به گزارش شانا به نقل از دبیرخانه اوپک، متن بیانیه صدوهفتادونهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک به شرح زیر است:
این نشست به آقایان علی حیدر عبدالامیر علوی، وزیر دارایی و وزیر نفت کنونی عراق و طارق ال ایسامی، وزیر نفت ونزوئلا خوشامد گفت و از ثامر عباس غضبان و مانوئل سالوادور کودو فرناندز به ترتیب وزیران پیشین نفت عراق و ونزوئلا برای تلاشهایشان در اوپک قدردانی کرد.
این نشست گزارش دبیرکل، گزارش هیئت کمیسیون اقتصادی (ECB)، مسائل مختلف اداری و تحولات بازار نفت از آخرین نشست اوپک در وین در تاریخ پنجم مارس ۲۰۲۰ (۱۵ اسفندماه) و چشمانداز بازار نفت برای ماههای باقیمانده سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۱ را بررسی کرد.
در این نشست، به نتایج مثبت تصمیمهایی که همه کشورهای شرکتکننده در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) در دهمین نشست مشترک وزارتی فوقالعاده اوپک و غیر اوپک در ۱۲ آوریل ۲۰۲۰ (۲۴ فروردینماه) گرفتند، اشاره کرد.
در این نشست به کاهش اضافه عربستان (یک میلیون بشکه در روز)، امارات متحده عربی (۱۰۰ هزار بشکه در روز)، کویت (۸۰ هزار بشکه در روز) و عمان (۱۰ تا ۱۵ هزار بشکه در روز) در ماه ژوئن اشاره شد، همچنین بیانیههای کاهش داوطلبانه چند کشور، از جمله نروژ و کانادا و شرکتهای نفتی درباره برنامههای کاهش تولید با توجه به نبود توازن ناگهانی و حاد در بازارهای جهانی نفت، مورد توجه قرار گرفت.
در این نشست تأکید شد که کاهش تولید در ماه مه و کاستن از اقدامهای کنترلی برای مقابله با بیماری همهگیر کووید-۱۹ در سراسر جهان بر کسبوکارها و احیای شرایط اقتصادی، به بهبودی نسبی و بازگشت ثبات به بازار نفت کمک کرده است.
با وجود این، انتظار میرود تقاضای جهانی نفت در کل سال ۲۰۲۰ حدود ۹ میلیون بشکه در روز کاهش یابد که تثبیت این بهبود تدریجی به تعهد مداوم و تلاشهای شدیدتر کشورهای مشارکتکننده در بیانیه همکاری و همه کشورهای تولیدکننده عمده نیاز خواهد داشت.
با توجه به این واقعیتها و اصول بنیادی، همه کشورهای عضو برای دستیابی به تصمیم یکجانبه خود با پنج اصل موافقت کردند که به کشورهای شرکتکننده غیرعضو اوپک توصیه میشود.
۱. بر مصوبههای کنونی ماه آوریل تأکید شود.
۲. بر تعهد مشترک برای جبران تخطی از سهمیههای تولید تعیینشده در توافق کاهش تولید و پایبندی کامل (۱۰۰ درصد) به سهمیههای ماههای مه و ژوئن تأکید شد، همچنین بر سر کاهش عرضه در ماههای ژوئیه، اوت و سپتامبر، افزون بر کاهش تولید توافق شده برای ماههای یادشده توافق کردند.
۳. با تمدید مرحله نخست توافق کاهش تولید ماههای مه و ژوئن تا یک ماه دیگر موافقت کردند.
۴. اعضا تصدیق کردند که استمرار توافق کنونی مشروط بر تحقق بندهای ۱ و ۲ باشد.
۵. اعضا بدون مخالفت توافق کردند که اجرای کامل و بهموقع توافقنامه براساس پنج اصل کلیدی غیرقابل تخطی خواهد بود.
بنابراین، این نشست به اتفاق آرا موافقت کرد تا مرحله نخست کاهش تولید توافقشده در دهمین نشست فوقالعاده وزیران نفت و انرژی اوپک و غیراوپک را برای یک ماه دیگر تمدید کند تا از یکم ماه مه (۲۱ اردیبهشتماه) ۲۰۲۰ تا ۳۱ ژوئیه (۱۰ مردادماه) ۲۰۲۰ پابرجا باشد.
در این نشست از همه تولیدکنندگان بزرگ نفت خواسته شده است بهطور متناسب با در نظر گرفتن تلاشهای اساسی توسط کشورهای عضو اوپک و غیراوپک، در تثبیت بازار نفت سهیم باشند.
کشورهای عضو این ائتلاف تأکید کردند که بر بنیانهای بازار متعادل و متوازن نفت به نفع تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و اقتصاد جهانی متمرکز باشند. در این نشست همچنین بر گفتوگوهای مداوم با کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده تأکید شد و رایزنیها با روحیه جمعی پیش از تصمیمگیریها انجام شد. کشورهای عضو مصمم و متعهد هستند که از عرضهکنندگان قابل اعتماد و مطمئن نفت خام و فرآوردههای نفتی در بازارهای جهانی باشند.
این نشست همچنین تأسف و تاثر خود را از خبر درگذشت آقای حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک، قدیمیترین عضو در هیئت عامل اوپک، ابراز کرد. آقای کاظمپور در خدمت کشور خود بود و از سوی همردههای خود همواره تحسین میشد، نشست اوپک عمیقترین و صمیمانه تسلیت خود را به خانواده آقای کاظمپور ابراز میدارد.
نشست عادی بعدی اوپک در تاریخ ۳۰ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۰ آذرماه) در وین اتریش برگزار میشود، همچنین یادآور میشود سپتامبر سال ۲۰۲۰، شصتمین سالروز تأسیس اوپک در بغداد در سال ۱۹۶۰ میلادی است.
نظر شما