نگاه محتاطانه اوپک‌پلاس به افزایش تولید نفت آمریکا

ائتلاف اوپک‌پلاس درباره افزایش احتمالی دوباره تولید نفت آمریکا در زمان روی کارآمدن دولت دونالد ترامپ جانب احتیاط را رعایت می‌کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، مقام‌های ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) درباره افزایش دوباره تولید نفت آمریکا در زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید محتاط خواهد بود، زیرا افزایش عرضه نفت ایالات متحده سهم بازار اوپک‌پلاس را کاهش می‌دهد و تلاش‌های اعضا را برای حمایت از قیمت‌ها مختل می‌کند.

وزیران نفت و انرژی اوپک‌پلاس ۱۵ آذر در سی‌وهشتمین نشست وزارتی به‌صورت ویدیوکنفرانس تصمیم گرفتند کاهش عرضه جمعی خود را تا پایان سال ۲۰۲۶ تمدید کنند.

در همین حال هشت کشور عضو اوپک‌پلاس تصمیم گرفتند کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار بشکه‌ای را که در آوریل ۲۰۲۳ اعلام شده بود، تا پایان دسامبر ۲۰۲۶ تمدید کنند.

افزون بر این، این دسته از اعضا، کاهش عرضه داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه‌ای خود را که در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام شده بود تا پایان مارس ۲۰۲۵ تمدید می‌کنند و سپس این رقم برای حمایت از ثبات بازار نفت به‌تدریج و به‌صورت ماهانه تا پایان سپتامبر ۲۰۲۶ تسهیل می‌شود.

اوپک پیش از این سابقه دست‌کم گرفتن افزایش تولید نفت آمریکا را داشته است که به آغاز دوران رونق نفت شیل (انقلاب شیل) بازمی‌گردد، در آن زمان این روند سبب شد ایالات متحده به بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت جهان بدل شود، این کشور آمریکای شمالی هم‌اکنون یک‌پنجم عرضه جهانی نفت خام را عهده‌دار است.

نگاه خوشبینانه برخی مقام‌های اوپک‌پلاس به تولید نفت آمریکا

برخی مقام‌های اوپک‌پلاس اکنون نسبت به تولید نفت آمریکا نگاهی خوش‌بینانه‌تر دارند و معتقدند دلیل این موضوع روی کار آمدن ترامپ است.

پس از انتخاباتی با محور اقتصاد و هزینه‌های زندگی، گروه انتقالی ترامپ برای ورود دولت جمهوری‌خواهان به کاخ سفید، بسته‌ای گسترده‌ را با هدف مقررات‌زدایی از بخش انرژی (لغو محدودیت‌های حفاری و اعطای مجوز اکتشاف در زمین‌ها) تهیه کرده است.

نماینده یکی از کشورهای متحد آمریکا در ائتلاف اوپک‌پلاس گفت: فکر می‌کنم بازگشت ترامپ خبر خوشی برای صنعت نفت است که احتمالاً سیاست‌های سخت‌گیرانه محیط زیستی کمتری دارد، اما ممکن است شاهد تولید بالاتر در ایالات متحده باشیم که برای اعضای اوپک‌پلاس مطلوب نیست.

افزایش بیشتر تولید آمریکا مانع آغاز اجرای برنامه تسهیل تدریجی کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت عضو ائتلاف اوپک‌پلاس (افزایش تولید مرحله‌ای) از آوریل ۲۰۲۵ بدون خطر کاهش قیمت‌ها می‌شود.

افت قیمت‌ها به کشورهای اوپک‌پلاس که به‌شدت متکی به درآمدهای نفتی هستند آسیب می‌رساند.

ترامپ که به دلایل مختلف و با وعده‌هایی مبنی بر کاستن از قیمت انرژی و کاهش تورم، در کمپین تبلیغاتی شرکت کرده است، خواهان افزایش تولید نفت خواهد بود.

افزایش تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۲۵

ریچارد برنز، رئیس ژئوپلیتیک در مؤسسه انرژی اسپکتس (Energy Aspects) در این باره گفت: این یک پویایی بالقوه دشوار برای هر دو طرف است. اوپک‌پلاس با چالشی بزرگ ناشی از افزایش تولید نفت آمریکا روبه‌رو شده که سهم این ائتلاف را در بازارهای جهانی کاهش داده است.

اعضای اوپک‌پلاس با در نظر گرفتن اهداف کاهش تولید جمعی و داوطلبانه شماری از اعضا، در مجموع روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه یا حدود ۵.۷ درصد تقاضای جهانی طی مجموعه اقدام‌هایی از اواخر سال ۲۰۲۲ از عرضه خود کاسته‌اند.

طبق آمارهای دبیرخانه اوپک، در بازه زمانی سال‌های ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ میلادی، مجموع تولید نفت آمریکا با ۱۱ درصد افزایش به ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است.

ایالات متحده در همین ۱۱ سال پیش تنها حدود ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز تولید می‌کرد.

کاهش ۷ درصدی سهم بازار اوپک‌پلاس طی ۸ سال

بر اساس محاسبات رویترز بر مبنای ارقام آژانس بین‌المللی انرژی، تولید نفت اعضای ائتلاف اوپک‌پلاس معادل ۴۸ درصد عرضه جهانی است که پایین‌ترین رقم از زمان تشکیل آن در سال ۲۰۱۶ با سهم بازار بیش از ۵۵ درصد به شمار می‌آید.

ایگور سچین، مدیرعامل روسنفت، بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده نفت روسیه، در این باره گفت: تصمیم‌های ائتلاف اوپک‌پلاس برای کاهش عرضه در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰ به صنعت شیل آمریکا کمک کرد و آن را به صادرکننده پیشرو در جهان تبدیل کرد.

یکی دیگر از منابع اوپک‌پلاس گفت: سیاست‌های ترامپ می‌تواند از تقاضای نفت حمایت کند که به نفع ائتلاف اوپک‌پلاس خواهد بود، اگرچه چشم‌انداز افزایش عرضه نفت آمریکا در عین حال نگران‌کننده است.

این منبع گفت: تهدید اصلی اوپک‌پلاس، افزایش تولید نفت آمریکا در دوران ترامپ، کاهش وابستگی ایالات متحده به نفت وارداتی و افزایش صادرات است.

دبیرخانه اوپک هفته گذشته در تازه‌ترین گزارش ماهانه‌اش پیش‌بینی کرد که مجموع عرضه نفت آمریکا در سال آینده ۲.۳ درصد افزایش می‌یابد و در عین این سازمان برآورد خود را برای رشد تقاضای جهانی نفت دوباره کاهش داد.

 سهم آمریکا از بازار نفت رو به فزونی است

بیارن شیلدروپ، تحلیلگر ارشد کالا در مؤسسه اس‌ئی‌بی در این باره گفت: اوپک‌پلاس اذعان دارد که آمریکا بخش بزرگ‌تری از سهم بازار نفت را در دست می‌گیرد.

آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی می‌کند تولید نفت آمریکا در سال آینده میلادی ۳.۵ درصد افزایش می‌یابد که این روند سریع‌تر از آهنگ افزایش عرضه اوپک‌پلاس است.

برخی مدیران و تحلیل‌گران صنعت نفت هنوز متقاعد نشده‌اند که عرضه نفت آمریکا در دوران ترامپ به مقدار قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

به گفته مدیر بخش بالادست شرکت آمریکایی اکسون‌موبیل، تولیدکنندگان نفت شیل بر اقتصاد خود که از آن به‌عنوان انضباط سرمایه شناخته می‌شود، متمرکز هستند و انتظار می‌رود که تنها در صورت سودآوری، تولید را افزایش دهند.

در صورت کاهش قیمت نفت، احتمال وقوع این سناریو کمتر می‌شود.

توسعه میدان‌های نفتی تازه سال‌ها طول می‌کشد، بنابراین قول ترامپ برای صدور مجوز به‌منظور حفاری در زمین‌های تازه احتمالاً به این زودی‌ها به تولید بشکه‌های جدید منجر نمی‌شود.

باب مک نالی، رئیس گروه انرژی مؤسسه «راپیدان انرژی» و مقام پیشین کاخ سفید هم در این باره گفت: آمریکا ظرفیت اضافه تولید ندارد، اینکه ایالات متحده چقدر مانور می‌دهد، بیشتر به تصمیم‌های گرفته شده در وین بستگی دارد تا واشینگتن.

کد خبر 651091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =