به گزارش شانا، روند افزایشی ظرفیت پالایش گاز و بهدنبال آن توسعه شبکه گازرسانی سبب شده است آوازه این نعمت طبیعی در نقاط دورافتاده کشور بپیچد؛ رخدادی مهم که شرکت ملی گاز ایران متولی آن است و این مهم را مجدانه پیگیری میکند تا آنجا که بر اساس گزارش تازه منتشرشده این شرکت، اکنون ۹۸.۹۷ درصد خانوارهای شهری، ۸۶.۱۱ درصد خانوارهای روستایی و درمجموع ۹۵.۵۴ درصد کشور زیرپوشش گاز قرار گرفتهاند.
نکته حائز اهمیت در گازرسانی، در نظر گرفتن جغرافیای هر منطقه و دستیابی تمام استانها و مناطق ناهموار و سختگذر از این نعمت الهی است؛ نعمتی که لبخند رضایت را برای مردم استانهای مختلف کشور از جمله ایلام به ارمغان آورده است. ایلام ازجمله استانهای مرزی و کمبرخوردار بهشمار میرود که با همت و تلاش شرکت گاز این استان، نشان سبز را از لحاظ توسعه گازرسانی به خود اختصاص داده است.
بهرهمندی ۱۰۰ درصدی جمعیت شهری ایلام از نعمت گاز
محمود کشاورز، مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به اینکه هماکنون ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹ درصد جمعیت روستایی این استان از نعمت گاز طبیعی برخوردارند، گفت: با این عملکرد، استان ایلام به مناطق سبز کشور از لحاظ توسعه سرانه گازرسانی رسیده و این مهم در سایه تلاش و کوشش کارکنان آن محقق شده است.
وی با اشاره به اینکه هماکنون ۲۶ شهر این استان زیرپوشش گاز قرار دارند، درباره گازرسانی به روستاهای این استان نیز گفت: استان ایلام دارای ۶۳۷ روستاست که از این تعداد تاکنون به ۵۸۷ روستا گازرسانی شده است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تصریح کرد: ۵۰ روستای باقیمانده این استان نیز بهدلیل شرایط خاص ازجمله کد روستا (مناطقی که در تقسیمبندی استانی بهعنوان روستا ثبت شدهاند، اما به دلایلی مانند مهاجرت، سختگذر بودن، کمی جمعیت آن خالی از سکنه شدهاند)؛ از لحاظ سرانه کشوری مصوب برای گازرسانی، فاقد توجیه اقتصادی برای گازرسانی بهشمار میآیند.
کشاورز به چالشهای حوزه گازرسانی به روستاهای باقیمانده استان اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به اسناد بالادستی و لزوم رعایت توجیهپذیری اقتصادی گازرسانی، هزینه گازرسانی به هر خانوار ۴۵۰ میلیون ریال است و هماکنون تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار از نعمت گاز طبیعی برخوردارند، از این رو گازرسانی به ۵۰ روستای باقیمانده امکانپذیر نیست.
گازرسانی به یک هزار و ۳۹۹ واحد صنعتی
وی درباره وضعیت گازرسانی به صنایع و کارگاههای تولیدی با اشاره به اینکه بهمنظور توجه به تولید تاکنون یک هزار و ۳۹۹ واحد صنعتی در نقاط مختلف استان گازدار شده است، گفت: بهمنظور تحقق نامگذاری سال در جهت رونق تولید و اشتغال پایدار و توجه به صنایع، این مجموعه در چند سال اخیر به صنایع تولیدی از لحاظ گازرسانی توجه ویژهای داشته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه در ۶ ماه اول امسال بیش از ۱۰ واحد تولیدی و صنعتی در نقاط مختلف شهری و روستایی استان ایلام گازدار شدهاند، تصریح کرد: از این تعداد گازرسانی به صنایع، یک مورد در ایلام، ۴ مورد در ایوان، یک مورد در دهلران و ۴ مورد در مهران بوده است و تلاش میشود تا پایان امسال ۵۰ واحد صنعتی دیگر استان زیرپوشش گاز قرار گیرند.
کشاورز تصریح کرد: این ۱۰ واحد صنعتی با ظرفیت ۴۵ هزار و ۴۸ مترمکعب بر ساعت با سوخت مایع جایگزین شدهاند و برنامه ۶ ماه پایان سال نیز جایگزینی ۵۵ هزار مترمکعب بر ساعت گاز در اینگونه واحدهاست که از لحاظ اهداف کمی، تحقق ۳۵ درصدی را نشان میدهد.
اصلاح و بهینهسازی ۶۰ موتورخانه
وی از اصلاح و بهینهسازی ۶۰ موتورخانه در سطح استان طی شش ماه اول امسال خبر داد و گفت: در این طرح اصلاح و ترمیم عایقکاری موتورخانه، تنظیم مشعل و نصب رسوبگیر سختی آب برای مشترکان مشمول بهصورت رایگان انجام میشود.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه اجرای این طرح علاوه بر صرفهجویی در مصرف گاز مشترکان، سبب کاهش هزینه گاز بهای آنها و کاهش گاز مصرفی واحدها تا ۱۵ درصد خواهد شد، افزود: از ابتدای شروع این طرح تاکنون ۶۵۰ مشترک در سامانه ثبتنام کردهاند که از این تعداد ۶۱۰ مورد اجرا و مابقی در دست اقدام است.
کشاورز تصریح کرد: طرح ملی اصلاح و بهینهسازی موتورخانهها در سال ۱۳۹۹ آغاز شده و متقاضیان پس از ثبتنام در سامانه شرکت ملی گاز ایران و با توجه به مقدار مصرف گاز موتورخانه، مشمول پرداخت کمکهزینه اصلاح و بهینهسازی موتورخانه حداکثر تا ۱۰۰ درصد هزینه اجرای آن از سوی شرکت گاز استان میشوند.
وی ادامه داد: در حقیقت این طرح بهمنظور کاهش هدررفت انرژی و اصلاح مصرف گاز در موتورخانه آغاز شده و فرصتی مناسب برای انجام اصلاح و بهینهسازی موتورخانه است که مردم از این فرصت استفاده کنند و با استفاده از پرداخت هزینه از سوی شرکت گاز، هزینههای مستمر مصرف گاز و استهلاک موتورخانه و آلایندههای زیستمحیطی را کاهش دهند.
آمادگی برای ورود به فصل سرد
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با اشاره به اینکه این مجموعه برای شرایط اضطراری و بحرانی آمادگی کامل دارد، گفت: با تمهیدات اندیشیده شده، این مجموعه برای فصل سرد سال آمادگی کامل دارد.
کشاورز افزود: بر اساس دستورعملهای ستاد و اسناد بالادستی هماهنگی کامل با دیسپچینگ در خصوص اعمال محدودیت مصرف صنایع و بهینهسازی موتورخانهها در بیشتر ایستگاههای TBS سطح شهر ایلام و شهرستانهای لوپ ایستگاهها اجرا شده است.
وی به توسعه و تابآوری شبکه گازرسانی و لوپ کردن ایستگاههای گاز اشاره کرد و گفت: چنانچه به دلایل فنی گاز ایستگاهی قطع شود، ایستگاههای جایگزین یا بهصورت کلی یا بخشی از نیاز مصرفکنندگان را تا رفع مشکل پوشش میدهد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام ادامه داد: در استان ایلام اقدامهایی از قبیل لوپ کردن گاز هلیلان به گاز کرمانشاه، لوپ کردن روستاهای حاجی بختیار به چوار، شهر چوار و شهر ایلام، شهر ایلام (میشخاص) به بدره، شهر دهلران به موسیان انجام شده است.
کشاورز یادآور شد: بهمنظور جلوگیری از افت فشار گاز در زمان اوج مصرف و آمادگی مواجهه با هرگونه بحران در فصل سرد سال و ارائه خدمات مطلوب به مشترکان، اقدامهای مهم و اساسی در حوزه پدافند غیرعامل در دستور کار قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه اجرای ایستگاه CGS دوم در شهرستان چرداول باعث افزایش ضریب اطمینان گاز در مناطق سیروان، چرداول و صنایع مسیر شده است، گفت: علاوه بر انجام این عملیات، با اتصال خط انتقال ۴۸ اینچ صادراتی به خط انتقال ۳۰ اینچ ایلام، افزون بر این دو شهرستان، ضریب ایمنی و پایداری تمامی شهرستانهای شمالی افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه با اجرای شبکههای داخلی و لوپ ایستگاههای تقلیل فشار بیشتر TBS های داخل شهرها و روستاهای استان از همدیگر پشتیبانی میکنند، تأکید کرد: اجرای ۷ کیلومتر شبکه گاز در شهرستانهای ایلام و بدره که زمینه وصل گاز و افزایش پایداری شبکه شهرستانهای درهشهر و بدره و شهرستان ایلام را فراهم میکند. از دیگر اقدامات این شرکت در سال ۱۴۰۳ است.
کشاورز ادامه داد: لوپ شهر چوار و روستاهای این شهرستان از پروژههای در دست اقدام این شرکت بوده و در طول سالهای گذشته پروژههای پدافندی مناسبی برای پایداری شبکه شهری ایلام و چوار اجرا شده است.
وی تصریح کرد: اجرای CGS دوم شهرستان ایلام یکی از پروژههای مهم و بزرگ در دست اقدام است که از خط انتقال مهران انشعاب میگیرد، ضمن آنکه مسیرسازی آن در حال اتمام است و کالاهای این پروژه خریداریشده و در آیندهای نزدیک سایر فازهای آن نیز اجرایی میشود.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام تأکید کرد: با اجرای دو ایستگاه تقویتی جدید CGS گاز شهری در شهرستانهای سیروان و ایلام در سال گذشته و همچنین اتصال ایستگاههای اصلی استان به همدیگر، پایداری گاز استان به حداکثر حالت ممکن رسیده و در مواقع بحران و قطع گاز مقطعی، با پشتیبانی زنجیرهای ایستگاههای TBS درونشهری در تأمین گاز مشکلی وجود نخواهد داشت.
کشاورز با بیان اینکه تمامی ایستگاههای گاز شهر ایلام به هم متصل هستند، گفت: اجرای CGS دوم شهر ایلام، اجرای ۵۸ مانور پدافند و بحران در سال گذشته، شناسایی و ارزیابی ریسکهای امنیتی ساختمانها، ایستگاهها و زیرساختهای شرکت گاز و سطحبندی از اقدامهای مهم این شرکت از سال گذشته تاکنون بوده است.
وی به پاداش صرفهجویی گاز سال گذشته اشاره کرد و افزود: پاداش صرفهجویی فقط در مصارف خانگی اعمال شده و مشترکانی که با رعایت الگوی مصرف که نسبت به سال قبل ۲۰ درصد کاهش داشتهاند مشمول این طرح هستند.
پاداش صرفهجویی برای ۱۳۱ هزار مشترک خانگی
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه پارسال ۱۳۱ هزار و ۲۹ مشترک خانگی در مناطق شهری و روستایی استان از پاداش صرفهجویی گاز بهرهمند شدند، گفت: این تعداد مشترک خانگی مشمول ۲۲۲ میلیارد ریال پاداش صرفهجویی شدند که در قبضهای آنان محاسبه شده است.
کشاورز به طرح پایش مصرف گاز در ادارات و دوایر دولتی اشاره و تصریح کرد: پارسال بر اساس دستورعمل ابلاغی شرکت ملی گاز ایران طرح پایش انجام شد و با تشکیل ستاد پایش و ساماندهی گروههای پایش و همکاری سازمان بسیج کارکنان، این طرح در ادارات و سازمانهای دولتی اجرا شد و در مسیر اجرای طرح پایش در کشور از قطع گاز خانگی جلوگیری شد، امسال نیز این موضوع پس از ابلاغ ستاد انجام خواهد شد.
طرح همیار گاز در مدارس ایلام
وی به طرح همیار گاز در سطح مدارس استان اشاره و گفت: از ابتدای مهرماه امسال، شرکت گاز استان ایلام همگام با سراسر کشور به طرح همیار گاز اقدام کرده و این طرح در قالب جشن همیار گاز در مدرسه هاجر شهر ایلام و با حضور کلیه دانشآموزان و مربیان آن مدرسه و مسئولان آموزشوپرورش استان ایلام اجرا شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه صرفهجویی در مصرف منابع انرژی باید نهادینه و به یک فرهنگ تبدیل شود و این فرهنگ باید از مدارس و دانشگاهها شروع شود و ادارات نیز الگویی برای مردم باشند، افزود: دانشآموزان بهعنوان نسل آینده، نقش مهم و اساسی در حفظ سرمایههای ملی را از طریق تغییر نگرش و القای فرهنگ صحیح مصرف گاز طبیعی ایفا میکنند.
کشاورز با اشاره به اینکه مصرف درست گاز و حاملهای انرژی را از مدارس بهویژه مقطع ابتدایی و متوسطه اول شروع کنیم تا بهتدریج دانشآموزان با ارزش و اهمیت این ذخایر انرژی پاک و سالم بیشتر آشنا شوند، افزود: بیش از چندین هزار دانشآموز در نقاط دورافتاده استان وجود دارند که میتوانند سفیران خوبی بهعنوان همیار گاز نقشآفرینی کنند تا ضمن فرهنگسازی در کاهش حوادث گازی نیز مؤثر باشند.
نقش رسانهها در فرهنگسازی مصرف
وی درباره نقش رسانهها در توسعه بهینهسازی فرهنگ مصرف گفت: صداوسیما، خبرگزاریها، پایگاههای خبری، فضای مجازی، رسانههای مکتوب سراسری و محلی نقش مؤثری در فرهنگسازی الگوی مصرف گاز دارند.
مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام با بیان اینکه ظرفیت رسانهها و فضای مجازی بهترین فرصت فرهنگسازی برای شرکت گاز است، افزود: صداوسیما و رسانههای دیداری و نوشتاری در طول سال گذشته در کنار شرکت گاز استان بودند که در مسیر ترویج فرهنگ الگوی مصرف اقدامهای مؤثری انجام دادند، بهگونهای که خروجی آن برای جامعه هدف قابللمس بود.
کشاورز با بیان اینکه در اشاعه فرهنگ رعایت الگوی مصرف، همچنین مصرف بهینه گاز در اجتماع، بر همکاری و همیاری هرچه بیشتر با اصحاب رسانه برای فرهنگسازی برای مصرف بهینه و ایمن گاز تأکید میشود، گفت: با اهمیت به این موضوع، روابط عمومی شرکت گاز ایلام توانسته است تعامل بسیار خوب و نزدیکی را با اصحاب رسانههای استان داشته باشد که کسب رتبه برتر روابطعمومی در بین دستگاههای اجرایی استان در سال ۱۴۰۲ نمونه بارز آن است.
منبع: نشریه مشعل
نظر شما