جلیل سالاری در گفتوگو با خبرنگار شانا همزمان با ورود به سال نو شمسی، بیان کرد: تولید بنزین کشور در ابتدای سال ۱۴۰۲، روزانه ۱۰۴ میلیون لیتر بود که این عدد با تلاش همکاران من با رشد ۷ درصدی به روزانه ۱۱۲ میلیون لیتر در پایان سال ۱۴۰۲ رسید.
وی حجم ظرفیت پالایشی کشور را روزانه ۲ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه اعلام کرد و گفت: بهطور میانگین روزانه ۱۱۲ میلیون لیتر بنزین، ۱۱۱ میلیون لیتر نفتگاز، ۶۵ میلیون لیتر نفت کوره، ۶ هزار و ۵۰۰ تن گاز مایع و حدود ۸ تا ۹ میلیون لیتر نفت سفید و سوخت هواپیما در کشور تولید میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به انتقال ۳۴۵ میلیون لیتر فرآورده در بخشهای مختلف تجاری، صنعتی، حملونقل و هوایی تنها در یک روز در اسفندماه سال ۱۴۰۲ تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ بهویژه در ایام زمستان و روزهای پایانی سال با حجم بالای سوخترسانی روبرو بودیم و روزانه تا ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاهها تحویل دادیم که معادل تحویل ۳ میلیارد لیتر سوخت مایع ماهانه به نیروگاههای کشور است که عدد بسیار بزرگی است.
سالاری همچنین از تحویل روزانه ۹۴ میلیون لیتر نفتگاز در چرخه حملونقل خبر داد و افزود: بهصورت میانگین روزانه در سال ۱۴۰۲، ۱۱۷ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شده است، همچنین در این مدت بهطور میانگین روزانه ۴ میلیون لیتر سوخت هوایی و ۲۱ میلیون لیتر سیانجی در کشور توزیع شده است که همه اینها حاصل زحمات طاقتفرسای همکاران من بهویژه در روزهای پایانی سال است.
آغاز عملیات اجرایی طرح جامع ارتقای کیفی نفتکوره
وی در تشریح تازهترین وضع طرحهای توسعهای این شرکت گفت: سال ۱۴۰۲ طبق تکالیف قانون بودجه سال ۱۴۰۱، اجرای طرحهای کیفیسازی در همه پالایشگاهها در دستور کار قرار گرفت و طرح جامع ارتقای کیفی نفت کوره نیز طراحی و با برگزاری ۱۱ نشست ماهانه در همه پالایشگاهها، روند اجرایی آن بررسی و نهایی شد و امسال وارد مرحله اجرایی این طرحها خواهیم شد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با اشاره به بومیسازی دانش فنی واحدهای ارتقای کیفی نفت کوره در کشور در سال ۱۴۰۲ افزود: در این بخش از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان استفاده کردیم و برای نخستین بار در کشور، دانش فنی کیفیسازی نفت کوره بومی شد و هماکنون در اولویت طرحهای توسعهای در ۹ پالایشگاه قرار گرفته است.
آغاز عملیات اجرایی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در سال ۱۴۰۳
سالاری همچنین با اشاره به پیگیری اختصاص ۴۰ درصد از سود واحدهای پالایشی به طرحهای توسعهای در سال ۱۴۰۲ بیان کرد: حرکت از سوختمحوری به سمت سودمحوری و تکمیل زنجیره ارزش در صنایع پالایشی از جمله اهداف توسعه این صنعت در دولت سیزدهم بوده است که در طرحهای تازه پالایشی از جمله پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، با تغییر الگوی فرآیندی و استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان، تولید ۲۸ درصدی محصولات پتروشیمی در حوزه زنجیره پاییندست مدنظر قرار گرفته است.
وی در تشریح وضع پیشرفت پروژه احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی گفت: مجمع سهامداری با حضور صندوقها، بانکها و هلدینگ خلیجفارس تشکیل شده و نزدیک به ۲۰۰ هکتار زمین در بندرعباس نیز استحصال شده است. افزون بر آن مجوزهای زیست محیطی و پدافند غیرعامل اخذ و مطالعات بنیادی طرح نیز آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تأکید کرد: واحدهای تحت لیسانس این پروژه تعیین تکلیف شده است و امیدواریم از ابتدای سال ۱۴۰۳، مراحل عملیات اجرایی را آغاز کنیم.
بومیسازی دانش فنی و تجهیزات مهم صنایع پالایشی در ۱۴۰۲
سالاری در تشریح نحوه تعامل با شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: برای نخستین بار در حوزه نفت کوره از توانمندی سه شرکت دانشبنیان و پژوهشگاه صنعت نفت استفاده و کاتالیستهای موردنیاز صنایع پالایشی را بومیسازی کردیم.
وی با اشاره به استفاده از توانمندی شرکتهای دانشبنیان ایرانی در پروژههای برونمرزی گفت: با حمایت از شرکتهای سازنده ایرانی، بیش از ۱.۶ قلم کالای ایرانی به پروژه فراسرزمینی الپالیتو منتقل و جایگزین کالاهای آمریکایی شد. در قالب این پروژه همچنین بخشی از کاتالیست ایرانی و کمپرسور ساخت یک شرکت دانشبنیان ایرانی به این کشور صادر شد.
افزایش ۳۰ و ۱۶ میلیون لیتری تولید بنزین و نفتگاز کشور تا پایان ۱۴۰۵
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش از تکمیل طراحی بنیادی طرح تولید کک سوزنی و آغاز فرآیندهای اجرایی آن خبر داد و افزود: امیدواریم با اجرای طرحهای کیفیسازی در پالایشگاههای نهگانه و راهاندازی پالایشگاه مهر خلیج فارس و آدیش تا پایان سال ۱۴۰۵، روزانه ۳۰ میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین کشور و ۱۶ میلیون لیتر به نفتگاز تولیدی روزانه کشور افزوده شود.
سالاری تأکید کرد: پیگیری تأمین منابع مالی و ایجاد هماهنگی با وزارت صمت برای ایجاد گمرک اختصاصی بهمنظور سرعت گرفتن عملیات اجرایی این طرحها در دستور کار قرار گرفته است.
صرفهجویی ۲۹ درصدی با توزیع الکترونیکی گاز مایع در کشور
وی همچنین با اشاره به اجرای طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع در کشور اظهار کرد: هماکنون نزدیک ۱۰۰ درصد گاز مایع کشور بهصورت الکترونیک توزیع میشود که اجرای این طرح، سال ۱۴۰۲ به صرفهجویی ۲۹ درصدی در توزیع الپیجی انجامید که وارد سبد صادراتی کشور و ایجاد ارزش افزوده شد که شرکتهای پالایشی میتوانند از این ارزش افزوده در اجرای طرحهای توسعهای بهرهمند شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران همچنین با اشاره به دستیابی این شرکت به مقام نخست کشور در حوزه حقوق شهروندی در سال ۱۴۰۲ گفت: در حوزه شرکتهای تولیدی نیز جایگاه نخست را در جشنواره رجایی کسب کردیم.
سالاری همچنین از اجرای هزاران پروژه مسئولیت اجتماعی در شرکتهای پالایشی و اجرای طرحهای فرهنگی مانند راهیان پیشرفت در سال ۱۴۰۲ خبر داد و افزود: در قالب پروژه راهیان پیشرفت در برخی پالایشگاهها تا ۱۰ هزار نفر از اقشار مختلف کشور از طرحهای پالایشی کشور بازدید کردند و با روند توسعه این صنعت در شرایط تحریم آشنا شدند.
توسعه زیرساختهای توزیع سوخت در کشور
وی همچنین با اشاره به فعالیت حدود ۲ هزار و ۵۵۰ جایگاه سیانجی و ۴ هزار و ۳۰۰ جایگاه عرضه سوخت مایع در کشور بیان کرد: در سال ۱۴۰۲، توسعه زیرساختهای زنجیره توزیع سوخت در کشور با استفاده از بومیسازی دانش فنی تجهیزات و فناوری داخلی را در دستور کار قرار دادیم؛ کارتخوانهای جایگاههای عرضه سوخت که قبلاً از خارج کشور وارد میشد، از طریق دو شرکت دانشبنیان داخلی بومیسازی و انبوهسازی شد و هماکنون در برخی جایگاههای سوخت کشور در حال استفاده است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با تأکید بر حرکت به سمت بومیسازی و استفاده از فناوری داخلی در این حوزه گفت: در حوزه افزایش ارتقای ایمنی تجهیزات اتفاقهای خوبی افتاده و میزان خرابی نازلهای جایگاههای سوخت نیز در دو سال گذشته به کمتر از ۵ درصد رسیده است، همچنین با راهاندازی یک سامانه، وضع جایگاههای سوخت بهمنظور تداوم عرضه بهصورت لحظهای پایش میشود.
سالاری افزود: در حوزه همکاری با شرکتهای دانشبنیان بهمنظور توسعه زیرساختهای توزیع سوخت کشور و سامانه هوشمند سوخت، برنامهریزیهای خوبی انجام شده که ظرفیت آن نیز در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی موجود است.
وی با اشاره به نقش بارنامههای صوری در افزایش آمار قاچاق سوخت در کشور گفت: بهمنظور جلوگیری از صدور بارنامههای صوری، سامانهای را طراحی کردهایم که بهصورت آزمایشی شروع بهکار کرده است و آمادگی داریم این سامانه را بهصورت کامل در همه مبادی ذخیره کشور اجرایی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اتصال کارت سوخت به خودرو و ثبت آنلاین درخواست کارت سوخت المثنی را از دیگر برنامههای این شرکت برای بهبود خدمترسانی در حوزه سامانه هوشمند سوخت اعلام و تصریح کرد: در این زمینه نیاز است اطلاعات مربوط به خودروها در اختیار وزارت نفت قرار گیرد و امیدواریم با جلسات انجامشده با نهادهای ذیربط، دسترسی به اطلاعات بهسرعت انجام شود.
افزایش سهم خطوط لوله در انتقال نفت خام و فرآورده کشور
سالاری از افزایش طول خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده کشور از ۱۳ هزار و ۵۰۰ کیلومتر به ۱۶ هزار و ۵۰۰ کیلومتر با اجرای برنامههای توسعهای خبر داد و گفت: دو خط لوله مهم بندرعباس - سیرجان - رفسنجان و خط لوله تبریز - خوی - ارومیه در آخرین مراحل عملیاتی قرار دارد و بهزودی به بهرهبرداری میرسد.
جلوگیری از مصرف روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین با استانداردسازی در بخش حملونقل
وی همچنین با اشاره به خدماتی بودن و ارتباط مستقیم شرکت ملی پالایش و پخش با مردم بیان کرد: سوخترسانی زمستانی بسیار حیاتی بود و در شرایطی که مصارف در حوزه خانگی بسیار افزایش یافته و ناترازی ایجاد شده و برخی جایگاههای سیانجی از مدار خارج شدند، بیش از ۱۸ میلیارد لیتر سوخت مایع را به نیروگاهها ارسال کردیم.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با اشاره به مصرف بالای سوخت در کشور تأکید کرد: امروز بخش زیادی از نفت خام تولیدی کشور را به سوخت تبدیل میکنیم، در حالی که با تنوعبخشی و توسعه سبد سوخت و استانداردسازی در بخش حملونقل، میتوانیم در مصرف روزانه ۵۰ میلیون لیتر بنزین در کشور صرفهجویی کنیم که با احتساب هر لیتر بنزین به قیمت یک دلار، روزی ۵۰ میلیارد تومان منابع نصیب کشور خواهد شد که عدد قابلتوجهی است و میتوان آن را در بخشهای دیگر سرمایهگذاری کرد.
سالاری با اشاره به انرژیبر بودن صنایع کشور گفت: یکی از موضوعات در حوزه افزایش تولید بنزین، متانول است که ظرفیت خوبی در این باره در کشور وجود دارد و با قیمت ناچیزی صادر میشود. اگر از دانش فنی تبدیل متانول به بنزین برخوردار شویم، میتوانیم روزانه ۱۸ میلیون لیتر بنزین تولید کنیم.
وی تأکید کرد: نشستهای متعددی در این زمینه برگزار شده است و در تلاش هستیم با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان، بتوانیم دانش فنی تبدیل متانول به بنزین را بهمنظور تکمیل زنجیره ارزش و ایجاد ارزش افزوده در کشور، بومیسازی کنیم.
توسعه همکاریهای برونمرزی پالایشی در سال ۱۴۰۳
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از تمرکز بر توسعه همکاری و پروژههای برونمرزی در سال ۱۴۰۳ در صنعت پالایش کشور خبر داد و گفت: در این باره توافقهایی خواهیم داشت تا بتوانیم از ظرفیت شرکتهای داخلی برای اجرای پروژههای تعمیرات اساسی و از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و تولیدکنندهها در بازار بیرونی استفاده کنیم. تمرکز ما بر ادامه مذاکرات با کشورهای همجوار خواهد بود تا بتوانیم بهعنوان یک محور اصلی و حلقه واسط، میان شرکتهای توانمند داخلی، شرکتهای پالایشی و شرکتهای خارجی عمل کنیم.
سالاری همچنین از پیگیری جدی اجرای طرحهای کاهش نفت کوره مطابق برنامه هفتم توسعه در سال ۱۴۰۳ خبر داد و افزود: منابع مالی موردنیاز این پروژهها پیشبینی و پروژهها تعریف شده است و عملیات اجرایی نیز در برخی مجموعهها آغاز شده است. پارسال ۱۲ نشست ماهانه با همه شرکتهای پالایشی برگزار کردیم و در سال نو وارد فرآیند اجرایی خواهیم شد.
وی با اشاره به نیاز به حدود ۹ میلیارد دلار نقدینگی برای اجرای این پروژهها گفت: فاز به فاز حرکت و تأمین منابع خواهیم کرد و از ظرفیت سرمایهگذار خارجی و مشوقها نیز استفاده خواهیم کرد.
پیگیری پروژههای بهینهسازی و تنوعبخشی به سبد سوخت
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تمرکز اساسی بر حوزه بهینهسازی مصرف در سال نو را از دیگر برنامههای این شرکت برشمرد و بیان کرد: همکاری با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بهمنظور اجرای طرحهایی برای پایش دقیق عرضه خارج از شبکه، تقویت حوزه بهینهسازی با اجرای برنامههایی برای جایگزینی خودروهای فرسوده از جمله برنامههای سال جدید خواهد بود. ۹۰۰ هزار خودروی فرسوده سنگین در کشور داریم که در هر ۱۰۰ کیلومتر، ۶۵ لیتر گازوئیل مصرف میکنند، در صورت جایگزینی با خودروهای جدید، این میزان به ۳۰ لیتر کاهش مییابد و وارد سبد صادراتی کشور خواهد شد.
سالاری همچنین افزود: هماکنون ظرفیتی معادل ۳۵ تا ۴۰ میلیون مترمکعب در توزیع روزانه سیانجی وجود دارد که تنها ۲۱ میلیون مترمکعب آن مورد استفاده قرار میگیرد. در صورت تولید کارخانهای خودروهای گازسوز و جایگزینی خودروهای فرسوده حملونقل عمومی و تبدیل به گازسوز و دوگانهسوز، میتوانیم از این ظرفیت خالی استفاده کنیم و سهم سیانجی را در سبد سوخت کشور افزایش دهیم.
وی تأکید کرد: تولید خودروهای گازسوز باید در کارخانهها اتفاق بیفتد که در این زمینه تفاهمهایی با خودروسازها داشتهایم که امیدواریم در سال ۱۴۰۳ وارد مرحله عملی شود.
گشایش ۲ پروژه پالایشی در ۱۴۰۳
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از گشایش دو پروژه پالایشی در خردادماه امسال در آبادان و شیراز خبر داد و گفت: امسال یک واحد ۴۳ هزار بشکهای در آبادان را به بهرهبرداری خواهیم رساند که با راهاندازی آن تولید بنزین پالایشگاه آبادان روزانه ۹ میلیون لیتر و تولید گازوئیل آن، روزانه ۵ میلیون لیتر افزایش خواهد یافت، همچنین با راهاندازی یک واحد دیگر در پالایشگاه شیراز، کیفیت بنزین این پالایشگاه یورو ۴ خواهد شد.
نظر شما