به گزارش شانا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، سیدابراهیم رئیسی امروز (جمعه، ۲۶ شهریورماه) در بخشی از سخنانش در جمع سران و مقامهای شرکتکننده در بیستویکمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای که در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار شد، گفت: از فرصت استفاده میکنم و فرا رسیدن بیستمین سالگرد تأسیس سازمان همکاری شانگهای را به همه اعضا تبریک گفته و امیدوارم سازمان شانگهای در ادامه نیز مسیر بالنده خود را که سبب شده است در مدتی کوتاه جایگاه منطقهای و بینالمللی ممتازی را کسب کند، تداوم بخشد.
وی ادامه داد: زمانی که من ریاستجمهوری اسلامی را عهدهدار شدم، جهتگیری سیاست خارجی خود را تمرکز بر «چندجانبهگرایی اقتصادی» و تقویت «سیاست همسایگی» به معنای وسیع آن و تقویت حضور در سازمانهای منطقهای معرفی کردم.
رئیسجمهوری تصریح کرد: ترکیب دو ابتکار اوراسیایی و جاده - کمربند میتواند تحقق عینیبخشی از این رویکرد باشد و ظرفیتهای عظیم جمهوری اسلامی ایران به لحاظ ژئوپلیتیک، جمعیت، انرژی، حملونقل، نیروی انسانی و از همه مهمتر معنویت، فرهنگ و تمدن میتواند تحرک معناداری به این چشمانداز ببخشد. این منطقه در طول تاریخ پیوستگی شگرفی داشته است و احیای این پیوستگی از کارویژههای پیمان شانگهای و مورد تأکید جمهوی اسلامی ایران است. آسیا سرزمینی غنی از تمدنها و ارزشهاست. نقشآفرینی آسیا در عرصه بینالملل نیازمند حفظ تجانس (هارمونی) بین ملتها و تمدنهای خود است. ایران تجانس بین ملتها و تمدنهای آسیایی را تقویت میکند.
رئیسی تأکید کرد: سازمان همکاری شانگهای و روح حاکم بر آن یعنی اعتماد متقابل، منافع مشترک، برابری، رایزنی مشترک، احترام به تنوع فرهنگی و توسعه مشترک، ابزار کلیدی همسو با حفظ صلح در قرن ۲۱ است.
وی افزود: صلح و توسعه از مسیر همکاری و هماهنگی کشورهای کلیدی این منطقه حاصل میشود که در این مسیر، شکلدهی و تقویت پیوندهای زیرساختی میان کشورهای مختلف اهمیت و ضرورت دارد. ابتکار کمربند - راه، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کریدور شمال - جنوب بهعنوان طرحهای کلیدی در حوزه اتصالات زیرساختی میتوانند در تقویت منافع مشترک کشورهای در حال توسعه و تقویت صلح در این منطقه نقش ایفا کنند. این پروژهها نه رقیب، بلکه مکمل یکدیگرند.
رئیسجمهوری همچنین گفت: ایران حلقه وصل سه طرح زیرساختی فوق است. ایران میتواند از طریق کریدور شمال - جنوب حلقه وصل جنوب و شمال اورسیا باشد و آسیای مرکزی و روسیه را به هند پیوند دهد. کریدور شمال - جنوب میتواند زیرساخت سخت همگرایی در قالب «اوراسیای بزرگ» را تقویت کند. ایران در مسیر یکی از کریدورهای ابتکار کمربند و راه، یعنی کریدور چین آسیای مرکزی غرب آسیا قرار دارد و میتواند پیونددهنده شرق و غرب اوراسیا باشد. همچنین بندر بزرگ چابهار ایران ظرفیت تبدیل شدن به مرکز تبادلات چند کشور عضو و همسایه را به نحو ویژه دارد که با همت اعضا میتواند به نمادی از همکاری همه اعضای سازمان شانگهای تبدیل شود.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش درباره چالشهای پیشرو اظهار کرد: تحریم یا تروریسم اقتصادی، چالش دیگری است که به مهمترین ابزار سلطهطلبان برای تحمیل اراده به دیگران بدل شده است. تحریم یا تروریسم اقتصادی از موانع کلیدی پیشبرد همگرایی منطقهای محسوب میشود. سازمان همکاری شانگهای به طراحی ساختارها و مکانیسمهای مقابله جمعی با تحریم نیاز دارد. تحریمهای یکجانبه تنها علیه یک کشور نیست، بلکه همانگونه که در سالهای اخیر روشن شده تعداد بیشتری از کشورهای مستقل بهویژه اعضای سازمان را در بر میگیرد. طراحی مکانیسمهای مقابله جمعی با تحریمهای یکجانبه در قالب این سازمان اهمیت و ضرورت دارد.
نظر شما