به گزارش شانا، اکبر زمانیان، امروز (سهشنبه، چهارم مهرماه) در نشست خبری که به منظور ارائه دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: این واحد با ظرفیت تولید 800 تن در سال، با دانش فنی پژوهشگاه طراحی و ساخته شده و در مرحله پیشراهاندازی قرار دارد.
وی گفت: این واحد که طی سه ماه آینده به بهرهبرداری میرسد، میتواند افزون بر تامین نیاز کشور به ماده بودارکننده گاز طبیعی، فرصت صادرات این محصول را نیز در اختیار کشور قرار دهد.
بر اساس این گزارش، به منظور جلوگیری از خطرات ناشی از نشت احتمالی گاز طبیعی، لازم است از مادهای هشداردهنده استفاده شود و به این منظور، برخی ترکیبات گوگردی به دلیل بوی نافذ و تند، به عنوان ماده بودار کننده گاز قابل استفادهاند. در ایران برای رفع این نیاز از مواد سنتزی وارداتی استفاده می شود که به همت پژوهشگاه صنعت نفت و با همکاری شرکت ملی گاز ایران، تلاش برای خودکفایی در تولید این ماده راهبردی رقم خورد و اکنون نخستین واحد تولیدی ماده بودارکننده گاز طبیعی در کشور در آستانه بهرهبرداری رسمی قرار گرفته است.
پیشرفت 50 درصدی فرآیند ساخت و نصب واحد DMC فازهای 2 و 3
زمانیان از پیشرفت 50 درصدی ساخت و نصب واحد DMC (واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی) در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی هم خبر داد و افزود: این واحد ظرف 18 ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
به گفته وی، هزینه این پروژه با ایجاد ارزش افزوده برای میعانات گازی، در کمتر از سه سال بازمیگردد.
وی از توسعه تجهیزات کامپوزیتی هم به عنوان راهبرد دیگری که در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت قرار دارد نام برد و گفت: نخستین خط لوله کامپوزیتی انتقال نفت خام کشور به همت متخصصان پژوهشگاه و با حمایت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با قطر هشت اینچ و به طول 10 کیلومتر برای انتقال نفت خام ترش از مارون به اهواز، طراحی، احداث و اجرا شد.
طراحی، تولید و تجاریسازی انواع کاتالیستها در مسیر خودکفایی
زمانیان از تولید انبوه و تجاری سازی برخی انواع کاتالیستهای مصرف صنعت پالایش و پتروشیمی کشور به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت در مسیر کاهش وابستگی به واردات و اشتغالزایی نام برد و گفت: بیش از پنج هزار تن مصرف کاتالیست و جاذب در صنعت پتروشیمی و پالایش کشور وجود دارد که خودکفایی در تولید این محصولات میتواند گام بزرگی در مسیر اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی باشد.
وی عنوان کرد: از 12 مورد کاتالیستی که طراحی و ساخت آن در برنامه پژوهشگاه صنعت نفت قرار دارد، هفت کاتالیست طراحی و برای تولید به بخش خصوصی و تولیدکنندگان داخلی واگذار شده و چهار مورد به تولید انبوه رسیده است.
زمانیان گفت: کاتالیست مورد نیاز برای فرایند ریفرمینگ نفتای پالایشگاه ستاره خلیج فارس با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت و به همت یک شرکت داخلی تولید شده و هماکنون در حال استفاده است؛ همچنین کاتالیست آروماتیکسازی هم توسط پژوهشگاه صنعت نفت توسعه یافته، از سوی بخش خصوصی تولید شده و در حال حاضر در پتروشیمی بندر امام مورد استفاده قرار میگیرد.
جزئیاتی بیشتر از برنامه ساخت پالایشگاه نفت ایرانی در حمص
زمانیان در ادامه به توضیحاتی درباره احداث نخستین پالایشگاه ایرانی در سوریه پرداخت و گفت: در طول تاریخ صد ساله صنعت نفت، برای نخستین بار است که طراحی و اعطای لیسانس یک پالایشگاه نفت صد در صد ایرانی اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه سوریه در دوران بازسازی، نیازمند سوخت و فراوردههای نفتی است، گفت: ظرفیت این پالایشگاه در 2 فاز 140 هزار بشکه و خوراک آن، مخلوط نفت خام سبک و سنگین کشور سوریه است.
زمانیان گفت: سوریه 2 پالایشگاه نفت دارد که یکی از آنها (پالایشگاه حمص) به دلیل قدمت به بازسازی نیاز دارد و از این رو ساخت پالایشگاه جدید در برنامه قرار گرفته است.
وی ادامه داد: این پالایشگاه ایرانی، در مجموع دارای 9 واحد فرایندی است که پنج واحد آن، تحت لیسانس است و تامین لیسانس و طراحی پایه آن به طور کامل از سوی پژوهشگاه انجام شده است؛ به عبارت دیگر برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، یک پالایشگاه صددرصد ایرانی طراحی و لیسانس آن ارائه شده و الان در مرحله تامین اعتبار برای ساخت و اجرا قرار دارد.
زمانیان گفت: از سوی کنسرسیوم (ونزوئلا و سوریه و ایران) درخواست ایجاد 2 واحد تحت لیسانس دیگر نیز با هدف افزایش جذابیت اقتصادی پالایشگاه مطرح شده که با عملیاتی شدن این درخواست از سوی پژوهشگاه صنعت نفت، نرخ بازگشت سرمایه این پالایشگاه از حد متداول برای پالایشگاههای موجود در دنیا فراتر میرود.
نظر شما