به گزارش خبرنگار شانا، حسن منتظرتربتی امروز (شنبه، یکم خردادماه) در رویداد بههمرسانی عرضه و تقاضای فناوری در صنعت گاز در ابتدای سخنان خود با اشاره به شکلگیری پالایشگاه گاز بیدبلند-۱ و انجام امور آن از سوی شرکتهای خارجی در سال ۱۳۴۴، گفت: از آن زمان شرکتهای داخلی به مرور بهعنوان بهرهبردار وارد عرصه پالایشگاهی و صنعت گاز شدند، اما شرکت ملی گاز امروز هم یک صنعت رو به توسعه است که بیش از ۹۵ درصد پوشش گازرسانی دارد و هم صنعتی است که افزون بر اینکه بهعنوان توسعه ارائه خدمت و تأمین انرژی میکند، در تولید داخل هم کارهای خوبی انجام داده است.
وی افزود: شاید نخستین طراحیهای شبکه توزیع شهر تهران را شرکتهای فرانسوی انجام میدادند و ما حتی نمیتوانستیم طراحیهای شهری را هم انجام دهیم، اما امروز تمامی اقلام بخش توسعه در بخشهای شهری و روستایی را بهطور کامل مجموعه گاز در داخل کشور انجام میدهد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: در طول چند سال اخیر توسعههای بسیار خوبی در بخش گازرسانی به شهرها و روستاها دنبال و تقریباً در همین بخش حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان کار انجام شد که عمده این هم کالا بوده است.
تربتی تصریح کرد: بخش خط لوله که یک صنعت مهم و ویژه است و دو کالای اساسی در آن وجود دارد، خط لوله و ایستگاه تقویت فشار که ما اکنون توربوکمپرسور را در داخل کشور تولید میکنیم و همه تولید لوله در داخل کشور انجام میشود. ورق را از خارج وارد میکردیم که خوشبختانه در طول سال ۱۳۹۹ کارخانههای ورقسازی در داخل کشور راهاندازی شد.
وی با بیان اینکه توان و بنیه بسیار خوبی در داخل کشور برای کمک به صنعت نفت و گاز و تولید محصولات این صنعت وجود دارد، ادامه داد: بخشی از نیازهایمان هم از طریق انستیتوها دنبال میشود. چهار انستیتو تحت حمایت داریم و با دانشگاهها این کار را انجام دادیم؛ تعدادی از کالاها را که بیشتر توسعه دانش بوده یا ایجاد پایگاهی برای آینده و برای اینکه بتوانیم تئوریهای آن کار را دنبال کنیم و جا پایی در دانشگاهها برای خودمان داشته باشیم از طریق انستیتوها دنبال میکنیم که تجربه مطلوبی بوده و به نتایج خوبی هم رسیدهایم.
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین گفت: بخشی از کار را از طریق قراردادهای ساخت اول انجام میدهیم و بخشی را هم از طریق قراردادهای انتقال فناوری و در همه اینها تجربه خوبی داریم.
تحریمها ما را به رهایی از وابستگی به اقلام خارجی رساند
تربتی اظهار کرد: در این رویداد و در صنعت گاز باید به آرزوی تأمین ۱۰۰ درصد اقلام مورد نیاز در داخل کشور جامه عمل بپوشانیم که بهویژه در بحث مواد شیمیایی بسیار مهم و قابل توجه است؛ در بحث اقلام مکانیکی از روش مهندسی دوبارع و از بسیاری روشهای دیگر میتوان به آن دست یافت.
به گفته وی، اتفاقهایی که در سالهای گذشته افتاد و تحریمهایی که علیه ایران وضع شد دلمان را لرزاند و خیلی وقتها نگران شدیم، اما به ما کمک کرد امروز افزون بر مزیت تولید و مزیت بهرهبرداری به مزیت رهایی از وابستگی به اقلام هم برسیم و این کمک میکند بتوانیم یک شبکه پایدار و تابآور داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد: وقتی هم قرار است ۹۵ درصد مردم کشور به گاز طبیعی وابسته باشند و حدود ۷۵ درصد انرژی ایران را صنعت گاز تأمین کند بهطور حتم باید روی تابآوری خود کار کند و این خودکفایی از مقولههای تابآوری است که ما وابستگیمان به خارج از کشور را به حداقل برسانیم.
۹۸ درصد تجهیزات صنعت گاز تولید داخل است
تربتی همچنین در حاشیه این رویداد با حضور در جمع خبرنگاران در توضیحاتی، گفت: صنعت گاز کشور صنعتی راهبردی است که بخش عمده انرژی کشور را تأمین میکند و بیش از ۹۵ درصد مردم زیر پوشش گاز طبیعی هستند و تلاشمان این است که کمترین وابستگی را به تأمین کالای خارجی داشته باشیم و پا به پای توسعه گازرسانی، خودکفایی صنعت گاز هم مدنظر بوده است.
وی ادامه داد: اکنون ۹۸ درصد اقلام و تجهیزات صنعت گاز، تولید شرکتهای داخلی است و قراردادهایی به ارزش هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان با شرکتهای دانشبنیان برای تأمین اقلام مکانیکی و ابزار دقیق امضا شده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه صنعت گاز خودکفاترین و خوداتکاترین صنعت به تولید داخل است، تصریح کرد: در بخش اقلام شیمیایی ظرفیت حدود ۳۰۰ میلیارد تومان قرارداد در شرکت ملی گاز ایران وجود دارد که رقم قابل توجهی است و باید همرسانی خوبی میان عرضه و تقاضا ایجاد شود.
تربتی در پاسخ به پرسشی درباره اجرای طرح رایگان شدن قبوض گاز برای مشترکان خوشمصرف، اظهار کرد: از زمان اجرای این طرح (دیماه ۱۳۹۹ تاکنون) بیش از ۸ میلیون قبض رایگان صادر شده است که این تعداد در ماههای آینده افزایش مییابد و عمده مشمولان آن دهکهای اول، دوم و بخشی از دهک سوم هستند.
وی همچنین با اشاره به انتشار خبرهایی درباره تقاضای عمان برای واردات گاز از ایران گفت: این موضوع اکنون در سطح وزارت نفت پیگیری میشود، اما اینکه چه زمان به قرارداد برسد پس از مذاکرات مشخص میشود.
نظر شما