سهم ذی‌نفعان از منابع صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی مشخص شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی سهم منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی در سال ۱۴۰۴ را مشخص کردند.

به گزارش خبرنگار شانا، نمایندگان در نشست علنی امروز (یکشنبه، ۲۳ دی) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق مجلس در خصوص لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، برای تأمین نظر شورای نگهبان با اصلاح بند الف تبصره ۳ ماده واحده این لایحه موافقت کردند.

در بند الف تبصره ۳ آمده است: منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی در سال ۱۴۰۴ به شرح زیر بین ذی‌نفعان تسهیم می‌شود:‌

به استناد ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده (۱۵) قانون برنامه پنج‌ ساله هفتم پیشرفت، سهم بودجه عمومی دولت از محل منابع صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز طبیعی با لحاظ سهم یک درصد از منابع حاصل از صادرات این موارد (موضوع جزء (۱-۲) بند (الف) ماده (۴۶) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت مربوط به حساب بهینه‌سازی مصرف انرژی و سهم ۳ درصد از درآمد حاصل از صادرات موارد مذکور (موضوع بند (الف) ماده (۱۴) قانون مذکور) ۳۷.۵ واحد درصد از کل این منابع است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ‌ایران مکلف است در طول سال و بلافاصله پس از وصول نسبت به واریز این وجوه به حساب مربوطه اقدام کند.

در اجرای بند (الف) ماده (۱۰۲) قانون برنامه هفتم پیشرفت، به ستاد کل نیروهای مسلح برای صادرات یا مصرف در پالایشگاه‌های داخلی بابت تقویت بنیه دفاعی شامل طرح شهید باقری ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو، طرح شهید نظران ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو و طرح شهید مدرس ۵۰۰ میلیون یورو (جمعاً به مبلغ ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون یورو) و بابت طرح شهید چمران یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو مطابق جدول شماره (۲۱) این قانون انواع نفت خام و میعانات گازی با اعمال حساب در دفاتر خزانه‌داری کل کشور به‌صورت ماهانه و منظم تحویل می‌شود. معادل نفت خام تحویلی به پالایشگاه‌های داخلی، به‌صورت فرآورده و مشتقات برای صادرات آن، در اختیار ستاد کل نیروهای مسلح قرار می‌گیرد. تحویل نفت این جزء توسط شرکت ملی نفت ایران منوط به تحویل سایر موارد مندرج در بند (الف) این تبصره نیست.

مهلت تخصیص و واگذاری نفت و میعانات گازی مندرج در این جزء تا پایان شهریور سال ۱۴۰۵ است. منابع این جزء خارج از سقف بودجه کشور بوده و سهم صندوق توسعه ملی به‌صورت حواله نفتی تحویل این صندوق می‌شود.

همچنین سهم صندوق توسعه ‌ملی موضوع اجزای بند (ح) ماده (۱۶) قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور، ۴۸ درصد از منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، خالص ‌صادرات گاز و صادرات فرآورده‌های نفتی است. ۲۸ واحد درصد از سهم صندوق توسعه ملی در قالب بدهی به‌صورت یک‌دوازدهم به دولت اختصاص می‌یابد. سهم صندوق توسعه ملی بابت تحویل نفت به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و طرح‌های خاص دارای مجوز و استجازه برداشت و تحویل نفت، تهاتر نفت و صادرات فرآورده نفتی به‌صورت حواله نفتی به حساب صندوق توسعه ملی واریز می‌شود.

شرکت‌های تابع وزارت نفت مکلفند به‌نحوی اقدام کنند که درآمدهای حاصل از جزء (۱-۱) بند (الف) این تبصره مستقیماً به حساب‌های ارزی معرفی‌شده از سوی بانک ‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز شود. موارد تهاتر نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز تابع مقررات بانک مرکزی است. مواردی که امکان واریز مستقیم به حساب‌های ارزی معرفی‌شده نباشد، با تصویب شورای‌ عالی امنیت ملی از حکم این جزء مستثنا است. شرکت ملی نفت ایران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ‌مکلفند فهرست و مشخصات حساب‌های فوق‌الذکر و اطلاعات مربوط به‌ صورتحساب‌های فروش و وصول شامل مبلغ، ‌میزان، با رعایت ملاحظات امنیتی به‌صورت روزانه به خزانه‌داری کل کشور و ‌سازمان برنامه و بودجه کشور و در مقاطع سه‌ماهه برای کمیسیون‌های اقتصادی، انرژی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارائه و در حساب‌های ارزی خزانه‌داری کل کشور ‌اعمال حساب کند. مدیریت حساب ارزی مذکور بر اساس قانون بانک مرکزی ‌جمهوری اسلامی ایران به‌عهده این بانک است. منابع حاصله به‌صورت ماهانه واریز و تسویه‌حساب قطعی با شرکت‌های مذکور تابع وزارت نفت، از ماه یازدهم سال صورت می‌گیرد.

هرگونه استفاده از منابع نفت و گاز اعم از داخلی یا صادراتی بر اساس مجوزهای قانونی از جمله تهاتر با فرآورده به‌جز مواردی که مستلزم انجام عملیات در شرکت‌های تابع وزارت نفت بوده و در بودجه شرکت‌های مذکور در قانون مصوب درج شده و مواردی که براساس قوانین و مصوبات شورای اقتصاد از سرجمع واگذار می‌شود، بدون تخصیص و اعمال حساب در دفاتر خزانه‌داری کل کشور و ردیف‌های مربوط ممنوع است. شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکت‌های تابع وزارت نفت مکلفند تمام منابع حاصل از فروش نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی و فرآورده‌های نفتی و گازی را مستقیماً در حساب‌های معرفی‌شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران وصول کنند. وزارت نفت مکلف است گزارش تفصیلی اطلاعات مربوط به هر نوع تهاتر موضوع این جزء را هر سه ماه یک‌بار برای کمیسیون‌های اقتصادی، انرژی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارسال کند. مواردی که امکان واریز مستقیم به حساب‌های ارزی معرفی‌شده نباشد، با تصویب شورای‌ عالی امنیت ملی از حکم این جزء مستثنا است.

در خصوص اجزای نفت تحویلی به نیروهای مسلح و سایر دستگاه‌های اجرایی بابت طرح‌های خاص (بر اساس جدول شماره ۲۲)، تحویل نفت صرفاً منوط به تخصیص سازمان برنامه و بودجه کشور و در قالب سقف اعتبار تحویلی به ریالی و یا ارزی است که مبنای اعمال حساب است. سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است معادل ریالی واریزی را بلافاصله به حساب دستگاه ذی‌ربط اختصاص دهد.

سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت نفت مکلفند گزارش عملکرد این جزء را هر سه‌ ماه یکبار به کمیسیون‌های انرژی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارسال کند.

وزارت نفت و صندوق توسعه ملی مکلفند هر ماه گزارش تفصیلی عملکرد این بند و مقدار صادرات نفت، میعانات گازی و گاز و ‌فرآورده‌های اصلی و فرعی نفتی و گازی و ارز حاصل، همچنین وصولی آن و میزان واردات گاز و ارز پرداختی بابت آن را به سازمان ‌برنامه ‌و ‌بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه‌داری کل کشور)، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و کمیسیون‌های انرژی و ‌برنامه ‌و ‌بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی‌ و دیوان محاسبات کشور ارسال کند.

به‌منظور اصلاح ساختار بودجه موضوع بند (۳) سیاست‌های کلی برنامه پنجساله هفتم توسعه، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارت نفت مکلفند در بازه‌های زمانی سه‌ ماهه گزارش عملکرد فروش نفت، گاز، میعانات گازی و محصولات ناشی از آن و تسهیم منابع حاصل را طبق جدول شماره (۲۲) پیوست این قانون و گزارش تفصیلی نحوه هزینه‌کرد وجوه مربوط به سهم شرکت ملی نفت و سایر شرکت‌های تابعه وزارت نفت را به‌صورت شفاف و ضابطه‌مند به کمیسیون‌های انرژی و برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارسال کنند.

کد خبر 652596

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =