به گزارش شانا، بیژن زنگنه آخرین وضعیت برگزاری آزمون استخدامی وزارت نفت را تشریح کرد:
گویا وزارت نفت تصمیم به برگزاری آزمون استخدامی دارد که برای جامعه جویای کار خبر خوبی است، کمی در خصوص اهداف این آزمون و ضرورت برگزاری آن با توجه به این که شما همیشه گفتهاید در صنعت نفت با مازاد نیروی انسانی مواجه هستید توضیح دهید؟
صنعت نفت علیرغم واگذاری همه پتروشیمیها و بیشتر پالایشگاهها، در سال 1392 با تراکم نیروی انسانی و افزایش چشمگیر تعداد نیروهای آن نسبت به سال 1384 روبرو بود و از همین جهت در چهار سال گذشته از جذب نیروی جدید خودداری شد. این درحالی است که متاسفانه بیشتر نیروهای اضافه شده به صنعت نفت در گروههای شغلی مربوط به فعالیتهای پشتیبانی عمومی هستند.
از طرفی آخرین آزمون منسجمی که در سطح صنعت نفت برای استخدام برگزار شد، مربوط به اردیبهشت سال 1392 بود که در آن آزمون نیز به دلایل ساختار طراحی شده برای آن، این صنعت تا حد زیادی از جذب نیروهای ممتاز محروم شد و از طرفی سالانه با بازنشستگی تعدادی از نیروهای متخصص خود روبرو است و این بدان معنی است که علیرغم تراکم نیروی انسانی، در طی سالهای آینده در برخی از بخشهای تخصصی با کمبود نیروی انسانی مواجه می شود. از طرف دیگر نظام اجرایی صنعت نفت بالاخص با رفع تحریمها و ورود شرکتهای خارجی، اجرای مدل جدید قراردادهای نفتی، رشد چشمگیر تولید گاز، گازرسانی به روستاها و نیروگاهها و صنایع و در نتیجه تغییر ماهیت سوخت رسانی، واگذاری تمامی پتروشیمیها و پالایشگاهها، دچار تغییرات چشمگیری نسبت به گذشته شده و میشود. بر همین اساس، نوع نیاز صنعت نفت به نیروها نیز تغییر کرده و امروز نیاز زیادی به بدنه چابک و نخبه برخوردار از دانش روز هستیم که کیفیت بدنه سیاستگذاری و کارفرمایی کشور در بخش نفت و گاز را ارتقا دهند و فضای فکری و جهت گیریهای ما را تحت تاثیر قرار دهند. ستادهای ما در صنعت نفت نیاز به تقویت دارند. من یک مثال برای شما می زنم، 30 سال پیش در جامعه، عموم مردم تصور قطعی داشتند که عموم کارکنان صنعت نفت به زبان انگلیسی، به عنوان یک ابزار ارتباطی با دنیا با توجه به سطح بالای استانداردهای صنعت نفت، مسلط هستند، ولی متاسفانه امروز با چنین شرایطی روبرو نیستیم و این نیاز جدی ما است که نیروهای جدیدی که جذب می شوند از سواد بالایی در تمام حوزه های تخصصی و عمومی برخوردار باشند. به همین جهت هم رشتههایی مثل رشتههای مهندسی نفت گرایشهای مختلف، اقتصاد، اقتصاد انرژی، حقوق و حقوق تجارت بین الملل، مدیریت اجرایی گرایشهای مختلف، مدیریت مالی و مهندسی ایمنی که تا به حال چندان مورد توجه نبودهاند، در نیازهای استخدامی دیده شده است. با توجه به شرایطی که برای ورودی آزمون بخش نخبگان در نظر گرفته شده، برای اولین بار در صنعت نفت، ورودی آزمون و نه صرفاً خروجی آن، از افراد نخبه است و جذب از بین نخبهترینها انجام خواهد شد که تجربه جدیدی است.
از طرفی ما علاقه مند هستیم راهی ایجاد کنیم که نیروهای برجسته و توانمند که قرارداد مستقیم با وزارت نفت دارند نیز بتوانند از طریق آزمونهایی که برگزار می کنیم جذب رسمی صنعت نفت شوند، ولی سازمان امور اداری و استخدامی به دلایل قانونی، مجوز برگزاری آزمون داخلی را به صنعت نفت نمی دهد، ولی طی مذاکرات انجام شده، روشی اتخاذ شده که برای رفع نیاز بخشهای حرفه ای صنعت، آزمون در بین افراد دارای حداقل 4 سال سابقه ممتد کاملا مرتبط با نفت برگزار شود.
در کل هرچند که به نظرم راه حل اشتغال جوانان استخدام دولتی نیست و بدنه دولت روز به روز باید کوچکتر، نخبه تر و چابک تر شود، ولی امیدوارم با توجه به شرایط پیچیده فعلی اشتغال در کشور، این دو آزمون امیدی را در دل مخاطبان خود ایجاد کند و نتیجه آن نیز به نفع مردم ایران باشد.
پس اگر درست متوجه شده باشم، شما رفع دو نیاز را هدف گرفته اید، یکی ارتقای سطح کیفی با جذب نیروهای نخبه که احتمالا بیشتر تازه فارغ التحصیل هستند و دیگری رفع نیازهای بخش های حرفه ای صنعت با جذب نیروهای با سابقه حداقل 4 سال، این جذب با چه تعداد و در چه زمانی انجام می شود؟
با توجه به اهداف و شرایطی که برای شما توضیح دادم، مجوز استخدام 2300 نفر برای این آزمونها از سازمان امور اداری و استخدامی پس از طی مراحل مختلفی دریافت شد. 1250 نفر از این سهمیه به جذب نخبگان و 1050 نفر هم برای جذب افراد حرفهای با تجربه اختصاص یافته است. به نحوی که همکاران من در وزارت نفت و شرکتهای تابعه برنامه ریزی کرده اند، عموم جذب نخبگان به ستادهای شرکتها و بخشهای تخصصی در سکوهای تولید نفت و گاز اختصاص داده شده است و عموم جذب نیروهای باتجربه به واحدهای عملیاتی.
ثبت نام طی هفته جاری آغاز میشود و زمان برگزاری آزمون نیز نیمه دی ماه است. برای جذب 1050 نفر و 1250 نفر دو آزمون جداگانه و با شرایط متفاوت برگزار می شود. نحوه برگزاری آزمونها طبق مقررات صنعت نفت خواهد بود که دو بخش عمومی و اختصاصی دارد. سیاست ابلاغ شده به برگزارکنندگان آزمون این است که بخش تخصصی آزمون افراد حرفه ای برای جذب 1050 نفر را از سوالات کاربردی و مرتبط با حرفه طراحی کنند.
این نیاز استخدامی شما از طریق استخدام دانشجویان دانشگاه صنعت نفت قابل رفع نبود؟
ما در طی سالهای گذشته و از تیرماه 92 تاکنون در تنها مواردی که جذب و استخدام داشته ایم از میان فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت بوده است. ما در سال های گذشته نیز برای جذب این دانشجویان از سازمان امور اداری و استخدامی تقاضای مجوز می کردیم که معمولا هم با بخشی از آن موافقت می شد. در سال جاری نیز دستور ویژه ای برای جذب فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه صنعت نفت دادم که تمام فارغ التحصیلان گروه مذکور که اسامی آنها در بانک اطلاعاتی شرکت ملی نفت ثبت شده، برای مصاحبه فراخوان شوند و با آنها مصاحبه شود و افرادی که حایز شرایط حداقلی برای جذب هستند، پذیرفته شوند و تا جایی که امکان دارد برای رفع نیازهای استخدامی وزارت نفت از این گروه فارغالتحصیلان که حایز شرایط هستند استفاده شود. چون طبق مقررات قدیمی صنعت نفت که شامل فارغ التحصیلان فعلی نیز می شود، این افراد صرفاً از شرکت در آزمون استخدامی معاف هستند ولی باید بر اساس نیاز استخدامی پس از طی موفقیت آمیز مراحل مصاحبه، طب صنعتی و گزینش جذب شوند.
نظر شما