به گزارش شانا، حسین افشین یکشنبه (۲۳ دی) در نشست تخصصی «سیاستگذاری در حوزه انرژی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر با رویکرد رفع ناترازی و جذب سرمایه» در دومین همایش و نمایشگاه ایران پتروکم با بیان اینکه ناترازی یک بیماری مزمن است و اینگونه نیست که امروز بگوییم مشکل باید حل شود و فردا صبح مسئله حل شده است، اظهار کرد: متأسفانه ناترازی انرژی در کشور روز به روز بدتر میشود.
وی با اشاره به رکوردهایی که همواره در تولید گاز ایران شکسته میشود، ادامه داد: تولید گاز شیرین هماکنون از ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز گذشته و سهم مصارف خانگی در فصل سرد سال ۶۰۰ میلیون مترمکعب است، بنابراین با افزایش مصرف بخش خانگی، بخشی از مصرف نیروگاهی را از طریق تأمین سوخت نفتکوره و گازوئیل جبران میکنیم تا سهم بخش صنعت کمتر با محدودیت مواجه شود، بنابراین تا زمانی که نگاه ما به بخش انرژی تنها تولید باشد، عموما راه را به غلط رفتهایم.
چه کسی مقصر است؟
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با اشاره به سازوکارهای اندیشیده شده برای کاهش مصرف ادامه داد: حدود ۸۰ درصد اتلاف انرژی در بخش خانگی مربوط به سیستمهای حرارتی است، این سیستمها را چه کسی باید اصلاح کند؟ آیا مردم مقصرند؟!
افشین با بیان اینکه ما خوب حکمرانی نکردیم و هنوز هم نمیکنیم، ادامه داد: در بخش انرژی مشکل اقتصاد کلان داریم. همزمان که به تولید فکر میکنیم، باید به مصرف هم فکر کنیم، مثلاً وقتی بحثهای حمایتی مانند ساخت مسکن مهر میشود، میخواهیم با هزینه کمتر مسکن بیشتری بسازیم، اما این کاهش هزینه در جای دیگری خود را نشان میدهد و چند برابر آن را میپردازیم. اصلاح حکمرانی هم با آییننامه و شعار حل نمیشود، زیرا رفع یکسری از ناترازیها حداقل به چهار سال زمان نیاز دارد.
وی به بحث انرژیهای تجدیدپذیر در کشور پرداخت و یکی از دلایل عدم اقبال سرمایهگذاری در این بخش را ارزان بودن انرژی در ایران دانست و گفت: وقتی نیروگاههای گازی، گاز را بهصورت رایگان دریافت میکنند طبیعی است که سرمایهگذار علاقهای به سرمایهگذاری در نیروگاه خورشیدی که قیمت تمامشده آن چهار برابر نیروگاه گاز است، ندارد، البته امروز اوضاع کمی متفاوت شده و سرمایهگذاری در این بخش نیز مقداری افزایش یافته است.
حرکت به سمت اصلاح اقتصادی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری با بیان اینکه نمیتوانیم اصلاحات اقتصادی و انرژی را به یکباره انجام دهیم، افزود: باید بهتدریج به سمت اصلاح اقتصادی گام برداریم. برای حل ناترازیها هم حتماً باید به مصرف توجه داشته باشیم و تا هرجایی که میتوانیم باید مصرف را کاهش دهیم.
وی با بیان اینکه در حالی که ما سالی بین ۶ تا ۷ درصد افزایش مصرف انرژی داریم، اما افزایش تولید بین ۲ تا ۳ درصد است، ادامه داد: همواره در مسابقه بین تولید و مصرف، بخش تولید بازنده بوده و امروز هم ناترازی ما به کمبود تبدیل شده است.
افشین با اشاره به اینکه هماکنون نهضتی در کشور شکل گرفته و همه به سمت استفاده از فناوری پنلهای خورشیدی رفتهاند، هشدار داد: برای تولید پنلهای خورشیدی باید ۶۳ استاندارد اخذ شود، اگر در این زمینه دقت نشود، بازده پنلهای خورشیدی بعد از سه سال از بین میرود و ایران به گورستانی از پنلهای خورشیدی تبدیل میشود که تولید برق ندارند، بنابراین در ارائه استانداردهای این پنلها دقت داشته باشیم حتی اگر گران باشد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری گفت: باید حواسمان باشد حال که دچار بحران انرژی هستیم، بحران دیگری به بحرانهای کشور اضافه نکنیم.
افشین با اشاره به حضور رئیسجمهوری در نشستهای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر یادآور شد: این امر حاکی از اهمیت این مسئله برای دولت چهاردهم است، چرا که دولت عزم کرده است تا سه سال آینده مسئله ناترازی گاز را در کشور حل کند.
نظر شما