تقویت اقتصاد نفت با کمک مراکز علمی و پژوهشی/ ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان آماده ورود به صنعت نفت

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: برنامه صنعت نفت در طول دولت سیزدهم این است که از طریق شرکت‌های فناور و مراکز علمی و پژوهشی کشور هم نسبت به توسعه علم و دانش شرکت‌های فناور اقدام کنیم و هم به سمتی برویم که اقتصاد نفت را دانش‌بنیان کنیم.

به گزارش شانا به نقل از روزنامه ایران، یکی از اقدام‌های وزارت نفت در هفت ماه گذشته توسعه همکاری‌ها با شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها بوده است. به‌طوری که از ابتدای سال قراردادها و تفاهم‌نامه‌های متعددی با این بخش به امضا رسیده است. اما در روزهای اخیر توجه به این بخش به شکل ویژه‌ای افزایش داشت. به‌طوری که این هفته، وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همسو با منویات مقام معظم رهبری و سیاست‌های دولت سیزدهم با هدف تدوین برنامه‌ای جامع برای توسعه دانش‌بنیان صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تفاهم‌نامه‌ همکاری امضا کردند و جواد اوجی، وزیر نفت نیز با انتشار مطلبی در حساب کاربری‌ توئیتر خود نوشت: «بالغ بر ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان در گام نخست فراخوان وزارت نفت برای دانش‌بنیان کردن صنعت نفت در زمینه‌های اولویت‌دار و اشتغال‌آفرین چون بهینه‌سازی، احیای چاه‌ها و زنجیره ارزش مشارکت کرده‌اند. پس از تأیید نهایی، در اردیبهشت‌ماه، انعقاد قرارداد و ارائه تسهیلات به این شرکت‌ها آغاز می‌شود.»

هدف از شکل‌دهی این همکاری میان صنعت نفت و دانش‌بنیان‌ها، توسعه ظرفیت‌ها، ایجاد هم‌افزایی و تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در کنار توسعه صنعت نفت عنوان می‌شود. محسن خجسته‌مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در گفت‌وگو با «ایران» با اشاره به اهمیت همکاری این دو بخش اظهار کرد: می‌توانم بگویم بخش عمده نیازهای صنعت نفت، فناورمحور است. اگر شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها هم آمادگی، امکانات و سازوکار لازم را داشته باشند و به بخش تقاضا که صنعت است، اطمینان کافی بدهند، بخش عمده نیازهای صنعت نفت از همین محل قابل تأمین است. موفقیت صنعت هم در گرو موفقیت این بخش است.

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری وقتی در سال ۱۳۹۰ به عسلویه تشریف‌فرما شدند، فرمودند که صنعت نفت چند ویژگی دارد. یک؛ تولیدی است، دو؛ اقتصادی است، سه؛ علمی است و چهار؛ جهادی است. یعنی اگر می‌خواهید تولید کنید، اگر می‌خواهید یک اقتصاد خوب داشته باشید، این حرکت باید علمی باشد و داشتن این سه با هم، با روش معمولی، متداول و عادی نمی‌شود، باید جهادی کار کرد، بنابراین ظرفیت ویژه‌ای در همکاری میان صنعت نفت و شرکت‌های دانش‌بنیان و دانشگاه‌ها وجود دارد.
 
رویکرد دولت سیزدهم، بسط استفاده از شرکت‌های
 فناور است

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه در این مسیر در دولت سیزدهم حرکت جدیدی را شروع کردیم، اذعان کرد: امروز الحمدلله شرکت‌های فناور، استارت‌آپ‌ها و شتاب‌دهنده‌ها، دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی، تحقیقاتی و مراکز علمی کشور دارند به بلوغ کامل می‌رسند و ما باید از این ظرفیت‌ها بهره ببریم. البته در این راستا حرکات اساسی که نشان‌دهنده رویکرد دولت سیزدهم است، نیز انجام شده است. اقدام‌هایی در توسعه و بسط استفاده از شرکت‌های فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان انجام داده‌ایم و قرارداد مهمی را در این زمینه منعقد کرده‌ایم، چراکه اعتقاد داریم علم، دانش و فناوری، قدرت و اقتدار می‌آورد.
 
نیازسنجی و امکان‌سنجی همکاری‌ها

خجسته‌مهر با اشاره به اینکه خیلی مهم است که  بدانیم به شرکت‌های فناور و دانشگاه‌هایمان باید چه کاری را بسپاریم، اظهار کرد: در بخش نفت، حتی دانشگاه‌های ایران، به‌ویژه دانشگاه‌های تراز اول ما الحمدالله امروز در عرصه‌های مربوط به رفع مشکلات مخازن و چاه‌های نفت و گاز توانمندی پیدا کرده‌اند. سیاست ما این است که بتوانیم مسائل و مشکلات چاه‌ها و مخازن را مشخص و متناسب با توان و ظرفیت هر دانشگاه‌، آن مسائل و مشکلات را با آنها مطرح کنیم و از آنها پیشنهاد فنی و فناورانه بگیریم. در نهایت متناسب با اینکه چه دانشگاهی، چه پیشنهادی می‌دهد، برای رفع آن مسائل و مشکلات در قالب تعریف پروژه‌هایی کار را به دانشگاه‌ها می‌دهیم. خیلی امیدوارم که دانشگاه‌ها در این زمینه می‌توانند به ما کمک کنند. اما آیا این کافی است؟ خیر، ما باید در مرز دانش حرکت کنیم،  بنابراین در این راستا با شرکت‌های دانش‌بنیان نیز همکاری‌ها را دنبال می‌کنیم.

وی ادامه داد: یکی دیگر از موضوع‌ها ‌این است که بتوانیم در زمینه ساخت داخل به‌ویژه ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت اقدام کنیم. بخش مهمی از فناوری مربوط می‌شود به ساخت کالاها و تجهیزاتی که در داخل انجام می‌شود که بدون فناوری مربوطه‌ ممکن نیست، بنابراین این بخش می‌تواند در بحث توسعه فناوری به ما کمک کند.

شکل‌گیری تقاضا برای فناوری

در بحث فناوری دو بخش داریم؛ یک طرف تقاضا و طرف دیگر عرضه است. در این باره معاون وزیر نفت افزود: بخش تقاضای فناوری در اینجا صنعت نفت است. باید بتوانیم با ارتباط خوبی که صنعت نفت با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش بنیان برقرار کرده است، مسائل و مشکلات مربوط به میدان‌های نفت و گاز را به‌عنوان متقاضی در اختیار این بخش‌ها قرار دهیم. باید به‌عنوان متقاضی بتوانیم پروژه‌های متعدد و پیشنهادهای متعدد را به دانشگاه‌ها عرضه کنیم. موفقیت دانشگاه و دانش‌بنیان فقط در گرو خودش نیست، در گرو تقاضای ما نیز هست. به همین خاطر مواردی مانند افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه‌های فعال را برای شکل‌دهی به این همکاری تعریف کرده‌ایم.

گفتنی است افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه‌های فعال، فلرینگ و بازیابی گازهای همراه، بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین‌دستی و ساخت بار اول محصولات راهبردی صنعت نفت از جمله مواردی است که صنعت نفت برای همکاری با دانش بنیان‌ها در نظر گرفته است.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان گفت: برنامه صنعت نفت در طول دولت سیزدهم این است که از طریق شرکت‌های فناور و مراکز علمی و پژوهشی کشور هم نسبت به توسعه علم و دانش شرکت‌های فناور اقدام کنیم و هم به سمتی برویم که اقتصاد نفت را دانش‌بنیان کنیم و استفاده حداکثری از مجموعه دانش‌بنیان‌ها و دانشگاه‌ها داشته باشیم.

کد خبر 455596

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =