به گزارش خبرنگار شانا، حسن منتظر تربتی امروز (چهارشنبه، ۱۷ مهرماه) در آیین پایانی پنجمین کنگره راهبردی و نمایشگاه نفت و نیرو اظهار کرد: صنعت گاز به عنوان یک صنعت شبکهای دارای ویژگیهای انحصاری است. زمان طولانی ساخت و حجم بالای سرمایهگذاری سرمایههای اختصاصی، زمان طولانی بازگشت سرمایه، تعداد محدود عرضهکننده و لزوم هماهنگی بسیار زیاد میان بخشهای مختلف زنجیره ارزش از جمله این ویژگیهاست.
وی افزود: الگوی یکپارچهای عمودی، الگوی خریدار منفرد با توزیعکنندگان منطقهای، رقابت در تولید و خردهفروشی با توزیعکنندگان منطقهای، تولید و خردهفروشی با انتقالدهندگان و توزیعکنندگان منطقهای از جمله الگوهای کسبوکار صنعت گاز است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر جایگاه مهم رگولاتور در فرآیند بازنگری در ساختار اظهار کرد: شرکتیسازی و تجاریسازی، تنظیم مقررات، معرفی و توسعه رقابت، آزادسازی و سرانجام خصوصیسازی مهمترین مراحل تحقق این جایگاه هستند.
منتظر تربتی حمایت از مصرفکننده و حمایت از سرمایهگذار را از وظایف اصلی رگولاتور عنوان کرد و ادامه داد: ما به مطالعه فعالیتهای مختلف رگولاتورها در کشورهای گوناگون جهان پرداختیم و به نتایج جالبی رسیدیم، برای نمونه سازمان رگولاتور در آمریکا، کمیسیون انرژی فدرال است که مخارج آن از طریق مبالغ دریافتی سالانه صنایع تحتنظر آن تامین میشود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: وظیفه تشکیل نهاد تنظیمگر بخشی در ایران بهعهده شورای رقابت است، دولت مکلف است ظرف سه ماه از دریافت پیشنهاد شورای رقابت اقدام قانونی لازم برای تاسیس نهاد یادشده را انجام دهد، منابع مالی آن نیز از محل روابط ایجادشده بین اجزا که وابسته به هیچ نهادی نیستند تامین میشود.
تربتی درباره ضرورتهای ایجاد نهاد تنظیمگر گاز گفت: تقاضای بخش خصوصی در حوزه تجارت گاز مشعل و تجارت گاز طبیعی، تغییر ساختار با محور حضور بخش خصوصی براساس اسناد مصوب، انطباق با الگوهای حکمرانی پیش رو صنعت گاز و وجود انحصار، ضرورتهای ایجاد نهاد تنظیمگر گاز است.
وی پیشنهاد داد: باشگاه نفت و نیرو در راستای قانون و با استفاده از ظرفیتهای موجود نخبگان حوزه انرژی اقدام به رایزنی با شورای رقابت و همکاری در تدوین پیشنویس تاسیس نهاد تنظیمگر گاز کند.
نظر شما