توزیع ۵.۶ درصدی فرآورده‌های نفتی کشور در منطقه فارس

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه فارس با سه انبار نفت، چهار مرکز سوختگیری هوایی، ۲۷۹ جایگاه عرضه بنزین و نفت‌گاز و ۱۲۸ جایگاه عرضه گاز طبیعی (سی‌ان‌جی) توزیع ۵.۶ درصد فرآورده‌های نفتی کشور را به‌عهده دارد.

به گزارش شانا، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه فارس دارای سه انبار نفت با ظرفیت ۲۶۰ میلیون لیتر، چهار مرکز سوختگیری هواپیمایی با ظرفیت ۶.۴ میلیون لیتر، ۲۷۹ جایگاه عرضه بنزین و نفت گاز، ۱۲۸ جایگاه عرضه گاز طبیعی (سی‌ان‌جی)، ۳۷ باب تاسیسات سیلندر و پیک‌نیک پرکنی، ۳ هزار و ۱۱۹ مصرف‌کننده عمده، ۴۷ هزار و ۳۶۲ مصرف‌کننده جزء، ۷۹۰ فروشندگی مواد نفتی شهری و روستایی و ناوگان حمل‌ونقل فرآورده‌های نفتی با بیش از ۱۱۰۰ دستگاه نفتکش است که از این طریق به‌طور میانگین توزیع روزانه ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر بنزین، ۵ میلیون لیتر نفت‌گاز، ۹۰ هزار لیتر نفت‌کوره، ۳۵۰ هزار لیتر نفت سفید، ۱۸۰ هزار لیتر سوخت هوایی و ۴۰۰ هزار لیتر گازمایع را به‌عهده دارد.

۵.۶ درصد مصرف فرآورده‌های نفتی کشور در استان فارس توزیع می‌شود و مصرف روزانه گاز طبیعی (سی‌ان‌جی) نیز در این استان یک میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب است.

۴۰ درصد مصرف فرآورده‌های نفتی استان از طریق پالایشگاه شیراز تامین می‌شود و بقیه نیاز استان از دیگر مبادی از جمله استان‌های اصفهان، بوشهر، یزد، کرمان و خوزستان تامین می‌شود.

استان فارس در سال ۹۷ با مصرف یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون لیتر بنزین، یک میلیارد و ۶۹۰ میلیون لیتر نفت گاز، ۱۱۶ میلیون لیتر نفت سفید، ۲۹ میلیون لیتر نفت کوره و ۲۵۰ میلیون لیتر گازمایع با ۵.۶ درصد مصرف کشور، چهارمین استان پرمصرف کشور است.

رویکرد جدید پخش فرآورده‌های نفتی با حضور شرکت‌های زنجیره‌ای توزیع

همسو با رویکرد جدید شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران برای ارائه خدمات مطلوب، ایمنی بیشتر، حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان نهایی و سرانجام رفاه بیشتر مشتریان، وزارت نفت همگام با اصل ۴۴ قانون اساسی و واگذاری امور تصدی دولت به بخش خصوصی با لحاظ صرفه و صلاح تمامی ذی‌نفعان، طرح ایجاد شرکت‌های زنجیره‌ای توزیع فرآورده‌های نفتی مایع و سی‌ان‌جی، یا همان طرح برندسازی جایگاه‌های سوخت که امکان واگذاری بخشی از امور توزیع و عرضه فرآورده‌های نفتی را داشته باشند، در چارچوب اختیارات قانونی وزارت نفت در دستور کار قرار دارد تا با ایجاد این شرکت‌ها شرایطی فراهم شود تا تجربه و تخصص با راهبری شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی به بخش خصوصی منتقل شده و با حضور بخش خصوصی شاهد ایجاد شرکت‌های توانمندی که شایستگی توزیع فرآورده‌های نفتی را دارند، باشیم.

با اجرای این طرح اهداف مدنظر همچون اجرای طرح حق‌العمل‌کاری جایگاه با رعایت اصل ۴۴ قانون اساسی، اجرای الزام‌های توسعه درباره جمع‌آوری بخارهای بنزین از جایگاه‌ها و رعایت مسائل زیست محیطی، ارتقای سطح رفاه مشتریان و حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان با مدیریت موثر بخش خصوصی در فرآیند خرید، دریافت و توزیع فرآورده‌های نفتی، تقویت مجریان فعلی اعم از جایگاه‌داران و شبکه حمل‌ونقل صورت می‌گیرد و پیش‌بینی می‌شود با رونق این طرح در سال‌های آینده، رانندگان وسایل نقلیه، خدمات جدید و با کیفیتی در جایگاه‌هایی که تحت پوشش شرکت‌های زنجیره‌ای قرار می‌گیرند، دریافت خواهند کرد.

یکی از بزرگ‌ترین مشکلات و چالش‌های استان فارس متصل نبودن انبارهای نفت این استان به خطوط لوله سراسری نفت است؛ تامین تنها ۴۰ درصد نیاز استان توسط پالایشگاه شیراز سبب شده است فرآورده‌های نفتی موردنیاز استان توسط بیش از یک هزار دستگاه نفتکش جاده‌پیما از ۶ استان همجوار تامین شود. این مسله ضمن آسیب رساندن به زیرساخت‌های جاده‌ای و همچنین اثرات زیست‌محیطی، بعضا به دلیل عدم ارسال به‌موقع، یا مسائل عملیاتی و کمبود فرآورده در استان‌های مبدا، مشکلات عدیده‌ای را برای امنیت سوخت‌رسانی استان به همراه داشته است که اقدام‌هایی به  زیر در این باره موثر خواهد بود.

توسعه و افزایش ذخیره‌سازی انبار نفت شهید تندگویان به افزایش ذخیره‌سازی انبار منجر می‌شود. هم‌اکنون به دلیل اینکه زمین مورد درخواست این شرکت، توسط ادارات منابع طبیعی و راه و شهرسازی منتقل نشده، اجرای پروژه میسر نیست و این مشکل، سوخت‌رسانی استان را در سال‌های آینده با مشکل مواجه خواهد کرد. به همین منظور همکاری و عزم جدی مسئولان استان بسیار موثر است.

یکی دیگر از راه‌های برون رفت از مشکلات فعلی در تأمین کسری فرآورده‌های نفتی مورد نیاز استان، اتصال انبار نفت شهید تندگویان شیراز به شبکه ریلی است که طرح مطالعاتی آن در دست تهیه است و با اجرای آن امکان انتقال ۳ تا ۵ میلیون لیتر فرآورده از جمله بنزین و نفت‌گاز از مرکز کشور به استان فارس با استفاده از ظرفیت خطوط ریلی راه‌آهن فراهم خواهد شد.

از طرفی پالایشگاه فعلی شیراز تنها قادر به تأمین ۴۰ درصد نیازهای استان در بخش فرآورده‌های نفتی است و تعیین تکلیف پالایشگاه جدید شیراز، پیش‌بینی روش‌های اطمینان‌بخش برای استمرار و ارتقای سوخت‌رسانی از جمله اتصال خط لوله به انبارهای نفت موجود در استان فارس برای تأمین سوخت و جبران کسری فرآورده‌های نفتی و توسعه ظرفیت ذخیره‌سازی انبارها در این باره راهگشا خواهد بود.

به گزارش شانا، عمده فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در چهار مقوله تامین، انتقال، ذخیره‌سازی و نگهداشت و توزیع در زنجیره تامین و توزیع فرآورده‌های نفتی است. شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی استان فارس نیز با داشتن ۱۶ ناحیه یکی از بزرگ‌ترین مناطق شرکت ملی پخش است که عملیات تامین، انتقال، ذخیره‌سازی و توزیع فرآورده‌های نفتی به مناطق استان فارس را به‌عهده دارد.

کد خبر 291400

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =