به گزارش شانا به نقل از خبرگزاری برنا، ایران با وجود اینکه دومین کشور دارنده ذخایر گازی متعارف جهان است، اما با رشد فزاینده مصرف و محدودیت در تولید، با مشکل ناترازی تأمین فصلی گاز روبهرو شده است.
>>> بیشتر بخوانید؛
اذعان ۲ واحد صنعتی عظیم اصفهان به بازی برد - برد ایجاد ذخیرهسازی روزمینی گاز
اختلاف مصرف گاز طبیعی در فصل گرم و سرد سال بهصورت میانگین ماهانه، به بیش از ۲۲۰ میلیون مترمکعب در روز میرسد و در صورت ادامه روند کنونی، کشور با چالش جدیتری در تأمین گاز بهویژه در فصل سرد سال روبهرو خواهد شد.
حل مسئله ناترازی از دریچه عرضه و تقاضا و مدیریت مصرف خواهد بود، یکی از مهمترین راهکارهای حل مسئله ناترازی فصلی گاز از سمت عرضه، استفاده از ذخیرهسازی گاز طبیعی است که افزون بر حل مسئله ناترازی فصلی، به پایداری و امنیت تأمین گاز و مدیریت شبکه انتقال کمک میکند. بهصورت میانگین ظرفیت ذخیرهسازی گاز طبیعی در دنیا ۱۱ درصد از کل مصرف گاز است.
این نسبت در کشورهای اروپایی بهطور میانگین ۲۳ درصد و در ایران تنها ۱.۴ درصد است. ظرفیت ذخیرهسازی کشور هماکنون حدود ۳.۴ میلیارد مترمکعب است و ظرفیت استفاده مخازن هیدروکربوری برای ذخیرهسازی گاز طبیعی تا ظرفیت بیش از ۲۰۰ میلیون مترمکعب در روز وجود دارد. با این توضیحات ضروری است وزارت نفت برای حل بخشی از مشکل ناترازی، نسبت به دستیابی به سهم حداقل ۱۰ درصد مصرف گاز از محل ذخیرهسازی در طول برنامه هفتم توسعه اقدام کند.
********
نرسی قربان، کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه ذخیرهسازی گاز فواید بسیار زیادی دارد، گفت: برای اینکه ذخیرهسازی گاز در صنایع رخ دهد، دولت باید تسهیلات ارزانقیمت یا مشوقهایی در اختیار صنایع قرار دهد.
وی اظهار کرد: کشور ما در فصل گرم سال گاز مازاد دارد که میتواند این گاز مازاد را به جای صادرات یا برداشت نشدن گاز، به سمت اعطای این گاز به صنایع در قالبهای مختلف از جمله الانجی، الپیجی،سیانجی و گاز طبیعی در اختیار صنایع دارای مخازن ذخیرهسازی قرار دهد.
این کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه ذخیرهسازی گاز ازسوی صنایع تأثیری بسزا بر رفع ناترازی مقطعی گاز در زمستان دارد، اعلام کرد: ذخیرهسازی گازی توسط صنایع تاثیر بسزایی بر رفع ناترازی مقطعی گاز در زمستان دارد و در همین حال صنایع میتوانند برای فصل سرد سال که عمدتاً با کمبود گاز روبهرو میشوند بسته به مخزن ذخیرهسازی که سرمایهگذاری کردهاند، گاز طبیعی یا انواع آن را ذخیره کنند.
قربان با بیان اینکه لازم است برای ذخیرهسازی گاز و سوخت مایع سرمایهگذار جذب شود، تأکید کرد: اقدامهایی برای ذخیرهسازی گاز آغاز شده است که باید حمایت شود تا توسعه یابد.
وی افزود: دو نوع ناترازی مقطعی و دائم در کشور داریم که ناترازی مقطعی تنها در بعضی از فصلها اتفاق میافتد و بهدلیل افزایش مصرف بخش خانگی است. در بخش خانگی موضوع مورد توجه، بخاریها هستند که باید اصلاح انرژی در آنها صورت بگیرد.
این کارشناس حوزه انرژی همچنین با بیان اینکه اصلاح الگوی مصرف باید مدنظر صنایع و بخش خانگی قرار بگیرد، تصریح کرد: با ورود بخاریها و بحث گرمایش این مقدار مصرف به ۸۰۰ تا ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز میرسد و بهینه کردن وسایل گرمایشی مانند بخاری تأثیر حدود ۲۰ درصدی در کاهش مصرف گاز در فصول سرد سال دارد.
قربان با اشاره به هزینه بسیار کم انرژی در کشور یادآور شد: میتوان با افزایش قیمت انرژی مصرف گاز در فصل زمستان را تعدیل کرد.
نظر شما