روسیه و ایران در اواسط سپتامبر( هفته آینده ) در وین درباره پروتکل الحاقی به قرارداد مسکو - تهران در باره بازگرداندن زباله سوخت اتمى ارسالى براى نیروگاه بوشهر به گفت و گو می نشینند.
به گزارش گروه انرژی شانا، الکساندر رومیانتسف، وزیر انرژی اتمی روسیه در مصاحبه با خبرگزاری ایتار تاس، گفت: طرح و امضای پروتکل الحاقی سوخت هسته ای یک موضوع کاملا فنی است.
وی ادامه داد: ایران با نظر روسیه مبنی بر لزوم امضای پروتکل الحاقی ارسال سوخت هسته ای به ایران، هم عقیده است و ما تنها باید درباره تغییرات لازم این پروتکل و این که اصولا تحت چه قراردادی باید امضا شود، به گفت و گو بنشینیم.
رومیانتسف درباره زمان قطعی امضای پروتکل الحاقی ارسال سوخت هسته ای به ایران هیچ خبری نداد، ولی در عین حال ابراز امیدواری کرد هر چه زودتر این پروتکل امضا شود.
گزارش شانا حاکی است،خبرگزارى ایتارتاس شامگاه شنبه از به تعویق افتادن مذاکرات ایران و روسیه در باره آغاز به کار نخستین راکتور اتمى در بوشهر خبر داد.
بنا بر این گزارش، میخائیل کاسیانف،نخست وزیر روسیه پیشتر اعلام کرده بود که دولت این کشور پروتکل الحاقى به قرارداد مسکو - تهران در باره بازگرداندن زباله سوخت اتمى ارسالى براى نیروگاه بوشهر را تایید کرده است و وزارت انرژى اتمى روسیه از طرف دولت مامور مذاکره با ایران در این زمینه شده است.
از سویى "الکساندر رومیانتسف" وزیر انرژى اتمى روسیه نیزپیشتر در همین باره گفته بود که این قرارداد تا پایان ماه سپتامبر در وین و در جریان اجلاس عمومى شوراى حکام آژانس بین المللى انرژى اتمى به امضاى طرفین خواهد رسید.
کارشناسان فشار تبلیغاتى آمریکا را در اتخاذ مواضع متفاوت مقام هاى روسى را بى تاثیر نمى دانند.
روسیه متعهد شده است که سوخت واحد اول نیروگاه اتمى بوشهر باظرفیت یکهزارمگاوات را که در سال 2005 میلادى به بهره بردارى خواهد رسید، تامین کند.
روسیه اعلام کرده بود که پس از امضاى پروتکل الحاقى به قرارداد ساخت نیروگاه اتمى بوشهر مبنى بر تعهد ایران به بازگرداندن زباله سوخت مصرفى در این نیروگاه، کار ارسال سوخت را آغاز خواهد کرد.
این براى چندین بار است که روسیه در این زمینه متوسل به ضد و نقیض گویى شده است.
کارشناسان سیاسى شرایط بین المللى و فشارهاى آمریکا را از دلایل اصلى این نوع رفتار روسیه مى دانند.
اما در عین حال ایتارتاس از توافق تهران و مسکو در جریان مذاکرات اخیر خبر داد و افزود: دو طرف توافق کرده اند تا زمان برگزارى اجلاس بعدی، پیش نویس قراردادهاى لازم در مورد نحوه تامین سوخت هسته اى واحد شماره یک رآکتور هسته اى ایران در بوشهر تدوین شود.
روسیه امضاى پروتکل الحاقى به قرارداد مسکو - تهران در باره بازگرداندن زباله سوخت مصرفى در نیروگاه اتمى بوشهر را از شرایط تفکیک ناپذیر تحویل سوخت به ایران مى داند.
این درحالى است که جمهورى اسلامى تاکنون مخالفتى با این امر نکرده و اعلام داشته است که این قرارداد الحاقى را با روسیه امضا خواهد کرد.
اما خبرگزارى اینترفاکس پیشتر از قول سخنگوى وزارت انرژى هسته اى روسیه گزارش کرده بود که ممکن است امضاى پروتکل مربوط به تامین سوخت تازه به ایران براى چندین ماه به تعویق افتد.
دلیل این تعویق نبود تسهیلات لازم و امن در ایران براى نگهدارى موقت زباله هاى سوخت مصرفى در نیروگاه اعلام شد.
رییس کمیسیون انرژى مجلس شوراى اسلامى ایران متعاقب این امر به خبرگزارى تخصصى شانا، یک شبکه اطلاع رسانى تخصصى نفت و انرژى در تهران گفت: ایران امکانات لازم براى نگهدارى موقت زباله هاى موقت تا ارسال آن به روسیه را دارد.
"حسین آفریده" در عین حال افزود که روسیه تحت فشارهاى سیاسى آمریکا مبادرت به چنین تصمیم گیری هایى مى کند.
از سویى کارشناسان، بیان چنین اظهاراتى از جانب مقام هاى روسی، چند روز قبل از برگزارى اجلاس شوراى حکام آژانس بین المللى انرژى اتمى را تامل برانگیز خواندند.
این اجلاس دوشنبه 17 شهریور ماه در وین آغاز شد و اعضاى آن به بررسى گزارش "محمد البرادعی" مدیرکل این آژانس در باره برنامه هسته اى تهران پرداخته اند.
آِژانس بین المللى انرژى اتمى و اتحادیه اروپا بر امضاى پروتکل الحاقى به پیمان منع تولید و گسترش سلاح هسته اى از سوى ایران تاکید مى کنند.
مقام هاى ایران از جمله "کمال خرازی" ، وزیر امور خارجه، روز گذشته گفت: "در صورت رفع ابهام ها و ارایه توضیحات لازم از سوى آژانس بین المللى انرژى اتمی، ایران پروتکل الحاقى را امضا مى کند."
خرازى در عین حال اظهار امیدوارى کرد که فشارهاى سیاسى آمریکا، آژانس و اعضاى شوراى حکام را در تصمیم هاى خود تحت فشار قرار ندهد و این سازمان جهانى وادار به موضع گیرى سیاسى نشود.
وزیر امور خارجه ایران به نقش مجلس ایران در تصویب پروتکل الحاقى اشاره و تاکید کرد که نمایندگان مردم باید بدانند که در قبال امضاى پروتکل الحاقى، جمهورى اسلامى چه تعهداتى مى دهد.
کد خبر 4520
نظر شما