباره بسته شدن نمادها و توقف آنها به دلیل شفاف نبودن بازار خبر داد.
این کارشناس بازار سرمایه افزایش قیمت نفت و طرح فریز نفتی را از یک منظر دیگر نیز قابل ارزیابی دانست و گفت: طرح فریز نفتی شمشیر دو لبه ای است که میتواند به افزایش تولید نفت شیل آمریکا بینجامد.
وی تصریح کرد: افزایش قیمت نفت برای رقبای نفتی اوپک از جمله نفت شیل نیز پیام مثبتی محسوب میشود. بر اساس گزارشهای منتشر شده درباره اشتغال صنعت نفت آمریکا، از چند هفته پیش از توافق اوپک، تولیدکنندگان نفت شیل برای افزایش تولید آماده شدهاند و روند کاهش اشتغال در بخش استخراج نفت شیل در ماه اکتبر متوقف شده و در ماه نوامبر حتی اشتغال در این بخش افزایش یافته است.
عضو هیئت مدیره شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی، ادامه داد: درآمد ساعتی کارگران استخراج نفت شیل آمریکا 4.5 درصد نسبت به سال پیش افزایش یافته است و میانگین ساعت کار هفتگی کارگران این بخش نیز به 41.8 ساعت رسیده است که طولانیترین زمان از ماه مارس به حساب میآید.
وی افزود: این آمارها در ماههای آینده احتمالا باز هم بهبود مییابد زیرا افزایش قیمت نفت سبب بهبود نسبت درآمد به هزینههای این شرکتها خواهد شد.
یکصد و هفتاد و یکمین نشست عادی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) 10 آذرماه در وین برگزار شد که دستور کار مهم آن بررسی طرح فریز نفتی بود. در این نشست، قرار شد بیشتر اعضا، میزان تولید نفت خود را در مجموع حدود 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش دهند.
بر این اساس، تولید نفت کشورهای عضو از ۳۳.۷ میلیون بشکه به ۳۲.۵ میلیون بشکه در روز کاهش مییابد، این توافق سبب افزایش حدود 2.11 درصدی قیمت نفت در روز پنجشنبه (11آذرماه) شد.
بانک آمریکایی گلدمن ساکس پیش بینی کرده است که قیمت نفت میتواند تا محدوده 55 دلار افزایش یابد.
نظر شما