بهبود ارقام حوزه پالایش نفت و فرآورده کشور در یک‌ سال نخست دولت سیزدهم

نگاهی به عملکرد صنعت پالایش کشور نشان می‌دهد این صنعت توانسته است افزون بر بهبودبخشی به ارقام و آمار ظرفیت پالایشی کشور و تولید بنزین و نفت‌گاز، در حوزه تولید و توزیع پایدار سوخت در کشور، توسعه همکاری با کشورهای همسایه و همسو در حوزه پالایش تا تجارت فرآورده و صدور خدمات فنی، مهندسی گام‌های مهمی بردارد و افزون بر آن طرح‌های مهم بهینه‌سازی پالایشی را هم تکمیل کند.

به گزارش شانا، بر اساس گزارش عملکرد وزارت نفت که دستاوردهای این صنعت در بازه زمانی پاییز ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ را نشان می‌دهد، صنعت پالایش وزارت نفت دولت سیزدهم توانسته است آمارهای خود در حوزه پالایش نفت خام و تولید فرآورده‌های بنزین و گازوئیل را بهبود بخشد.

افزایش ۵ درصدی ظرفیت پالایشی کشور

با افزایش خوراک نفت خام و میعانات گازی پالایشگاه‌ها، ظرفیت پالایشی کشور با افزایش ۵ درصدی از ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار بشکه در روز به ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.

افزایش ۱۰ درصدی تولید بنزین کشور

آمارها نشان می‌دهد با تکمیل برخی طرح‌های بهینه‌سازی در پالایشگاه‌های کشور، تولید متوسط بنزین موتور کشور، ۱۰ درصد رشد یافته و از ۹۳.۷۶ میلیون لیتر در روز به ۱۰۳ میلیون و ۶۷ هزار میلیون لیتر در روز رسیده است.

افزایش ۱۱ درصدی تولید گازوئیل

در بازه زمانی پاییز ۱۴۰۰ تا پاییز ۱۴۰۱ همچنین تولید نفت‌گاز (گازوئیل) کشور ۱۱ درصد رشد یافته و از عدد ۱۰۲ میلیون و ۸۱ هزار بشکه در روز به ۱۱۴ میلیون و ۱۴ هزار لیتر در روز رسیده است.

بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها و افزایش تولید فرآورده‌های باارزش افزوده بالاتر

نگاهی به عملکرد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نشان می‌دهد این صنعت با تمرکز بر طرح‌های بهینه‌سازی پالایشگاه‌ها، به سرانجام رساندن ۱۱ طرح بهینه‌سازی موجود در پالایشگاه‌های کشور را به‌منظور افزایش تولید فرآورده‌های با ارزش افزوده بالاتر را در دستور کار قرار داده است، به نحوی که تنها با بهره‌برداری از فاز یک واحد تصفیه نفت‌گاز پالایشگاه اصفهان، تولید نفت گاز با کیفیت یورو ۵ در کشور روزانه ۱۶ میلیون لیتر افزایش یافته است.

مرحله نخست فاز ۲ طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین واحدهای پالایشی کشور با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز آماده بهره‌برداری شده است که در مرحله نخست آن کمیت فرآورده‌های تولیدی در این پالایشگاه و در مرحله دوم کیفیت فرآورده‌های تولیدی این پالایشگاه افزایش خواهد یافت که نقش مهمی در تولید محصولات سبک و با ایجاد ارزش افزوده بیشتر در کشور ایفا خواهد کرد.

پیگیری اجرای ۸ طرح جدید پالایشی به ظرفیت ۱.۵ میلیون بشکه در روز

صنعت پالایش کشور از ابتدای آغاز به‌کار دولت سیزدهم به‌منظور جلوگیری از خام‌فروشی و ایجاد ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز با تمرکز بر لزوم توسعه ظرفیت پالایشی کشور با اتکا به توان داخلی و بخش خصوصی، احداث پتروپالایشگاه‌های جدید به ظرفیت ۱.۴۹ میلیون بشکه در روز را در دستور کار قرار داده است که پیگیری مشارکت‌نامه و تأمین مالی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران جمعاً با سرمایه‌گذاری حدود ۱۸ میلیارد دلار با بانک‌ها و هلدینگ‌های بزرگ داخلی از جمله اقدام‌های انجام‌شده در این حوزه است.

این معاونت همچنین پیگیری اجرای طرح‌های جدید پالایشی سایر متقاضیان جمعاً به ظرفیت حدود ۱.۲ میلیون بشکه در روز را در دستور کار دارد.

توسعه دیپلماسی فعال و همکاری با کشورهای همسایه و همسو

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی کشور همچنین در طول یک سال گذشته از آغاز به کار دولت سیزدهم، با به نتیجه رساندن اجرای عملیات پالایش فراسرزمینی به ظرفیت ۱۴۰ هزار بشکه در روز با کشور ونزوئلا موفق شد گام مثبتی در جهت توسعه همکاری با کشورهای همسو و صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه صنعت پالایش به دیگر کشورها بردارد.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران همچنین صدور نخستین بخش از محموله کاتالیست ایرانی به روسیه را به‌عنوان گامی دیگر در مسیر توسعه همکاری با کشورهای همسایه ثبت کرد.

توسعه صادرات گاز طبیعی، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی به‌منظور تبدیل ایران به مرکز مبادلات و خدمات انرژی، کسب توافق‌های اولیه با ازبکستان برای افزایش تجارت فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی و مذاکرات برای همکاری‌های دوجانبه در بخش صادرات نفت، میعانات گازی و فرآورده‌های نفتی از دیگر اقدام‌های انجام‌شده در این حوزه بوده است.

تأمین پایدار سوخت کشور و توزیع عادلانه انرژی

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با تأمین سوخت مایع موردنیاز بخش‌های مختلف کشور از جمله نیروگاه‌ها، صنایع و بخش خانگی تأمین انرژی موردنیاز داخلی در بخش‌های مختلف را برعهده گرفته و افزون بر آن برنامه‌های کوتاه و بلندمدتی را برای مدیریت و بهینه‌سازی مصرف انرژی طرح‌ریزی کرده است.

راه‌اندازی ۳۰ جایگاه جدید عرضه سی‌ان‌جی در کشور در ۹ ماه دولت سیزدهم با محوریت بخش خصوصی، بهره‌برداری از پروژه ریل مخزن‌دار انبار نفت شهید صدوقی یزد با هدف افزایش مقدار انتقال نفت گاز و ایجاد مرکز جدید ارسال نفت گاز به شمال شرق و شرق کشور از دیگر طرح‌های صنعت پالایش نفت کشور در حوزه تأمین و توزیع پایدار سوخت کشور بوده است.

استفاده حداکثری از توان تولید داخلی

صنعت پالایش نفت کشور همچنین به‌منظور ارتقای فناوری، توسعه حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، توسعه و حمایت از پیمانکاران و سازندگان صاحب صلاحیت داخلی را در دستور کار قرار داده است که ادامه تولید کاتالیست موردنیاز پالایشگاه‌های آبادان و امام خمینی (ره) شازند با هدف صرفه‌جویی حداقل ۲۰ میلیون دلار در سال با شرکت‌های داخلی و دانش‌بنیان از مهم‌ترین اقدام‌ها در این حوزه است.

آرزو عطایی

کد خبر 466831

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =