به گزارش شانا به نقل از ایرنا، سیدابراهیم رئیسی روز سهشنبه (۲۸ تیرماه) طی نشست مطبوعاتی مشترک با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در مجموعه تاریخی سعدآباد گفت: بیتردید سفر رئیسجمهوری ترکیه به ایران نقطه عطفی در ارتقای سطح روابط بین تهران - آنکارا خواهد بود و در این مذاکره اراده دو طرف جدی است.
وی افزود: در این دیدار برای روابط اقتصادی و تجاری و سطح روابط در حوزه مختلف بحث و گفتوگو شد و معتقدم این سطح از روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور با توجه به ظرفیتهای موجود کافی نیست و میتواند در سطح بالاتری شکل گیرد.
رئیسجمهوری با اشاره به تأسیس شهرکهای صنعتی بین دو کشور که بهصورت مشترک دنبال خواهد شد، گفت: تأسیس پارکهای علم و فناوری و فعال کردن و استفاده از شرکتهای دانشبنیان دو کشور از دیگر محورهای مذاکرات امروز با رئیسجمهوری ترکیه بود.
رئیسی درباره تمدید قرارداد انتقال گاز که ۲۵ سال پیش مطرح بود، گفت: امروز این موضوع مورد تأکید قرار گرفت تا این قرارداد تمدید شود و شکل وسیعتری بهخود بگیرد.
وی درباره فعالیت شرکتهایی که امروز در ترکیه فعال هستند و میتوانند در ایران نیز فعالیت داشته باشند اشاره و تصریح کرد: چنین همکاری برای توسعه روابط دو کشور خواهد بود.
رئیسجمهوری درباره سطح روابط تجاری بین ایران و ترکیه اظهار کرد: اکنون میتوان ۳۰ میلیارد دلار را بهعنوان سطح روابط تجاری بین دو کشور هدفگذاری کرد که از این سطح کنونی به سه برابر افزایش خواهد یافت.
رئیسی تأکید کرد: برای تأمین امنیت ایران و ترکیه و امنیت مرزها با ترویسم باید مبارزه کرد.
وی تصریح کرد: روابط خوب بین تهران و آنکارا میتواند به روابط منطقهای و بینالمللی منتهی شود و این دو کشور قدرتمند میتوانند نقشی بسیار مهم در امنیت منطقه و بینالمللی ایفا کنند و مذاکراتی که امروز انجام شد میتواند برای اراده و اقدام هر دو کشور بهمنظور همکاریهای دو جانبه و در منطقهای و بینالمللی مؤثر واقع شود.
رئیسجمهوری اظهار امیدواری کرد که سند راهبردی که امروز امضا شد به روابط گستردهای بین دو کشور منتهی شود و چشمانداز بسیار روشن و آینده درخشان در توسعه روابط دو کشور داشته باشد.
رئیسی در پایان از حضور رئیسجمهوری و هیئت عالیرتبه ترکیه در ایران تشکر و اظهار امیدواری کرد این سفر برای هر دو کشور بابرکت باشد.
توسعه سرمایهگذاری بین ایران و ترکیه از نکات مورد تأکید نشست رؤسایجمهوری ایران و ترکیه بود که رئیسی در این نشست به آن اشاره کرد.
اردوغان: با گام برداشتن در حوزه نفت و گاز طبیعی میتوانیم به این موضوع سرعت ببخشیم
رئیسجمهوری ترکیه نیز در این نشست مطبوعاتی به دیدارش با همتای ایرانی خود اشاره کرد و گفت: ابتدا نشست دوجانبه داشتیم و هفتمین نشست شورای همکاریهای عالی ترکیه و ایران را نیز با موفقیت برگزار کردیم و معتقد هستیم رایزنیها سبب جهش در روابط ما میشود.
اردوغان چشمانداز رئیسی را در روابط ایران با همسایگان بسیار ارزشمند ارزیابی کرد و افزود: ما یک هدف یعنی رسیدن به حجم مبادلات تجاری ۳۰ میلیارد دلاری را تعیین کردیم و متأسفانه بهدلیل شیوع ویروس کرونا این حجم تجارت به شکل معناداری کاهش یافت و اکنون به حجم تجارت ۷ میلیارد دلار رسیدیم. باور دارم با عزم راسخ دو کشور میتوانیم حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری را رقم بزنیم.
وی تأکید کرد: با گام برداشتن در حوزه نفت و گاز طبیعی میتوانیم به این موضوع سرعت ببخشیم. همانطور که میدانید ترکیه در زمینه صنایع دفاعی در سالهای اخیر اقدامهای جهشگونه داشته است و بر همبستگی خود در این موضوع بسیار اهمیت قائل هستیم.
رئیسجمهوری ترکیه تصریح کرد: امروز در کنار این نشست، نشست مهم دیگری را داریم و در چارچوب نشست سهجانبه آستانه همراه با رئیسجمهوری روسیه مسائل و تحولات اخیر منطقه را ارزیابی میکنیم و این نشست ارزیابی دوباره روند آستانه و بهنحوی احیای روند آستانه خواهد بود. من نیز بار دیگر از همه وزیران دو کشور تشکر و از آنها خواهش میکنم همکاریها و هماهنگیهای مشترک میان خود را ادامه دهند.
اردوغان شامگاه دوشنبه (۲۷ تیرماه) به دعوت رئیسی و در رأس هیئتی بلندپایه از مقامهای سیاسی و اقتصادی برای سفری دو روزه وارد تهران شد و امروز آیین استقبال رسمی از رئیسجمهوری ترکیه از سوی همتای ایرانی خود، با نواختن سرود ملی دو کشور در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد برگزار شد.
هفتمین نشست روند صلح آستانه شامگاه سهشنبه با حضور رؤسایجمهوری ایران، ترکیه و روسیه در سالن نشست سران برگزار میشود و در این نشست سهجانبه رئیسی، اردوغان و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه درباره تحولات اخیر در سوریه و مبارزه با تروریسم، از جمله علیه داعش و پکک و بازگشت داوطلبانه پناهندگان سوری به خانههایشان گفتوگو میکنند.
اردوغان قرار است در حاشیه این نشست، دیداری دوجانبه با همتای روس خود داشته باشد و پوتین نیز با رئیسجمهوری ایران دیدار و گفتوگو میکند.
نظر شما