به گزارش شانا، با تکیه بر دانش زمینشناسان بالادستی پژوهشگاه صنعت نفت، پروژه طرح اکتشافی مغان به پایان رسیده و نتایج کاربردی و ارزشمندی در مسیر شناسایی و گسترش ناحیهای زونهای مخزنی در منطقه مورد مطالعه بهدست آمده است.
بر اساس نتایج حاصل از مطالعات زمینشناسی مخزن و نتایج تولید، ماسهسنگهای این ناحیه بهعنوان نمونه منحصربهفردی از مخازن نامتعارف (Unconventional Reservoirs) با عنوان ماسهسنگهای نفتی کمتراوا (Tight Oil Sand) معرفی شدند، همچنین با توجه به پیچیدگیهای ساختاری و زمینشناسی این مخازن در این ناحیه، راهکارهای مناسبی با هدف اکتشاف و توسعه آنها ارائه شد.
پیمان محمدی، مدیر طرح اکتشافی ناحیه مغان پژوهشگاه صنعت نفت به انجام پروژه «بررسی و ارزیابی کاربردی زمینشناسی ناحیه جنوبی طرح اکتشافی مغان با نگرشی ویژه به روند تغییرات تخلخل و تراوایی در سازندهای مخزنی» اشاره کرد و گفت: این پروژه بهعنوان مطالعه موردی مخازن ماسهسنگی بهشمار میآید که از یک سو با توجه به وسعت ناحیه، پیچیدگیهای ساختاری و سنگ مخزن و از سوی دیگر با هدف هموار کردن مسیر اکتشاف و بهرهبرداری از ذخایر هیدروکربوری این ناحیه، پس از تصویب در مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد.
وی درباره موقعیت جغرافیایی و وسعت ناحیه مطالعاتی این طرح گفت: محدوده مطالعاتی پروژه یادشده با وسعتی بالغ بر ۶۵۰۰ کیلومتر مربع واقع در شمال غرب کشور، نیمه جنوبی حوضه رسوبی مغان را در برمیگیرد و از طرفی دیگر، ناحیه مغان از لحاظ شرایط جغرافیایی و دسترسی آسان به دریای خزر موقعیتی راهبردی و ویژه دارد و این حوضه از نواحی مستعد دارای ذخایر هیدروکربوری است که میتواند در آینده بهعنوان یک منبع اقتصادی بالقوه در جایگاه ویژه قرار گیرد و کمک مؤثری برای رسیدن به اهداف اکتشافی و تولیدی ذخایر هیدروکربوری باشد.
مدیر طرح اکتشافی ناحیه مغان پژوهشگاه صنعت نفت افزود: بهدلیل ویژگی زمینشناسی، تولید نفت در ناحیه مغان با افت فشار همراه است و این پروژه برای هموار کردن مسیر اکتشاف هیدروکربور در این ناحیه عملیاتی شده است.
محمدی به اهداف کلی این پروژه نیز تأکید کرد و گفت: «شناسایی و تعیین روند تغییرات تخلخل و تراوایی در افقهای مخزنی سازندهای اجاق قشلاق و زیور» و «تهیه و روزآمد کردن و استانداردسازی نقشه زمینشناسی یکپارچه ناحیه مغان» از مهمترین اهداف این پروژه بهشمار میآید.
وی به ویژگیهای این منطقه اشاره کرد و افزود: حوضه رسوبی مغان تاریخ زمینشناسی منحصر بهفردی دارد و از یکسو مخازن هیدروکربوری ناحیه مغان از نوع مخازن ماسهسنگی است و از سوی دیگر بهدلیل ویژگی زمینشناسی تراوایی پایینی دارد؛ تولید از این مخازن با افت فشار همراه است که شرایط تولید بهینه از آن را با مشکل روبهرو میکند.
مدیر طرح اکتشافی ناحیه مغان پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: ماسه سنگهای مخزنی حوضه رسوبی مغان با مخازن نامتعارف در دیگر نقاط دنیا مانند ماسه سنگهای مخزنی حوضه پرت استرالیا قابل مقایسه هستند که تحت تأثیر عواملی همچون سنگشناسی، شرایط زمان رسوبگذاری (بافت رسوبی) و بهویژه پس از رسوبگذاری (دیاژنز) رفتاری غیرمتعارف از خود نشان میدهند، بهطوری که جریان سیال و تولید بهینه مقرون بهصرفه را با چالش همراه میکند.
محمدی درباره تهیه نقشه زمینشناسی یکپارچه ناحیه مغان گفت: «تهیه، روزآمد کردن و استانداردسازی نقشه زمینشناسی یکپارچه ناحیه مغان» از اهداف از پیشتعریفشده در این پروژه بود که تهیه، روزآمدکردن، کارتوگرافی و GIS Ready نقشه زمینشناسی حوضه رسوبی مغان با استانداردهای شرکت ملی نفت ایران انجام و نقشه زمینشناسی برای نخستین بار در پژوهشگاه صنعت نفت در قالب این پروژه تهیه شد.
نظر شما