به‌دنبال افزایش نقش‌آفرینی در مجامع بین‌المللی هستیم

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه این مرکز علمی در دو سال اخیر، دو جایزه بین‌المللی دریافت کرده است، گفت: نگاه ما این است که نقش‌آفرینی پژوهشگاه در عرصه بین‌الملل را به شکل ویژه‌ای افزایش دهیم تا بتوانیم ضمن حفظ کرسی‌های علمی، با ارائه اقدام‌های انجام‌شده به‌عنوان پشتوانه‌ای قوی برای تصمیم‌گیران سیاسی عمل کنیم.

به گزارش خبرنگار اعزامی شانا به اهواز، عظیم کلانتری‌اصل امروز (یکشنبه، ۲۳ دی) در حاشیه پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان در جمع خبرنگاران با اشاره به سابقه طولانی این پژوهشگاه در خصوص مسائل مرتبط با صنعت نفت اظهار کرد: به‌طور کلی پژوهشگاه هم در بخش بالادستی و هم پایین‌دستی فعال است، همچنین سایر حوزه‌های مرتبط با صنعت نفت مانند بهینه‌سازی انرژی، مسائل زیست‌محیطی و حفاظت صنعتی ازجمله زمینه‌های فعالیت پژوهشگاه محسوب می‌شود که البته نتایج این فعالیت‌ها دستاوردهای ارزشمندی در پی داشته است.

وی ادامه داد: در دو سال گذشته پژوهشگاه صنعت نفت دو جایزه بین‌المللی دریافت کرده که البته این دستاوردها حاصل تلاش همکاران ما از گذشته تاکنون بوده است. یک جایزه مربوط به اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر که سال گذشته دریافت شد و جایزه دیگر نیز مربوط به فعالیت زیست‌محیطی پژوهشگاه است که در اجلاس نخست‌وزیران کشورهای مجمع اوراسیا در ارمنستان به پژوهشگاه صنعت نفت تعلق گرفت.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اینکه در نشست کاپ ۲۹ به‌واسطه فعالیت‌های زیست‌محیطی از پژوهشگاه صنعت نفت دعوت شد، گفت: در این نشست ضمن تأکید بر نقش ایران در تأمین سوخت فسیلی موردنیاز جهان، فعالیت‌های مربوط به کاهش تبعات زیست‌محیطی تأمین انرژی فسیلی در ایران شرح داده شد. هدف ما در کشور این است که ضمن استفاده بهینه از این انرژی ارزان خدادادی، در عین حال خود را متعهد بدانیم که به‌صورت پیوسته تبعات زیست‌محیطی استفاده از این انرژی را کاهش دهیم.

کلانتری‌اصل تصریح کرد: البته اگر نگاه منصفانه‌ای داشته باشیم، پژوهشگاه به تنهایی قادر به انجام تمام اقدام‌های مربوط به کاهش تبعات زیست‌محیطی انرژی فسیلی در کشور نبوده و نخواهد بود، بلکه این یک زنجیره است که در آن افراد و بخش‌های مختلفی ازجمله کارفرما قرار دارند و تنها بخشی از وظایف به‌عهده پژوهشگاه است.

وی با اشاره به نقش پژوهشگاه صنعت نفت در اکتشاف منابع جدید ازجمله منابع گازی گفت: در ۱۵ سال اخیر، در زمینه کشف ذخایر عملکرد بسیار مطلوبی داشتیم. به‌طور کلی، ذخایر به دو دسته متعارف و نامتعارف دسته‌بندی می‌شود. مثلاً میدان پارس جنوبی یا میدان کنگان در دسته ذخایر متعارف قرار دارند، اما در مقابل شیل‌ها، یا هیدرات‌ها جزو ذخایر غیرمتعارف قلمداد می‌شوند.

اقدام مهم پژوهشگاه برای ازدیاد برداشت

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تشریح اقدام‌های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه ازدیاد برداشت از چاه‌های نفتی گفت: با همکاری شرکت ملی نفت در پروژه‌های به‌اصطلاح میدان‌محور سابق که اکنون به‌عنوان مسائل فناورانه یاد می‌شود - بحث «پایلوت تزریق آب در بخش بنگستان میدان اهواز» را به‌عنوان اقدام‌های در دست اجرا داریم. باید این توضیح را داد که ما اکنون در دریا مقدار مختصری تجربه تزریق آب داریم اما در خشکی - به‌غیر از بخش کمی در میدان آزادگان - اصلاً چنین تجربه‌ای نداشتیم.

کلانتری‌اصل ادامه داد: مراحل مربوط به آزمایشگاه، خدمات، طراحی و شبیه‌سازی تزریق آب، با همکاری شرکت ملی نفت و مناطق نفت‌خیز جنوب تاکنون به شکل مناسبی پیش رفته و امیدواریم به‌زودی برنامه تزریق نهایی را در سطح مشخصی از میدان انجام بدهیم که در صورت موفقیت‌آمیز بودن بسیار مؤثر خواهد بود، چراکه در برخی میدان‌ها، امکان تزریق آب به جای گاز وجود دارد.

وی در ادامه افزود: در همین خصوص نخستین تزریق نانوسیال را با همکاری شرکت در واقع نفت فلات قاره در یک میدان انجام دادیم که نتایج مقدماتی آن کاملاً موفقیت‌آمیز بوده است و برای نتیجه‌گیری این پروژه نیاز به کار بیشتری دارد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به برخی موفقیت‌های این پژوهشگاه گفت: به‌طور کلی در هر پروژه‌ای که کارفرما ریسک می‌کند و در عین حال اعتماد لازم را به پژوهشگاه دارد، موفقیت حاصل شده و این گزاره با عدد و رقم و در بخش‌های مختلف قابل اثبات است.

کلانتری‌اصل با اشاره به پروژه‌های دیگر پژوهشگاه صنعت نفت در بخش بالادست ازجمله انواع سیمان‌ها و گل‌های حفاری گفت: یکی از مشکلات ویژه ما در آینده، تولید آب در میدان‌ها خواهد بود که افزون بر تبعات زیست‌محیطی، کاهش تولید را هم در پی خواهد داشت. به همین دلیل اگر با توسعه فناوری‌ها به‌گونه‌ای عمل کنیم که آب کمتری از چاه‌ها تولید شود به‌شدت به نفع آینده کشور است. اکنون در پژوهشگاه به سه فناوری مخصوص در این مسئله دست یافتیم و آمادگی اجرای این پروژه را در میدان داریم.

تهیه مجموعه دانش فنی فرآیندهای پالایشگاهی

وی با اشاره به برخی فعالیت‌های پژوهشگاه صنعت نفت در بخش پایین‌دست گفت: با توجه به پایلوت‌های بسیار زیادی که در پژوهشگاه صنعت نفت وجود دارد، دانش فنی بیشتر فرآیندهای پالایشگاهی در این مرکز علمی توسعه داده شده که تاکنون این مجموعه دانش فنی به بیش از پنج پالایشگاه و پتروپالایشگاه متقاضی، تحویل داده شده است، البته باید یادآوری کنم که گردآوری و ایجاد این مجموعه دانش فنی در یک یا دو سال رخ نداده و این حاصل یک کار ۲۲ ساله است.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: در زمینه کاتالیست‌ها هم هرچند ما تولیدکننده نیستیم، اما دانش فنی آن را توسعه دادیم و مابقی اقدام‌ها را به شرکت‌های دانش‌بنیانی که پشتوانه و زیرساخت‌های لازم را دارند، واگذار کردیم. اکنون در پالایشگاه اراک، صادرات به ونزوئلا و بسیاری از پالایشگاه‌های دیگر چه در گاز و چه در نفت، ردپای پژوهشگاه وجود دارد و این موضوع قابل کتمان نیست.

کلانتری‌اصل افزود: برای نمونه در زمینه نانوسیال، محصولات پژوهشگاه افزون بر چاه‌ها اکنون در برخی از پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و نیروگاه‌ها برای کاهش مصرف انرژی در حال استفاده است.

اقدام‌های قابل توجه برای بهینه‌سازی انرژی

وی با بیان اینکه در زمینه مسائل زیست‌محیطی، ‌پژوهشکده محیط‌زیست ما بسیار فعال بوده و چند اقدام شاخص بین‌المللی انجام داده است، گفت: البته بعد از ارتباطی که با کمیسیون اقتصادی اوراسیا داشتیم، نگاه ما این است که نقش‌آفرینی بین‌المللی پژوهشگاه را به شکل ویژه‌ای افزایش دهیم تا بتوانیم ضمن حفظ کرسی‌های علمی و پژوهشی در دنیا، با ارائه اقدام‌های انجام‌شده در مجامع بین‌المللی به‌عنوان پشتوانه‌ای قوی برای تصمیم‌گیران سیاسی عمل کنیم.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: همچنین در تلاش هستیم فعالیت‌های پژوهشگاه در خصوص مسائل زیست‌محیطی را به‌ویژه در استان خوزستان افزایش دهیم، چراکه این مسئله از منظر اجتماعی هم حائز اهمیت است و سلامتی مردم در اولویت قرار دارد.

به گفته کلانتری‌اصل، پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه بهینه‌سازی انرژی در بسیاری از صنایع ازجمله نیروگاه‌ها، پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها، اقدام‌های قابل‌توجهی انجام داده که البته این اقدام‌ها همچنان جای کار دارد.

وی با تشریح اقدام‌های پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه‌ حفاظت صنعتی و مباحث مربوط به خوردگی لوله‌های نفت و گاز گفت: با توجه به اینکه صنعت نسبت به گذشته پیر شده، در این زمینه نیز فعالیت قابل‌توجهی داریم. در هر جایی که نیاز به اقدام وجود دارد از پارس جنوبی تا شرکت ملی نفت یا گاز حضور داریم که البته فعالیت‌های ما در این حوزه بیشتر در شرکت ملی نفت متمرکز است.

دسترسی به فناوری ای‌ان‌جی

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه تمام اقدام‌های این مرکز علمی در زمینه کاهش ناترازی انرژی تعریف می‌شود، گفت: پژوهشگاه به تازگی در زمینه ذخیره‌سازی گاز طبیعی به فناوری ای‌ان‌جی دست یافته که هم در صنعت خودروسازی و هم سایر صنایع کارکرد دارد. اکنون تقریباً مراحل تکمیل این فناوری طی شده و حتی صادرات بین‌المللی آن را هم مدنظر قرار داریم و در حال بررسی جوانب آن هستیم.

کلانتری‌اصل با اشاره به نقش پژوهشگاه صنعت نفت در خنثی‌سازی تحریم‌ها گفت: با توجه به تمام محدودیت‌ها و مسائلی که وجود دارد، در بحث تأمین دانش فنی اقدام‌های قابل‌توجهی انجام شده است. در زمینه چند محصول همچون کک سوزنی یا کک اسفنجی، تحریم‌ها موانعی را به‌وجود آورد که با تلاش‌ها و اقدام‌های پژوهشگاه این موانع برداشته شدند.

به گزارش شانا، پانزدهمین نمایشگاه تخصصی ساخت تجهیزات صنعت نفت خوزستان ۲۲ تا ۲۵ دی (شنبه تا سه‌شنبه) در اهواز دایر و بازدید از آن از ساعت ۹ تا ۱۷ برای عموم آزاد است.

کد خبر 652623

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =